Szöőr Bea

Agrofórum Online

Hal nélkül készül a vegán halászlé – de hogyan?

2023. szeptember 7. 07:10

Nem is akárhol, hanem azon a Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon ért el arany minősítést két vegán hobbiszakács, amely hazánk egyik legrangosabb gasztronómiai rendezvénye. Dér Lilla és Gyarmati Dorka, a két versenyző nem meglepő módon hal nélkül készítette el a hallevet. Mielőtt azonban a némileg „unortodox” receptet ismertetnénk, merüljünk el kicsit a hagyományos levekben.

Fontos dolog derült ki az almáról és a flavonoidokról

2023. szeptember 6. 15:10

Mint azt, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet legutóbbi prognózisában hírül adta, az idei évben mintegy 500-550 ezer tonna közötti almatermést várhatunk, amelyből 100-120 ezer tonna az étkezési alma. A fajták összehasonlításában is kiegyensúlyozottnak tűnik a termés és a gyümölcsméretek igen kedvezően alakulnak. Minden adott tehát, hogy a napi egy almánk meglegyen.

Ennyi mindenre jó az ecet

2023. szeptember 5. 10:10

Egyre több kutatás foglalkozik az ecet esetleges jótékony hatásaival. Abban ez esetben, ha úgy döntünk, hogy nem csupán salátáinkon látjuk szívesen, akkor viszont különösen nem mindegy, hogy természetes úton, vagy ipari körülmények között előállított változatát fogyasztjuk.

Milyen növényt válasszak, ami túléli a tartós kánikulát?

2023. augusztus 31. 09:10

A tavalyi nyáron országos átlagban a július és az augusztus középhőmérséklete is 23 fok felett alakult, szeptemberben pedig már tudható volt, hogy 2022 a legmelegebb év volt a mérések kezdete óta. Viszont most, augusztus végén, amikor még az esti órákban is 30 oC körül van a hőmérő higanyszála, határozottan úgy tűnik, hogy trónfosztás történt.

A poloskák egyszerű módszerrel tarthatók távol

2023. augusztus 29. 09:10

Legalábbis ez derül ki abból a kutatásból, amelyet az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) munkatársai a közelmúltban végeztek.

Miért kell az áfonyát ecetes fürdőben kezelni?

2023. augusztus 28. 07:10

Nem csak a „sajtója” jó, az áfonya valóban superfood. Ennek érzékeltetésére jöjjön egy szemléletes összehasonlítás: egyetlen adag áfonya ugyanannyi antioxidánst tartalmaz, mint amennyit öt sárgarépa, alma, brokkoli vagy sütőtök.

Hova tűntek a madarak Magyarországról? Megvan a válasz

2023. augusztus 21. 07:40

Ne aggódjunk, ha kevesebb madarat látunk mostanság, mint az elmúlt hetekben, hónapokban. Mint azt az MME (Magyar Madártani Egyesület) hírül adta, augusztusban rendszeresen kapják az üzeneteket, amelyek arról számolnak be, hogy a levélírók feltűnően kevesebb madarat észlelnek, mint korábban.

Milyen ízű volt az első országtorta? És melyik nyert most?

2023. augusztus 20. 14:10

Emlékeznek arra, milyen ízű volt az első országtorta? Vagy, hogy mióta ünnepeljük ezzel (is) augusztus 20-át? Miért készítenek mentes változatot is? Tudtak arról, hogy a hobbicukrászoknak is lehetőségük van kipróbálni tudásukat? Ha nem, akkor érdemes ezt a cikket elolvasni.

Vigyázni kell az extrudált kenyerekkel, fontos alkotóelemek tűnhetnek el belőlük

2023. augusztus 19. 16:10

Az extrudálás során elpusztulhat az A-vitamin, és a lizin nevű, a nitrogénháztartásban kulcsszerepet játszó aminosav is. Valóban egészségesek az így előállított élelmiszerek?

Egeret, patkányt és minden más hívatlan kártevőt elriaszthatunk magyar okoseszközökkel

2023. augusztus 15. 09:10

Még javában augusztust mutat a naptár, de bármennyire is távolinak tűnik, bizony, nyakunkban az ősz, annak minden örömével és kihívásával. A kihívások közé, akár vidéken élünk, akár városban, a rágcsálók igencsak beletartoznak.