Milyen betegségre utalnak a fehér, penészszerű foltok a korallvirág levelein? Hogyan védekezhetek ellene?

Milyen betegségre utalnak a fehér, penészszerű foltok a korallvirág levelein? Hogyan védekezhetek ellene?

Agrofórum Online

Sz. Tiborné kérdése: Virágaimon, legutóbb a korallvirág levelein, fehér penészszerű foltok jelentek meg. Hasonló tünetek korábban más szobai virágomon is előfordultak. Hogyan védekezhetek ellene?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Érdeklődő!

Zárt légtérben (üvegházban, lakásban) tartott cserepes virágokat – télen is – gyakran megfertőzi a lisztharmat. A lisztharmat betegséget gombafertőzés okozza. Tünetei nagyon hasonlóak a különböző növényeken.

Jellegzetes, amikor a zöld leveleken 1-2 mm és 6-10 mm közötti átmérőjű kör alakú fehér, penészszerű foltok tűnnek fel, a foltok növekedhetnek, gyakran összeérnek, összefolynak. A fehér bevonat, ahogy a gomba elöregszik szürkévé, kissé szennyes színűvé válik. Alatta a parazitált növényi bőrszövet elhal, elbarnul. A gombára kedvezőtlen körülmények hatására a bevonat a felületről eltűnhet, utólag csak a barna, parás foltok jelzik korábbi jelenlétét. Az elkülönült fehér foltokat a levél felületére hullott egy-egy gombaspóra (konídium) csírázása, fertőzése okozza. Vannak esetek, amikor a leveleken egyenletes, vékony, nem feltűnő fehéres, lisztes bevonatot képez. Leveleken kívül a növény valamennyi zöld részét parazitálhatja.

Leggyakrabban a begónia, a borostyán, a Crassula, a dracéna, a fokföldi ibolya, a korallvirág, a mikulásvirág és a cserepes mini rózsák fajain fordul elő.

Begónia lisztharmat

Védekezés lehetőségei:

• Az állományba csak egészséges, mentes egyedek kerüljenek be.
• Biztosítani kell a növények lombjának szellőzését, a párás levegő kedvez a gomba felszaporodásának. A virágok lombját, ha szükséges, csak reggel vagy délelőtt nedvesítsük, vízpótlásuk csak a talaj öntözésével történjen.
• Az első lisztharmat tünetek észlelésekor a fertőzött növényt – fertőzési forrást különítsük el, a tünetes levelet vágjuk le, dobjuk zárt gyűjtőbe.
• A növények túltrágyázása, különösen a szükségesnél több nitrogén, valamint a túlöntözés, a növények szöveteit lazítja, fogékonnyá teszi. A hőmérséklettel és fényviszonyokkal összhangban kell a növények gondozását végezni. Ennek különös jelentősége van a téli fényszegény időszakban.

Korallvirág lisztharmat

Lakásban, lakott helyiségben a szódabikarbónás permetezés ajánlott 0,3-1%-os töménységben, 8-10 naponkénti ismétléssel és megelőző jelleggel. Permetezésnél a teljes lombfelületet (levelek hátoldalát is) kezelni kell. Üvegházi, üzemi viszonyok között a kéntartalmú, az azoxistrobin, a penkonazol és a tebukonazol hatóanyagú szerek engedélyezettek, de bármelyik lisztharmat ellen engedélyezett szer hatásos.

 

Időben gondoskodjon a repce egészséges tavaszi indulásáról!

2018. március 26. 07:13

Első alkalommal, amikor a repcénket permetezzük, gondolnunk kell a fóma és egyben a szárormányosok elleni védelemre.

Méhek veszélyeztetése "méhekre nem jelölésköteles" növényvédő szerek kombinációja esetén

2018. február 4. 04:16

A cikk szerzője annak járt utána, hogy a rovarölő acetamiprid és a gombaölő tebukonazol együttes kijuttatása okoz-e pusztulást a házi méheknél, és ha igen, akkor annak mértéke mekkora.

A Nufarm vásárlásai fokozzák a versenyképességet a kulcsterületeken

2018. március 20. 08:06

A Nufarm jelentősen fokozta az európai vásárlók számára kínált növényvédelmi szolgáltatást, miután megállapodás született több mint 50 növényvédelmi formuláció megvásárlásáról az Adama és Syngenta cégektől.