Meddig fertőzi a tafrina az őszibarackfákat?

Meddig fertőzi a tafrina az őszibarackfákat?

Agrofórum Online

Egy kérdéssel fordulok Önökhöz: meddig fertőzheti a tafrina az őszibarackfáimat?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A tafrinás levélfodrosodás az őszibarack egyik legjelentősebb betegsége, mely már tavasszal súlyos lombveszteséget eredményezhet, emellett a fás részek és a gyümölcsök károsodását is okozhatja. A lombveszteség a fa kondíciójának romlását idézi elő, mely által a következő évi termésfejlődés is veszélybe kerülhet. A kórokozó viszonylag hosszú ideig képes a leveleket megfertőzni, erre kb. május elejéig kell számítani, addig, amíg a hőmérséklet el nem éri tartósan a 15-20 fokot.

A tünetek nagyon jellegzetesek, hiszen a beteg levelek besodródnak, ráncosodnak, sárgászöld és sárgásbarna, illetve később piros elszíneződésűek lesznek. A levelek mellett kevésbé tűnnek fel a hajtáson és vesszőkön kialakuló tünetek, melyek vastagodás és deformálódás formájában mutatkoznak meg. A gyümölcsök héján hólyagok keletkeznek a betegség nyomán, melyek eltérő színezetben jelenhetnek meg. A termések húsában pedig rothadás is bekövetkezhet a betegség hatására. A kórokozó fertőzése után hosszabb lappangási idővel is számolnunk kell, így a tünetek kb. csak két hét elteltével jelennek meg a fertőzés után.

A kórokozó elleni védekezésben nem tekinthető elegendőnek csak a tavaszi kémiai beavatkozások elvégzése, hiszen a metszés során a fertőzött fás részek eltávolításának, a réztartalmú készítménnyel végzett lemosó kezelés elvégzésének is nagy jelentősége van. A fertőzés bekövetkezésének kedvez a csapadékos és párás, emellett hűvös időjárás, mely minél tovább áll fenn, annál tovább kell számítanunk a fertőzésre. A kémiai védekezést már a levelek egérfüles állapotában érdemes megkezdeni, majd pirosbimbós állapotban, virágzás végén, valamint a terméskötődéskor ajánlott megismételni.

A készítmények közül kiskerti tulajdonosok számára is elérhető a felszívódó készítmények közül a Mavita 250 EC, valamint a Score 250 EC, melyek hosszabb hatástartammal rendelkeznek. A kontakt réz hatóanyagú készítményeket a levelek megjelenése után a perzselés veszélye miatt már nem ajánlott felhasználni. A fajták tafrinára való érzékenysége is eltérőnek tekinthető, ezáltal a telepítés előtt a fajtaválasztás során is érdemes ezt szem előtt tartanunk.

Kiemelt kép: Pixabay

Őszibarack-termesztés a Mecsek környékén

2018. április 1. 11:04

Jelenleg a hazai őszibarack-termesztésben alapvetően kétféle koronaforma az irányadó. A nyitott koronák közül a váza, a központi tengelyesek közül pedig a karcsú orsó.

Baktériumos betegségek elleni védelem újabb kihívása csonthéjasokban

2019. november 16. 12:58

Az elmúlt időszakban (2017-2018) egy Fejér megyei kajszi és egy Pest megyei őszibarack ültetvényben a sztigminás betegség tüneteivel könnyen összetéveszthető, baktérium okozta levél- és termésfoltosság fellépését figyeltük meg.

Járvány lehet a szőlőkben, az almát a varasodás veszélyezteti

2018. május 16. 13:49

A szőlő, a szeder, a mogyoró, az alma, a körte, a cseresznye, a meggy és a barack növényvédelméről.

Mit tehetek az őszibarackfák hónaljhajtásaival? Hogyan alakítsam a koronát?

2022. július 20. 04:36

Erős hajtásnövekedésű fáimon a fiatal hajtásokon a levelek tövénél hónaljhajtások képződnek, ezáltal elseprűsödik a lombozat. Az első évben egyes fácskákról lecsipegettem ezeket a hónaljhajtásokat, aminek következtében a következő év tavaszán nem voltak rügyek az ágakon. Mit csinálok rosszul?