Dr. Terbe István

Dr. Terbe István

Agrofórum Online

Lila elszíneződés a paprika termésén - Mi okozza a jelenséget?

Néhány kártevő és betegség is kiválthatja az említett színelváltozást, de ilyen esetben egyéb jellegzetes, a kártevőre és kórokozóra jellemző tünetek is felfedezhetők a bogyón vagy a leveleken, amelyek egyértelművé teszik az antociánosodás okát. Többnyire a jelenség abiotikus környezeti tényezőkre vezethető vissza.

2019. március 13. 10:59

Indukált növényi stressz: a korszerű zöldségtermesztési technológiák szabályozási eszköze

Ha a stressz okozta változások és reakciók élettani összefüggéseit jól ismerjük, úgy azokat a növénytermesztési technológiákba beépíthetjük.

2018. november 2. 12:43

Miért fontos a kálium és a magnézium esetében a harmonikus tápanyagellátás?

A harmonikus tápanyagellátás fogalmán azt értjük, hogy a termesztett növény számára olyan mennyiségben és arányban biztosítjuk a létfontosságú tápelemeket.

2018. október 5. 06:01

A jó növénykondíció a palántaneveléssel indul

Még sok helyen a szabadföldi káposzta- és gyökérzöldségféléket szedik, a hajtató kertészek már a palántaneveléshez készülnek. Ennek kapcsán szeretném egy élettani fogalomra felhívni a figyelmet, amit az emberek esetében a táplálkozásban, az állatoknál a takarmányozás kapcsán már régóta használnak, de a növénytermesztésben ritkán, esetenként tévesen értelmeznek, ez a növénykondíció.

2018. szeptember 5. 13:07

Az uborka peronoszpóra gyógyítása

Noha a bizonytalan piac, és a nagy kézimunkaerő-igény miatt a konzervuborka termőfelület drasztikusan visszaesett, vannak bátor vállalkozók, akik évről évre megpróbálkoznak az uborka termesztésével.

2018. július 26. 17:51

Fagyveszély idején öntözés?

A fűtetlen fóliák esetében egészen április végéig fennáll annak a veszélye, hogy a primőrök fagykárt szenvednek.

2017. március 28. 12:03

Kén mint tápanyag

Zöldségtermesztő körökben a ként elsősorban, mint növényvédő szert ismerik, növénytáplálási jelentőségével kevesebbet foglalkoznak.

2015. december 10. 14:50