Gyümölcs

Várjunk még a csonthéjas gyümölcsfák metszésével!

Agrofórum Online

A gyümölcsfák fenntartó metszésének időpontját többféle szempont figyelembevételével érdemes megválasztani. A csonthéjas gyümölcsfajok ültetvényeiben a fák egészségének megóvása érdekében kiemelt jelentőségűek a növényvédelmi szempontok.

Ezért azt szoktuk javasolni, hogy a téli nyugalmi időszak során kerüljük ezen fajok fáinak a metszését. A köznyelvben „gutaütés”-nek nevezett betegségegyüttes fő kórokozói, a Pseudomonas syringae baktérium és a Cytospora cincta gomba ugyanis leginkább a téli időszakban, a sebeken keresztül fertőzik a gyümölcsfákat.

A fenntartó metszést tavasszal akkor célszerű elkezdeni, amikor a fák már nincsenek nyugalomban, hanem megkezdik élettevékenységüket. Ezt leginkább a virágrügyek duzzadása jelzi számunkra.

Kajszinál érdemes megvárni a pirosbimbós, más néven csészebimbós állapotot, amikor a még zárt vagy éppen pattanó virágbimbót a virág leendő piros színű csészelevelei zárják le (1. kép).

Kajszifa termőrésze csészebimbós, más néven pirosbimbós állapotban
1. kép: Kajszifa termőrésze csészebimbós, más néven pirosbimbós állapotban (két virágkezdemény már pattanó csészebimbós állapotban van) (Fotó: Szalay L.)

Hazánkban ez fajtától, termőhelytől és évjárattól függően a február vége és április eleje közötti időszakban van. A fás metszést ekkor már elkezdhetjük, hiszen a fa nedvkeringése elindult, az ejtett sebek elkezdenek begyógyulni. Természetesen a nagyobb sebeket nem árt sebkezelő anyaggal lezárni.

A mandula- és az őszibarackfáin szintén akkor célszerű elkezdeni a metszést, amikor a virágrügyek zárt bimbós állapota kialakult. Ezután a metszést akár a virágzási időszakban is folytathatjuk.

Emellett a hazai üzemi gyakorlatban egyre inkább áttérnek a csonthéjas gyümölcsfajok fáinak nyári metszésére. Az említett három faj fajtái nagyon veszélyeztetettek a gutaütés kórokozói által, a többi csonthéjas faj (szilva, cseresznye, meggy) fajtái kevésbé fogékonyak, de ezek fáit sem célszerű a téli nyugalmi időszakban metszeni, ha a jó egészségi állapotukat hosszú távon meg szeretnénk őrizni.

Az említett kettőn kívül sajnos sok más kórokozó is okozhatja a csonthéjasok fáinak pusztulását. A teljesség igénye nélkül felsorolunk néhányat: Monilinia laxa, Stereum hirsutum, Eutypa lata, Roesleria pallida, Armillariella mellea, Verticillium ssp., Phytophtora ssp., Candidatus Phytoplasma prunorum.

A fenti kórokozók jelentős része a tenyészidőszakban fertőzi a csonthéjas gyümölcsfákat, ezért a téli metszés mellőzése mellett nagyon fontos egész évben a gondos és szakszerű integrált növényvédelem. A fertőzési vektorok is nagyon különbözők. A kajszifák gyakori pusztulását okozó fitoplazmát például a szilva-levélbolhák is terjesztik, tehát az ellenük való védekezés is fontos.

A jó kondícióban lévő fákat mindig kevésbé tudják támadni a kórokozók, mint a legyengülteket. A termesztéstechnológia során tehát nagyon fontos a szakszerű tápanyag-utánpótlás, az öntözés, és túlkötődés esetén a gyümölcsritkítás.

A különböző kórokozók elterjedése, károsításuk mértéke sok mindentől függ. A fajok és ezen belül a fajták fogékonysága eltérő. A termőhelytől és az évjárattól függően változó a fertőzési nyomás és a kórokozók összetétele. Időről-időre változik ezért, hogy melyik kórokozó a jelentősebb.

A kajsziültetvényekben például a legutóbbi években a fitoplazmák okoztak súlyos károkat. Ezek nem télen fertőznek, így sokan hajlamosak voltak megfeledkezni arról az intelemről, hogy a kajszifákat télen nem célszerű metszeni. A Pseudomonas syringae és a Cytospora cincta azonban nem tűntek el, ha nem figyelünk oda rájuk, újból komoly károkat okozhatnak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Korai gyümölcshullás: mikor kell beavatkozni?

2025. július 1. 13:10

A júniusi gyümölcshullás természetes folyamat, de ha túlzott mértékűvé válik, komoly terméskiesést és anyagi veszteséget okozhat.

Ez az eper nem az, amire gondol – de igazi kincs!

2025. június 24. 14:10

Az eperfa nemcsak árnyékot adó fa, hanem gyógyhatású gyümölcs, állattakarmány és kerti kincs is – mégis kevesen ismerik valódi értékeit

Innovatív körtefajták

2025. június 14. 16:10

A konzervatív fajtahasználat veszélyeket rejt a körtetermesztésben. Ezt egyre többen fölismerik, és próbálnak nyitni az új fajták felé.

Cseresznye minden mennyiségben – fogyassza okosan!

2025. június 8. 16:10

A cseresznye nemcsak finom, de egészséges is. Szezonja rövid, de annál édesebb. Mutatjuk, mikor, hogyan szedje, tárolja és dolgozza fel!

Miért nem érik be a szeder termésén az összes szem?

2023. augusztus 20. 04:40

Furcsán érik idén a szeder nálunk! Miért nem érik be a szeder termésén az összes kis szem?

Lehet ifjítani az idős diófát?

2023. december 4. 04:38

Lehet-e még ifjítani az idős diófát? Válaszukat előre is köszönöm!

Rózsalonc metszése virágzás előtt és után

2024. augusztus 9. 12:40

Ahhoz, hogy könnyebben karban tudjuk tartani a cserjét, a megfelelő öntözés mellett a metszés a másik fontos ápolási munka.

A metszés és oltás technikáját lehet elsajátítani a MATE új felnőttképzésén

2024. január 18. 14:10

A MATE Kertészettudományi Intézete felnőttképzési program keretében idén is meghirdeti országos tavaszi gyümölcsmetszési tanfolyamát. Emellett 2024 áprilisában új képzést is indít, ahol a gyümölcsfák oltásának és átoltásának technikáját lehet elsajátítani Budapesten, Cegléden, Érden, Fertődön és Keszthelyen.