Tripszes lehet a szegfű!

Tripszes lehet a szegfű!

Agrofórum Online

Szegfű növényeket vásároltam, több fajtát, és az egyik piros fajtánál a sziromleveleken fehér karcos jellegű foltokat látok, csak egyes töveknél. Mitől lehet ez, nem fognak ezek elpusztulni, ha kiültetem? Lehet védekezni ellene?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus  

Üdvözlöm, kedves Érdeklődő!

A szegfű virágain látható elváltozás egy nehezen megtalálható, és sajnos, nehezen kezelhető kártevőtől származik. Üvegházainkban, szaporítóanyag előállításnál általánosan elterjedt a nyugati virágtripsz (Frankliniella occidentalis), az okozta a szegfűk sziromleveleinél a foltokat.

A nyugati virágtripsz kicsi, szabad szemmel alig látható, 1 mm körüli hosszúságú, vékony testű rovar, biztonságos megtalálásához legalább kézi nagyító szükséges. Színe lehet sárga vagy barna, az évszaktól függően. Polifág, sok tápnövényű kártevő, a növényen rejtetten él, üvegházakban, fóliákban nevelt hajtatott dísznövények virágait (gerbera, rózsa, szegfű stb), valamint a paradicsom, paprika és uborka növényeket is kedveli és fertőzi. Bő gazdanövénykörrel rendelkezik, száznál több növényfajon okozott károsítása ismert.

A megfertőzött növény virágjában rejtetten él a tripsz, ott szívásnyoma következtében a sziromleveleken apró szabálytalan fehér színű foltok, vonalak maradnak hátra. Erős fertőzésnél virágtorzulást is okoz. A fertőzött palántával kiültetés után a kártevő az őszi fagyokig fennmarad, szaporodik, terjed, évente több generációt fejleszt a szabadban. A közvetlen kártétele mellett terjeszti a paradicsom bronzfoltosság vírust (TSWV), annak vektora, így együtt a megfertőzött növények legyengülését, pusztulását okozzák. A TSWV mint közismert a paradicsom és paprika egyik legsúlyosabb vírusbetegsége, a tripsz segíti annak terjedését, komoly gazdasági kárt okozva.

A nyugati virágtripszet a kék és a sárga színű ragacsos színcsapda vonzza, a virágok szintjének magasságában kifüggesztett színcsapdák érzékenyen jelzik a tripszek jelenlétét. Megfelelő számú színcsapdával a tripszek egyedszáma is egyensúlyban tartható. Üzemek is használják, de házi kertekben is érdemes kipróbálni a vásárolt és kiültetésre váró palántáknál.

Azoknál a növényeknél, melyek virágszirmán a tipikus tünetek alapján már nyilvánvaló jelenlétük, különítse el a többitől. Kiültetés előtt ajánlott kezelni a palántákat. A tripszek bizonyos fejlődési alakjai a szártőnél a talajba vonulnak rövid időre, ezért a lombpermetezés mellett beöntözés is szükséges ellenük. Palánták elleni kémiai kezelés sokkal hatékonyabb és környezetkímélőbb kiültetés előtt, mint kiültetés után már a szabadföldön. Tripszek ellen az acetamiprid, cipermetrin, lamda cihalotrin hatóanyagú szerek szabadföldön is, míg az imidakloprid, spinozad hatóanyagú rovarölő szerek csak zárt térben alkalmazhatók ellenük. Veszélyességük miatt, többszöri kezelés lehet indokolt ellenük. Kémiai anyagokkal szemben hamar kialakul rezisztenciájuk, a szereket váltogatva kell használni. Irodalmi adatok szerint az azadirachtin hatóanyagú neemolaj is hatékony ellene.

Mi teszi tönkre a kövirózsát?

2020. június 11. 09:15

Kövirózsáim levelein apró, kiemelkedő „ragyák” nőttek. Sűrűn vannak rajta, a levelei elpusztulnak. Nem látok rajta semmi mozgó alakot. Mi teszi tönkre a kövirózsáimat, soha semmi baja nem volt még?

Örökké zölden – örökzöld növényeink gondozása és védelme hónapról hónapra II. rész

2018. május 30. 09:47

A kertben szemet gyönyörködtető örökzöld teleklakóinknak szükségük van a mi segítségünkre a kártevők elleni küzdelemben.

Ház, táj Képgaléria

Mitől van fehér, gyapjas bevonat a kőrisfákon?

2019. május 5. 11:58

A kőrisfákon fehér gyapjas bevonat jelent meg, hasonlít a vértetűhöz. Korábban ilyet nem láttam. Mik ezek, lehet ellenük védekezni?

Mitől lesz ezüstös elváltozás a fagyalsövényen?

2018. május 23. 04:00

V. Lászlóné kérdése: Fagyalsövényemen idén újból megjelent a leveleken a szokásos ezüstös színű elváltozás. Mitől van, mi okozhatja, védekezhetek ellene?