Címke: őszi búza

őszi búza

Az őszi búza (Tritucum aestivum) az emberiség egyik legelterjedtebb és legrégebben termesztett növénye.  A legfontosabb kalászos gabonánk, az utóbbi években Magyarországon 1,0-1,2 millió ha volt az őszi búza vetésterülete, a termésátlag 4,5-5,5 t/ha között alakult (KSH). Hazánkban a búza vetésideje október 5-25. A régi gazdák a búzát Gál hetében (október 16-át követő héten) vetették. A viaszérés végén-teljesérés elején betakarított búzából már megfelelően nagy mennyiséget még jó minőségben kapunk. A betakarítás egymenetes gabonakombájnnal történik július elején-közepén. Főbb kórokozói, kártevői: búzafuzáriózis, sárgarozsda, vörösrozsda, lisztharmat, búzakőüszög, búzaporüszög, csíkos mozaik vírus, vetési bagolylepke, búza fonálféreg, frittlégy, gabonafutrinka, vetésfehérítő bogár, gabonapoloskák, szalmadarázs, búzalégy. A búza legalapvetőbb felhasználási módja, hogy magját a malomipar lisztté őrli, ebből kenyér és tésztafélék készülnek. Az állattenyésztés számára fontos abraktakarmány. Termesztési technológiájáról, nemesítéséről, vetőmag-előállításáról, károsítóiról, növényvédelméről tájékozódhat az Agrofórum Online szakportálon.

Kapcsolódó címkék

Gabonakutató Nonprofit Kft.gabonagabonaszárításGabonatermesztők Országos Szövetségekalászos gabonagabona vetőgépgabonaexportNemzetközi Gabonatanácsgabonaárgabonafeldolgozásgabonatárológabonalisztharmatgabonafutrinkaelevenszülő gabona levéltetűmagtári gabonazsuzsokgabonaágazatgabonaszondagabonapoloskaMagyar Gabonafeldolgozók Takarmánygyártók és Kereskedők SzövetségeGabonaszövetségGabona Controlgabona tárolásgabonakártevőmezei gabonamolygabona lisztharmatMagyar Gabonafeldolgozókgabonatőzsdegabonapiacgabona áragabonaszipolygabonaárakgabonafélékgabonasilóGabonavető gépőszi kalászos gabonagabona levéltetűgabonaféleKalászos Gabona FórumGabonatarlógabona szellőztetőgabona levéltetvekgabonafélék áragabonatermésőszi gabonafélékGabonanemesítésbiogabonagabonalevéltetvekZöld gabona-levéltetűgabonaátvételgabona-minősítésgabonapoloskákgabona vörösrozsdagabonakereskedőgabonakereskedelemkalászoskalászosokhibridkalászostavaszi kalászostavaszi kalászosokőszi kalászosokőszi kalászosKarintia Kalászos Szakmai NapcsemegekukoricakukoricasilókukoricaMagyar Kukorica Klubkukorica termésversenyMagyar Kukoricaklub Egyesületkukoricamolyamerikai kukoricabogárkukorica adaptertakarmánykukoricakukoricabarkópattogató kukoricakukoricazsuzsokkukorica lisztbogárkukoricábankukoricazöldségkukoricabogárkukoricaárhibridkukoricakukoricazsizsikpattogatni való kukoricakukorica árakukoricamalomkukoricahibridkukoricaadapterkukoricatermesztésKukoricafórumDekalb kukorica hibridÁrukukoricaVetőmag kukoricafagyasztott csemegekukoricakukoricanemesítéskukoricamoly lepkehibridárpaőszi árpaárpaveresnyakú árpabogárárpacsigatavaszi árpasörárpaKárpátaljatakarmányárparovarparazita fonálféregárpa áraárpa porüszögárpa levélcsíkoltságárpa fedettüszögKárpát-medenceKárpát-medencei falugazdász programtakarmány árpaÁrpávalérőÁrpád-Agrár Zrt.növénytermesztésprecíziós növénytermesztésszántóföldi növénytermesztésdísznövénytermesztésfehérjenövénytermesztés
Agrárhírek / Terményárak

A kukorica ára csökken a tavaszi vetések kezdete miatt

2024. április 3.

A repcét kivéve olcsóbbak lettek a főbb árucikkek a terménypiacokon Amerikában és Európában is a keddi kereskedési napon.

Szakcikkek / Növényvédelem

Szeptóriás levélfoltosság: a búza kora tavaszi kórokozója

2024. február 28.

A szeptóriás levélfoltosság a termesztett gabonáink közül csak a búzára és kisebb mértékben a tritikáléra jelent veszélyt. A búzafajok közül ugyanakkor valamennyi fajra veszélyes, így a durum búzára, a tönkölyre, tönkére és kisebb mértékben az alakorra is.

Agrárhírek / Agrárgazdaság

A magyar gazdák a műtrágyán spórolnak, ennek nem lesz jó vége

2023. november 8.

Nagy a baj Békésben, ahol a mezei pocok-invázió miatt egyelőre a gazdák kivárnak az őszi búza vetésével. A magas árak miatt ráadásul csak feleannyi műtrágyát használnak, mint korábban.

PR cikk / PR cikk

Tápanyagutánpótlás ősszel

2023. szeptember 14.

A mezőgazdaságban lezajló gazdasági folyamatok minden termelőt arra ösztönöznek, hogy alaposan átgondolja és esetleg újratervezze az őszi vetésű növények tápanyagutánpótlását. Az előző évet sújtó aszály, a magas inputanyag költségek és a lefele tartó terményárak miatt sokszor lehet hallani, hogy csökkentik, esetleg teljesen elhagyják az őszi alaptrágyázást.

Agrárhírek / Növénytermesztés

Hamarosan kezdődik az őszi kalászos vetési szezon

2023. augusztus 8.

Az őszi árpák esetén a korábbi termésbecslésekhez képest akár több tonnás vetőmag-átlagtermés elmaradás is tapasztalható.

Agrárhírek / Agrárközélet

Hamarosan befejeződnek a nyári aratási munkálatok

2023. augusztus 4.

A termés a tavalyi, rendkívül aszályos évhez képest kedvezőbb és bőven fedezi a hazai ellátási igényeket, ugyanakkor elmarad az idei évre vonatkozó előzetes mennyiségi és minőségi várakozásoktól.

PR cikk / PR cikk

Újdonság a Syngenta őszi búza fajtakínálatában 2023-tól – fókuszban a termésbiztonság és stabilitás

2023. július 3.

Bár az idei kalászos szezont tekintve nem lehet okunk panaszra téli feltöltőcsapadék és tavaszi indító esők okán, már már ideális feltételek között fejlődhettek eddig az állományok. Inkább az enyhe tél okozta levélbetegségek és kártevő nyomás, illetve a bedőlő terményárak okozhatnak nyugtalanságot a gazdáknak.

Agrárhírek / Időjárás

Melegebb időre lenne szüksége az őszi búzának és a repcének

2023. április 28.

A nyári kapás növények vetése késést szenvedett a hideg, majd a sok eső miatt, de már mind a napraforgó, mind a kukorica vetése megkezdődött.

PR cikk / PR cikk

A kalászosok barátja az Elatus Era

2023. március 17.

A kalászos kultúrák területe növekedett a 2022/23 szezonban, és a növekvő területtel növekednek az elvárások.