Van-e teendőm a bazsarózsával elvirágzás után?

Van-e teendőm a bazsarózsával elvirágzás után?

Agrofórum Online

Arról szeretnék érdeklődni, hogy a bazsarózsa elvirágzását követően, milyen teendőm van a növényekkel?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A bazsarózsa, vagy más néven pünkösdi rózsa vagy peónia egy kedvelt kerti dísznövényünk. Május vége felé nyíló gyönyörű virágai a fehértől a rózsaszín minden árnyalatán át a vörösig előfordulnak. Virágainak nemcsak színe, hanem alakja is igen változatos, találunk egyszerű, félig vagy teljesen telt szirmúakat. Virágzásának ideje mintegy két vagy három hétig tart, virágai a hajtások végén egyesével állnak. Alapjaiban véve egy igénytelen növényfajunk, ha nagy teret és kellő megvilágítást biztosítunk számára sok probléma nevelése során általában nem lép fel. A bolygatást nem kedveli, ezért több éven keresztül ugyanazon helyen hagyva is megfelelően képes fejlődni.

Jellemző rá, hogy virágzása végeztével levelei még jó ideig zöldek maradnak, így az őszi lombelhalásig élénkzöld színű lombjával még díszíti kertjeinket. Nemcsak díszítőértéke, hanem a tápanyagok raktározása miatt is szüksége van zöld tömegére, ezért a leveleket virágzás után soha ne vágjuk le. Amennyiben lombja egy kicsit szétterülő, érdemes azokat inkább összekötni. Az évelő, lágyszárú pünkösdi rózsát pár ujjnyira, vagy 1-2 cm-re szokták visszavágni a talaj felett, amint a lombjuk ősszel megsárgult. A lágyszárú pünkösdi rózsával ellentétben, a cserjés bazsarózsa a legtöbb esetben nem igényel metszést, azokról elegendő évente az elszáradt, esetlegesen megbetegedett részek lemetszése.  

A bazsarózsának nem sok károsítója van, de virágait a tavaszi időszakban a botrítisz, főleg csapadékos, nedves időjárás esetében károsíthatja. Levelein és virágain egyaránt a kladospóriumos betegség rendszeresen megjelenhet, és jelentős károkat okozhat. A virágok csészelevelei sárgulnak, majd rajtuk vörösbarna foltok mutatják a kórokozó fertőzését. A beteg virágok torzulása, kinyílásának elmaradása szintén a tünetek közé tartozik. A nyári időszakban a leveleken nagyméretű szabálytalan alakú, sárguló, majd barnás-bordó színű foltok jelennek meg. A kórokozó telelése a fertőzött lombon és növénymaradványokon lehetséges. Ez azt jelenti, hogy növényvédelmi szempontból is nagy jelentősége van az ősszel elvégzett lombeltávolításnak.

Az amarillisz hagymájának most kell földbe kerülnie a virágzáshoz

2022. december 22. 06:36

Ha ajándékba szánjuk az amarilliszt, és az átadáskor nagy virágtölcséreket is akarunk látni rajta, akkor könnyen programozhatjuk a virágzását.

Mi bújik a májusi kiskertben?

2022. május 8. 10:41

Még sokszor a gyakorlott kertészszem is rendesen elfárad figyelni azt, hogy vajon hasznos vagy “haszontalan” az, amit maga előtt lát gyomláláskor.

Milyen apró rovarok ugrálnak a szobanövények cserepében?

2018. december 18. 07:39

J. Attiláné kérdése: Néhány virágom cserepében a talajon apró, fehéres rovarokat látok, melyek néha ugrálnak. Félek, hogy a többire is átterjednek. Mik ezek, hogyan irthatom ki?

Nincs ősz, de már hullik a hársfa levele. Miért?

2019. június 24. 10:13

Hársfám levelei kanalasodnak, száradnak, sok már le is hullott, mint ősszel. Mi okozhatta, megmenthetem még?