Apró, fehér, lepkeszerű rovarok károsítják a lakásban nevelt növényeket. Mit tehetünk ellenük?

Apró, fehér, lepkeszerű rovarok károsítják a lakásban nevelt növényeket. Mit tehetünk ellenük?

Agrofórum Online

K. Lászlóné kérdése: Lakásunkban apró, éppen csak látható, fehér, lepkeszerű repülő rovarokat vettem észre. Szeretnék ellenük védekezni, mielőtt mindegyik növényemet megfertőzik. Mit tudok tenni ellenük?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Érdeklődő!

Téli időszakban, amikor a szabadból nem repülhetnek be a lakásba rovarok szellőztetés során, kártevők általában új virágokkal, elsősorban cserepes dísznövényekkel kerülnek a lakásba. Gyakori, igen elterjedt jelenségről van szó.

A virágok részben a nevelésük során még a termesztő berendezésben fertőződhetnek meg, de gyakori, hogy a kiskereskedelmi hálózat üzleteiben telepednek át a szomszédos növényekről kártevők. Üzletekben, árusító helyeken különböző területről származó növényeket helyeznek egymás mellé, a károsítók behurcolásának és szétterjesztésének lehetősége igen nagy. Ezt megelőzendő eladás előtt permetezni szokták a virágokat. Cserepes virágokon, dísznövényeken általában úgynevezett polifág, sok tápnövényű károsítók találhatók: liszteskék, levéltetvek, atkák, pajzstetvek és tripszek.

A növényen észlelt fehér, 1-2 mm méretű, lepkeszerű rovarok a liszteskék, más néven üvegházi molytetvek, üvegházak állandó lakói, a zöldségféléket és a dísznövényeket egyaránt károsítják.

Üvegházi molytetű adult egyedei

A levelek hátoldalán telepednek meg, oda rakják tojásaikat a nőstények, lárvái is ott élnek, ezért rejtettek a telepei. Jelenlétükre a repdeső kifejlett alakjai hívják fel a figyelmet. Szívó kártevők, a megfertőzött növényt legyengítik, a károsított levelek lankadnak, súlyos esetben lehullanak, gyakran mézharmat képződik a leveleken. Lakásban évente számos nemzedéke fejlődik, igen szapora rovar. Bizonyos szerkezetű levéllel rendelkező virágokat részesítik előnyben, például a mikulásvirág, gerbera, hibiszkusz, muskátli, fukszia laza szövetű leveleit, ezeken lehet az első egyedeket megtalálni.

Védekezés alapja a megelőzés. Az új növényt 3-4 hétre a lakásban lévő virágoktól elkülönítve, házi karanténba, lakáson belül más helységben kell elhelyezni. A megfigyelési időszak alatt soha ne legyenek egy légtérben a régi növényekkel. E rövid egy hónap alatt az új virágon megbújó kártevők az egyenletes hőmérsékletű, fűtött lakásban szaporodásnak indulnak és észlelhetővé válnak. Kézi nagyítóval érdemes az új növényt, leveleinek hátoldalát, a levélnyél tövét alaposan megvizsgálni, valamint fehér lap fölé helyezve erősen megütögetni a lombját, tetvek, tripszek, atkák – ha vannak rajta –lepotyognak a papírra és láthatóvá válnak.

Lakásban, fóliában vagy üvegházban nevelt növényeknél hasznos diagnosztikai eszköz a sárga színű ragacsos rovarcsapda, mely vonzza a liszteskéket, rárepülve beleragadnak. Gyéríti is azok egyedszámát, és már akkor jelzi jelenlétüket, amikor még kis egyedszámuk miatt nem feltűnőek.

Kémiai védekezést nehezíti, hogy a negyedik lárvastádiumot követően lárvabölcsőt (pupáriumot) készítenek és pár napig nyugalomban, inaktív állapotban vannak. Ebben a stádiumban a rovarölő szerekkel szemben ellenállóak. A folyamatosan kikelő imágók ellen – mielőtt petéiket leraknák – sűrűn, 3-4 naponta kell permetezni 4-5 alkalommal egymást követően. A más kártevőknél alkalmazott 7-8 naponkénti permetezés nem elég hatékony, gyéríti ugyan, de nem pusztítja el azokat.

Liszteskék a lakásban nevelt növény levelén

Lakásban nevelt virágok kártevői ellen előre elkészített, kész permetleveket is árusítanak, használatuk gyors, csak ki kell permetezni a növényre. Igen egyszerű a virágcserépbe dugható olyan táprúd alkalmazása, mely rovarölő szert is tartalmaz. A föld nedvesen tartásával folyamatosan kioldódik a rovarölő szer a tápelemekkel együtt, a gyökérzet felszívja azt, a szer a virág zöld lombjában szétterjed, szisztémizálódik. A növényt szívó vagy rágó rovarok a mérgezett növényt fogyasztva elpusztulnak. Természetes piretrin és acetamiprid hatóanyagú készítményeket forgalmaznak lakásban és konténerekben nevelt virágok szívó kártevői ellen, melyek liszteskék ellen is hatásosak. Permetlével a levelek fonáki oldalát is gondosan kezelni kell.

Mit tehetünk az egészséges mogyorótermésért?

2019. szeptember 5. 04:36

F. Mihály kérdése: Mogyoróbokrom évek óta csak romlott mogyorót ad, többnyire már nyáron lehullanak a beteg termések. Mit tegyek, hogy egészséges mogyorót tudjak a következő évben betakarítani?

Mitől száradnak a ribiszke fás részei?

2019. július 2. 04:37

R. Dezsőné kérdése: Ribiszkebokraimon elszáradó fás részeket találtam. A fás részek belsejében pedig barnuló járatok találhatóak. Mi okozza ezt, és mit tehetek ellene?

Úton a mezőgazdaság megújulása felé

2019. május 23. 06:53

A mezőgazdaság sürgős megújulásának egyik záloga, ahogy látható, a dróntechnológia lehet, amelyben további komoly potenciál rejlik.

Új, UF 1602-es függesztett permetezőgéppel bővül az Amazone kínálata

2019. március 11. 13:46

Az UF 1602-est egy speciálisan kialakított, kedvezőbb súlyponttal rendelkező polietilén tankkal szerelték fel. A sima tartályfalak lehetővé teszik az effektív külső és belső tartálytisztítást.