Dr. Szalay László

Dr. Szalay László

Agrofórum Online

Spanyolország gyümölcstermesztése – Régiónkénti választék / Szubtrópusi fajok (2/1.)

2019. június 10. 07:36

Spanyolországban nagy hagyománya van a gyümölcstermesztésnek. A változatos környezeti körülmények között sokféle gyümölcs található meg az országban a mérsékelt övi fajoktól kezdve a szubtrópusi klímát kedvelőkig.

A cseresznye, a meggy és a szilva termőrészei

2019. június 1. 23:02

A különböző gyümölcsfa fajok termőrészeivel foglalkozó cikkek sorában a cseresznye, a meggy és a szilva főbb jellegzetességeit mutatjuk be, amely ismeretek a szakszerű fenntartó metszés alapját jelentik.

Dinamikusan ellenőrzött almák – Avagy milyen az alma legkorszerűbb tárolástechnikája?

2019. június 1. 22:54

Ha hosszan szeretnénk tárolni az almát, azt kell elérnünk, hogy az utóérés minél lassúbb legyen. Ennek egyik fő eszköze a hőmérséklet csökkentése, de az is eredményre vezet, ha a biokémiai folyamat bemenő anyagának mennyiségét lecsökkentjük, a kimenő anyag koncentrációját pedig feldúsítjuk a tároló légterében. A korszerű tárolástechnikának van egy olyan irányzata is, amely az etilénképződés blokkolásán alapszik.

Az almaszüretelő robot nem álom többé

2019. június 1. 22:50

Az almaszüret gépesítésének fejlesztése két irányvonalat követett. Egyrészt szüretelést segítő gépek kidolgozása került a fókuszba, másrészt a teljesen automatizált almaszedő robot kidolgozása volt a cél. Ez utóbbi fejlesztési tendencia eredményeként jött létre az amerikai Abundant Robotics cég teljesen automatizált almaszüretelő robotja.

A kajszi és az őszibarack termőrészei

2019. május 1. 10:20

A gyümölcsfák termőrészeit bemutató cikkek sorában az almát és a körtét követően e hónapban a kajszi és az őszibarack következik. Fontos tisztában lenni az egyes gyümölcsfajok jellegzetességeivel, hiszen ez a metszés eredményességét alapozza meg.

Hogyan lehetünk precíziósak?

2019. május 1. 10:16

Hogyan tudjuk a gyümölcstermesztésben a korszerű precíziós, távérzékelési, informatikai, digitális módszereket használni? Erre a kérdésre ad választ a szerző 3D elektronikus adatfelvételezés bemutatásán, valamint a távérzékelési módszerek és terepi spektroszkópia ismertetésén keresztül.

A körtefák termőrészei

2019. április 1. 06:48

Ugyanúgy, mint az almánál, a körtefákon is szűkebb értelemben véve azokat a különböző hosszúságú vesszőket hívjuk termőrészeknek a téli nyugalmi időszak során, amelyek az előző tenyészidőszakban képződtek, őszre megfásodtak, és az őszi lombhullás után beérett vesszőkké alakultak.

Augusztusi őszibarackok

2019. február 13. 05:36

Az őszibarack fő fogyasztási szezonja hazánkban augusztusban van. A szüreti időszaka ugyan június közepétől szeptember végéig tart, de júniusban és júliusban a cseresznye, a meggy, a kajszi, a bogyósok, szeptemberben pedig az alma, a körte és a szilva jelentős konkurenciát jelent számára. Néhány évtizeddel ezelőtt szinte a teljes szezonban, de augusztusban feltétlenül főként a hazai kertekben termett őszibarackot fogyasztottuk.

Ha szeder, akkor legyen tüskementes?

2019. január 15. 08:19

A vadon élő és termesztett szeder fajok a Rubus nemzetség Eubatus alnemzetségéhez tartoznak, Európában és Észak-Amerikában honosak. Az itt lévő fajok közös jellemzője, hogy a gyümölcs a meghúsosodott vacokkúppal együtt válik le, levelük összetett, gyümölcsük általában fekete. Mintegy 350 faj tartozik ide, és mindegyik földrészen nagy a genetikai változatosságuk.

A gyümölcsfák és gyümölcstermő cserjék hidegigénye

2018. december 1. 08:18

A mérsékelt égövi lombhullató fák, így a nálunk termesztett gyümölcsfajok is egy bizonyos hidegmennyiséget igényelnek a téli nyugalmi időszak során a mélynyugalmi állapotuk megszűnéséhez, és ahhoz, hogy zavartalanul tudjanak továbbfejlődni, a következő tavasszal kivirágozni, majd termést érlelni. A cikk ismerteti a téli nyugalmi állapot kialakulásának fiziológiai hátterét, a mélynyugalmi időszak végének meghatározását lehetővé tevő módszereket. A hidegigény kiszámításának bemutatása mellett arra is választ kaphatunk, hogy miként válasszunk fajtát a hidegigény alapján.