Az őszi gyomirtás tavaszi tapasztalatai

Az őszi gyomirtás tavaszi tapasztalatai

Agrofórum Online

Gyommentes sorközök, egységes, egészséges állomány. A Jászladány határában fekvő búzatáblán a JÁSZ-FÖLD Mezőgazdasági Zrt. szakemberei 2020-ban őszi gyomirtást alkalmaztak. A látvány magáért beszélt, a klímaváltozás okozta kihívásokra, a gyomflóra változásaira a viszonylag új technológiai elem már az első évben hatékony választ adott.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hatékony megoldás cseresznyelégy ellen a Kujáni tanyán

2021. augusztus 30. 10:27

A gyümölcsteremlők számára nagy kihívást jelent a cseresznyelégy elleni küzdelem, hiszen a legtöbb hatékony módszer nem elégít ki minden igényt. A piretroidok például a hasznos rovarokat sem kímélik. Az FMC Exirel SE rovarölő permetezőszere azonban erre is megoldást jelent. A kecskemét melletti Kujáni Tanya 6 hektáros meggyültetvényében az első tapasztalatok kiválóak.

No-till körülmények között is bizonyított a Precision Planting technológia Pusztakovácsiban

2022. november 4. 14:13

Szeptember közepén a Somogy megyei Pusztakovácsiban, Berend Ferenc gazdaságában tartott szakmai napot a Precision Planting magyarországi képviselete.

Ultrahangos vadriasztóval védik a fácánokat, nyulakat

2021. július 22. 09:35

A mezőgazdasági munkák során is számos megoldással lehet védeni a biodiverzitást, a beporzókat vagy éppen az apróvad-állományt - legyen szó mezei nyúlról, fogolyról vagy éppen fácánról. A magas növényzetben megbúvó állatokra azonban különösen nagy veszélyt jelent az első, tavaszi kaszálás.

A biointenzív gazdálkodás lehetőségei

07:49

A biointenzív gazdálkodás lehetőségei

2024. június 10. 12:40

Pécsbagota egy, sokak számára ismeretlen apró település Pécstől nem messze. Itt tevékenykedik Lévai Tamás, a Zöld Bagoly Farm gondolatának megálmodója, aki alig 1500 nm kiterjedésű telkén, köszönhetően kutatómunkájának és lelkesedésének, immár nagy mennyiségű, ökológiai, pontosabban biointenzív szemléletben termesztett zöldséget állít elő, melyekből a helyi kosárközösségek is részesedhetnek. Személye inspiráló lehet a vidéken tevékenykedni vágyók számára - is.

A soraljtakarásban rejlő potenciál a szőlőben

6:43

A soraljtakarásban rejlő potenciál a szőlőben

2023. július 5. 11:30

A szőlőkben a sorközfüvesítésnek jelentős talaj-, növény-, valamint környezetvédelmi aspektusa van, azonban a soraljtakarás jelentőségét egyelőre kevésbé méltatja a szakma. Ezzel kapcsolatban kezdett kísérletbe Dr. Kovács Barnabás, saját szőlőjében, a BioVitis pince területén. Tavalyi telepítésű soraljtakarásához jópár, pontosabban hét fűszer- és gyógynövény fajt tesztelt a Szent György-hegyi ültetvényben.

KWS újdonságok - Feliciano KWS, a betegségellenálló robusztus repce

2020. május 19. 21:18

A 2020-as év egyik újdonsága a FELICIANO KWS repce, ami nagyon könnyen adaptálható a különböző termőhelyi viszonyokhoz. „Intenzív és extenzív technológiákhoz egyaránt ajánljuk. Őszi fejlődési képessége kiemelkedő, a vetést követően ráadásul nemcsak a föld felszíne fölött képez nagy zöldtömeget, hanem a talajban is nagyon erős gyökérrendszert fejleszt” – ismertette Dr. Kismányoky András.

Középpontban a talajélet: tápanyag-utánpótlás vinaszra és melaszra alapozva

2021. december 28. 16:49

A hagyományos tápanyag-kijuttatás kapcsán a termelők az útkeresés fázisában vannak - vélik a VulcanAgro szakemberei, akik szerint a talajélettel kellene sokkal többet foglalkozni. A tápanyagok kijuttatásánál ugyanis fontos, hogy azok szervesen be tudjanak kapcsolódni a talaj életébe. A vinaszra és melaszra alapozott termékek felhasználása sokrétű lehet. Alkalmazhatók például a teljes felületen, nagy mennyiségben, akár 300-500 liter/hektár dózisban, egyfajta alaptrágyaként, de használató célzottan, koncentráltan, sávos kijuttatással a vetendő növénysor alatt is vagy a vetéssel egymenetben, starterként.

Kitüntetett szójafajta a Pannon régióból - Karintia Kft. az AGROmashEXPO-n

03:46

Kitüntetett szójafajta a Pannon régióból - Karintia Kft. az AGROmashEXPO-n

2019. február 8. 07:58

Komoly sikert könyvelhetett el a 2019-es AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon a vasvári székhelyű Karintia Kft., a rendezvény termékversenyén ugyanis két díjat is bezsebelhettek. Logisztika kategóriában a pannon régióra nemesített szójafajtájuk, az Angelica érdemelt ki a Nemzetközi Termékfejlesztési díjat.