Polgárné Balogh Eszter

Polgárné Balogh Eszter

Agrofórum Online

Rugalmas és stabil élelmiszer-ellátó rendszer

2020. október 20. 11:13

Az elmúlt évtizedekben a globális élelmiszer-ellátó rendszer fejlesztése során elsődleges szempontként a költséghatékonyság és kereskedelmi szempontok optimalizálása állt. A COVID-19 megjelenése alapvető változást hozott, a jövőben megkerülhetetlen, új kritériumoknak kell megfelelni: a rugalmasság és a megfelelő szintű alkalmazkodóképesség kialakítása szintén prioritássá vált.

Adjuk meg az esélyt a választásra – avagy a növény az aktuális igényei szerint szabályozza mikrobiomjának összetételét

2020. június 11. 08:35

Ki ne ismerné a levegőben szálló levágott fű üde illatát? De, vajon ezzel a számunkra kellemes illatcsokorral mit üzen a növény a környezetének? Hogyan válogatja ki az egészséges növény az egyedi és aktuális szükségleteinek megfelelően a fejlődését támogató baktériumok és gombák összetételét?

Változások a termésnövelők hatósági engedélyezésében

2020. május 5. 10:32

A termésnövelő anyagok engedélyezésének rendszere nagy átalakulás előtt áll. Jelenleg az engedélyezési eljárás a 36/2006-os FVM rendelet alapján történik. Három év múlva, 2022. július 16-tól lép érvénybe az új 2019/1009 számú EU-s rendelet. Az úgynevezett opcionális harmonizáció miatt a magyar rendszer is életben fog maradni. Az engedélyt kérvényező tehát a számára kedvezőbb eljárást választhatja. Az új rendszer működésének részleteiről, bevezetésének a hazai piacra gyakorolt várható hatásairól kérdeztem Dr. Tőkés Gábort a NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság engedélyezési osztályvezetőjét.

Kényes egyensúly: gazdaságosság, fenntarthatóság és társadalmi felelősségvállalás

2019. november 12. 08:19

A hollandiai Nunhem adott otthont a BASF 2019. október 9. és 10. között megrendezett nemzetközi sajtótájékoztatójának, amelyen a multinacionális vállalat főbb stratégiai irányvonalait mutatták be.

Öntözni vagy nem öntözni? –az űrből érkező segítség

2019. október 27. 07:14

Hamarosan az űrből is segítségre számíthatnak a gazdák az öntözéssel kapcsolatos döntések meghozatalában.

Az arbuszkuláris mikorrhiza gombák a vizek védelmében is jó szolgálatot tehetnek

2019. október 26. 07:20

A szántóföldekre felesleges mennyiségben kijuttatott műtrágya egy része gyakran a közeli folyókba, tavakba szivárog be. A foszfor hatóanyag a felszíni vizekbe jutva károsítja a környezetet az ökológia egyensúly felborítása révén. Ha javítani lehetne a növények foszforfelvételét, a vízszennyeződés mértéke csökkenthető lenne.

Megjelent az Agrofórum októberi lapszáma

2019. október 8. 12:37

A hónap témája ezúttal az európai uniós növényvédőszer-engedélyezés folyamata.

Kalászos találkozó a Dunakanyar szívében

2019. október 1. 05:53

A Sumi Agro Hungary Kft. 2019. szeptember 5-én és 6-án a visegrádi Silvanus hotelben tartotta hagyományos, immár XIX. Kalászos Gabona Fórum című rendezvényét, amelyen a szakmai előadások mellett idén hangsúlyozottan szerepelt a japán kultúra és gasztronómia értékeinek bemutatása. Ez utóbbira dupla jubileum kínált alkalmat. Egyrészt a japán anyacég, a Sumitomo Corporation 2019-ben ünnepli alapításának 100. évfordulóját, másrészt a japán-magyar diplomáciai kapcsolatok idén pontosan 150 éves múltra tekintenek vissza. A szakmai tanácskozáson Wirth László a Sumi Agro Hungary Kft. ügyvezetőjének megnyitóját követő előadások három nagyobb témakört öleltek fel.

Személyre szabott traktor – intuitív kezelőfelületek, kiterjedt kommunikációs képesség, felhőalapú megoldások (2.)

2019. szeptember 1. 10:34

A CASE IH által 2019. május 20 és 23. között az Egyesült Államokban szervezett sajtóeseményről szóló beszámoló első részében a vállalat és a Magnum traktorok történetével ismerkedtünk meg, illetve a traktorfejlesztés egyes aspektusairól, a racini traktorgyárról és a burr ridge-i fejlesztőközpontról volt szó. A cikksorozat zárórészében bemutatkozik az új AFS Connect Magnum és bepillantást nyerünk egy indianai családi gazdaság működésébe, ahol számos CASE IH traktor segíti a munkát.

Kincset rejtő szkleróciumok

2019. augusztus 25. 10:13

A talajeredetű (soilborne) kórokozók által okozott termésveszteség világszerte egyre fokozódik. Nem teszi egyszerűvé az ellenük való védekezést az a tulajdonságuk, hogy a szklerócium (a gomba kitartó képlete) hosszú ideig megőrzi a talajban az életképességét. Német és osztrák résztvevőkből álló kutatócsoport e gombák elleni új védekezési módszer fejlesztésén dolgozik.