Túlélheti a telet a cserepes krizantém?

Túlélheti a telet a cserepes krizantém?

Agrofórum Online

Vásároltunk mindenszentek ünnepére cserepes krizantémot, amit majd a temetőben helyezünk el. Hogyan lehet megállapítani, hogy a virágunk túléli-e a telet, bírja-e a fagyokat és jövőre is élni, virágozni fog?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Sokféle krizantém (Chrysanthemum) faj és fajta létezik, közöttük vannak évelők és egynyáriak is. Általánosságban az jelenthető ki, hogy a kis virágú krizantémok kevésbé érzékenyek, a szélsőséges körülményeket, a fagyot is jobban tűrik, mint a nagy virágúak.

A megszámlálhatatlan (több ezer) fajtájú, ősszel virágzó krizantémok az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartoznak. Virágjuk alapján vannak nagy virágúak, ezek általában hosszabb szálon nőnek, szálas virágnak nevelik, és többségében vágott virágként árusítják. A másik csoportot az erősen elágazó, bokros növekedésű fajták alkotják, ezeknek kisebb méretű virágai egymás mellett, bőséggel képződnek a töveken, félgömbszerűen nőnek a hajtások végén. Virágok típusa is sokféle. Vannak egyszerűek és teltvirágúak, a virágszirmok mérete és alakja is különböző a pókszirmú, a pompon, a gömb, a félgömb, az ernyőszerű, a margaréta típusú és a szellőrózsa (anemone) virágúak. Jelenleg a legdivatosabbak az erősen bokrosodó, törpe növekedésű, sokvirágú (multiflora) fajták.

Színkavalkád krizantémokból

A krizantémok nem szeretik a meleget, a 30 °C feletti hőmérsékleten már károsodhatnak. Az őszi fajták ősszel virágoznak, október környékén. A virágzás idejét a nappali világosság, vagy másképpen fogalmazva a sötét periódus hossza határozza meg. Virágzásukat a napi 13-14 órás sötét, fény nélküli, azaz 9-11 órás (rövid) világos időszak indukálja, ezért nevezik ezeket a virágokat rövid nappalosaknak.

A sárga színű változat klasszikusnak számít

A dísznövényként nevelt krizantémok évelők, de a sikeres szabadföldi áttelelésének vannak feltételei. Csak a már megfásodott szártövű, fejlett gyökérzettel rendelkező, és szabadföldi körülményekhez szoktatott, talajban (nem cserépben) élő krizantém tövek vészelik át a fagyos telet, és hajtanak ki tavasszal. A virágkereskedelem nagyüzem, minél gyorsabban igyekeznek piacra juttatni a mindenszenteki időpontra növényeiket, az ünnep után megmaradt virágokra már nincs igény. Az ünnepre nevelt krizantémok hajtásai, ágai még zöldek, a rövid, gyorsított nevelési időszak miatt általában nem fásodottak, gyökérzetük sem kellően fejlett. Temetői virágnak – rövid díszítési céllal – alkalmasak, de továbbnevelési céllal, teleltetésre nem biztos, hogy azok.

A leírtak alapján azt javaslom, hogy megfásodott tövű, fejlett, erős, kemény hajtásokkal és dús gyökérzettel rendelkező kis virágú krizantémtöveket keressen. A gyökérzet állapotát a cserépből kiemelt földlabdával meg tudja nézni, ezt ne hagyja ki! A sírnál ültesse be földbe, majd alaposan öntözze meg. A sírkőre ráhelyezett cserepes krizantém a fagy áldozata lesz, mivel a gyökere is átfagy a hidegben.

Megmenthető még a leveleit hullató kroton?

2023. szeptember 9. 04:36

Egy hétre elutaztunk, ezalatt a kroton virágomról sok levél lehullott, és a csúcsi leveleknél szövedéket látok a levelek tövében. Menthető még?

Örökzöld tippek a díszkertbe: mit ültessünk most?

2022. október 20. 05:36

Milyen örökzöldeket ültessünk az őszi díszkertbe? Erről hoztam most pár gondolatot.

Mexikói csodahajnalka: ezzel futtassuk be a kerítést!

2023. július 16. 05:37

A mexikói csodahajnalka, ahogyan a neve is mutatja, igazi csoda. Próbáljuk ki, megéri a törődést!

Metszés tavasztól télig III. rész – mit metsszünk nyáron?

2019. július 26. 05:36

Nyáron sem pihenhet egy növényfajokban gazdag kertet karbantartó metszőolló. Dísz- és haszonnövényeink közül is sokakat kell kezelésbe vennünk az év legmelegebb hónapjaiban. Mire figyeljünk a nyári metszési munkálatoknál? Mely növényeket kell felvennünk a nyári listára?