Újragondolt hagyományok a Badacsonyi borvidéken
2022. március 12. 05:36
Ezúttal a Badacsonyi borvidéken jártunk, ahol beszélgetőtársunk Laposa Bence volt.
Furmint, Fülöp, Füleky és Acetánia, vagyis kiruccanás Bodrogkeresztúrra
2022. március 6. 10:27
Alig pár hónapja jártam Bodrogkeresztúron, most mégis ismét ide vezetett az utam, a Tokaj-Hegyalja egyik csodás kis településére. Visszatérésem oka roppant egyszerű volt: a legutóbbi látogatás ráébresztett, hogy mennyi- de mennyi minden van itt, amit még látnom kell. Ezúttal két határozott úticélom is volt: az egyik a Füleky pincészet, a másik pedig az Acetánia, az ecetmúzeum.
Poroszlói kalandok - vizák, sajtok, betyárok
2022. február 25. 05:36
A Tisza-tó és környéke az elmúlt évtizedben elképesztő fejlődésen ment keresztül, jól érzékelhető, hogy igen népszerű mind a hazai, mind a külföldi turisták között.
D, mint Dubicz, M, mint Mátra
2022. február 23. 04:36
A Mátrai borvidék hazánk második legnagyobb bortermelő vidéke. Kevesen tudják, de többezer éves múltra tekinthet vissza. A XX. századig a szőlőművelés, borkészítés volt ezen a környéken a legfontosabb tevékenység, ám a II. világháborút követő időszakban úgy vélték a döntéshozók, hogy a legjobb, ami ezzel a vidékkel történhet az, ha ipari terület lesz. Mindez érthetően kevéssé kedvezett a borkultúrának. Mint ahogy az sem, hogy mind a Rákosi-, mind a Kádár-korszakban a Mátrai borvidéket az Egri borvidék részeként kezelték, és az itt termelt szőlő egri borként került forgalomba.
Lehet-e tervezni a torma csípősségét?
2022. február 12. 10:36
A torma csípősségéért felelős hatóanyag egy nagyon jó gombaölő szer is, ezen sokkal relevánsabban lehet megvizsgálni a növény-gomba interakciót, mint a sztenderd modellnövények esetében.
Pattogatni való kukorica: ipari zöldségnövény szántóföldi vetésforgóban
2022. február 11. 05:36
A szakma „netflixes” időszaknak nevezi azt, ami a koronavírus-járvány alatt bekövetkezett, az emberek otthon maradtak, sorozatokat néztek, és popcornt pattogtattak otthonaikban.
Tiszta a víz a pohárban
2022. február 6. 06:36
Nagy Edittel, a MaVíz főtitkárával vízbázisokról, a kiváló minőségű magyar ivóvízről, PET palackokról is beszélgettünk, sőt még a debreceni Nagyerdő talajvízszintje is szóba került.
Kimagasló minőségű, egyedi stílusú fajtaborok a Pécsi borvidékről
2022. február 4. 04:36
Ez alkalommal a mohácsi körzetbe látogattunk el, közelebbről a Hásságyba, a Belward pincészetbe, amely igen komoly változásokon ment át az elmúlt tizenöt évben. Beszélgetőtársam a borászat egyik újragondolója, annak vezetője, Wilhelm Dávid borász volt.
Csallóközből Bodrogkeresztúrig - Bodó Judit, a Borászok Borásza
2022. február 1. 04:36
Bodó Juditnál, a Borászok Borászánál jártunk, a Tokaji borvidéken.
Sagmeister Borászat: cél a komplexitás és nem a feszesség
2022. január 23. 04:36
Sagmeister Ernővel a Szerémi borvidékről, a bolgár örökségről és természetesen a díjazott borról is beszélgettünk.