21℃ 15℃
július 10. Amália, Melina Engelbert, Ulrika

Dr. Szalay László

Agrofórum Online

A kajszi karcsú orsó kialakítása

2021. június 20. 06:17

Miután bevált és elterjedt az almásokban a karcsú orsó, más gyümölcsfajokra is igyekeztek adaptálni ezt a faalakot. A kajszifajták eléggé különböző növekedési jellegűek, már, ami a természetes elágazási szöget illeti, mert a „bokor” természet mindegyikre jellemző. Mindegyik fajtából megpróbálkozhatunk karcsú orsót kialakítani, de csak támrendszer mellett és gondos alakító metszéssel.

Az almafa metszése nyáron

2021. június 18. 06:17

Termő korban a fajta érési ideje szerint kell különbséget tennünk abban, hogy a nyári metszést hogyan végezzük. A nyári érésű fajták fáit a szüret után termőre lehet metszeni. A metszés időpontja augusztus második felére, szeptember elejére esik. Az őszi és téli fajtáknál legcélszerűbb ezt a beavatkozást akkorra időzíteni, amikor a hajtásnövekedés már leállt, az idei hajtások csúcsrügyben záródtak.

Az almafa szakszerű metszése II. rész

2021. március 15. 07:41

Mi az a termőkaros orsó forma?

Az almafa szakszerű metszése I. rész

2021. március 14. 08:34

Hogyan kell megmetszeni tavasszal az almafát, hogy bő termésünk legyen?

A kajszi szakszerű metszése - videó!

2021. március 12. 08:21

Hogyan kell megmetszeni tavasszal a kajszi fát, hogy bő termésünk legyen?

Az őszibarack szakszerű metszése - videó!

2021. március 10. 08:45

Hogyan kell megmetszeni tavasszal az őszibarack fát, hogy bő termésünk legyen? Az Agrofórum metszésiskolája hasznos tippeket ad dr. Szalay László közreműködésével. Az őszibarack kompakt váza formájának fenntartó metszése szakszerűen.

Szakmai konzultáció a fák alatt

2020. június 30. 08:16

Immár hagyomány, hogy a hazai kajszitermesztők közössége a szüreti szezon kezdetén szakmai konferencián tárgyalja meg az aktuális problémákat, a résztvevők kicserélik szakmai tapasztalataikat, és a konferenciát kertlátogatás követi. Az idei rendezvény rendhagyó volt, a teljes program a fák alatt zajlott 2020. június 19-én.

Új fogalmat tanulunk: indoor farming

2020. április 1. 21:40

A növekvő népesség számára egyre több élelmiszert kell előállítani az egyre csökkenő termőterületen. A probléma megoldásában nagy segítséget nyújthatnak az olyan rendszerek, amelyek kis területen, gazdaságos anyag- és energiafelhasználással nagy mennyiségű élelmiszer alapanyagot tudnak előállítani. Ezek nagyon sokfélék lehetnek, összefoglaló nevük: indoor farming. Felmerül a kérdés, hogy kiválthatják-e, helyettesíthetik-e rövid vagy hosszú távon a hagyományos gazdálkodást?

Csökkenő almafogyasztás, növekvő gondok

2020. április 1. 21:36

Az alma példája jól mutatja, hogy a piaci folyamatokra a gyümölcstermesztőknek is oda kell figyelni és lehetőleg időben reagálni rájuk, különben hosszú távon nem tudnak eredményesen működni. Az alma ugyan még mindig a legnagyobb mennyiségben termesztett mérsékelt égövi gyümölcsfaj, de a piacon nagyon sok konkurenssel kell versenyeznie.

Mi legyen a gyomokkal?

2020. március 21. 13:31

Időről időre változott a válasz és a hozzáállás ehhez a problémához, és sajnos igazán megnyugtató megoldás ma sincs rá, csak szeretjük könnyen letudni. Márpedig, ha komolyan gondoljuk, hogy fenntartható gyümölcstermesztést kell folytatnunk, ezzel a kérdéssel is komolyan kell foglalkozni.