Az almafa metszése nyáron
2021. június 18. 06:17
Termő korban a fajta érési ideje szerint kell különbséget tennünk abban, hogy a nyári metszést hogyan végezzük. A nyári érésű fajták fáit a szüret után termőre lehet metszeni. A metszés időpontja augusztus második felére, szeptember elejére esik. Az őszi és téli fajtáknál legcélszerűbb ezt a beavatkozást akkorra időzíteni, amikor a hajtásnövekedés már leállt, az idei hajtások csúcsrügyben záródtak.
Az almafa szakszerű metszése I. rész
2021. március 14. 08:34
Hogyan kell megmetszeni tavasszal az almafát, hogy bő termésünk legyen?
A kajszi szakszerű metszése - videó!
2021. március 12. 08:21
Hogyan kell megmetszeni tavasszal a kajszi fát, hogy bő termésünk legyen?
Az őszibarack szakszerű metszése - videó!
2021. március 10. 08:45
Hogyan kell megmetszeni tavasszal az őszibarack fát, hogy bő termésünk legyen? Az Agrofórum metszésiskolája hasznos tippeket ad dr. Szalay László közreműködésével. Az őszibarack kompakt váza formájának fenntartó metszése szakszerűen.
Szakmai konzultáció a fák alatt
2020. június 30. 08:16
Immár hagyomány, hogy a hazai kajszitermesztők közössége a szüreti szezon kezdetén szakmai konferencián tárgyalja meg az aktuális problémákat, a résztvevők kicserélik szakmai tapasztalataikat, és a konferenciát kertlátogatás követi. Az idei rendezvény rendhagyó volt, a teljes program a fák alatt zajlott 2020. június 19-én.
Új fogalmat tanulunk: indoor farming
2020. április 1. 21:40
A növekvő népesség számára egyre több élelmiszert kell előállítani az egyre csökkenő termőterületen. A probléma megoldásában nagy segítséget nyújthatnak az olyan rendszerek, amelyek kis területen, gazdaságos anyag- és energiafelhasználással nagy mennyiségű élelmiszer alapanyagot tudnak előállítani. Ezek nagyon sokfélék lehetnek, összefoglaló nevük: indoor farming. Felmerül a kérdés, hogy kiválthatják-e, helyettesíthetik-e rövid vagy hosszú távon a hagyományos gazdálkodást?
Csökkenő almafogyasztás, növekvő gondok
2020. április 1. 21:36
Az alma példája jól mutatja, hogy a piaci folyamatokra a gyümölcstermesztőknek is oda kell figyelni és lehetőleg időben reagálni rájuk, különben hosszú távon nem tudnak eredményesen működni. Az alma ugyan még mindig a legnagyobb mennyiségben termesztett mérsékelt égövi gyümölcsfaj, de a piacon nagyon sok konkurenssel kell versenyeznie.
Mi legyen a gyomokkal?
2020. március 21. 13:31
Időről időre változott a válasz és a hozzáállás ehhez a problémához, és sajnos igazán megnyugtató megoldás ma sincs rá, csak szeretjük könnyen letudni. Márpedig, ha komolyan gondoljuk, hogy fenntartható gyümölcstermesztést kell folytatnunk, ezzel a kérdéssel is komolyan kell foglalkozni.
Újfehértó neve összeforrott a gyümölcstermesztéssel
2020. március 1. 08:33
A történet 1947-ben kezdődött, amikor az akkori kormányzat elhatározta, hogy egy gyümölcstermesztéssel foglalkozó kutatóhálózatot létesít négy telephellyel, és elkezdték megkeresni a megfelelő helyszíneket.