Öreg vetőgép nem feltétlenül vén vetőgép – Összehasonlítottunk két kukoricatáblát

Öreg vetőgép nem feltétlenül vén vetőgép – Összehasonlítottunk két kukoricatáblát

Agrofórum Online
Fizetett tartalom

Nem mindegy, hogy milyen vetőgéppel dolgozunk. Közhelyesen hangzik a megállapítás, de ha közelebbről is megtekintünk néhány kukoricatáblát, akkor komoly különbségeket láthatunk egy régi, egyszerű felépítésű, hagyományosnak mondható eszköz és például egy alapvetően ugyancsak koros, de a Precision Planting által felújított, érzékelőkkel, modern kiegészítőkkel ellátott vetőgép munkája között. Ezeket az eltéréseket vizsgáltuk meg Székesfehérvár határában Sebestyén Gergellyel, az AGCO leányvállalatának közép-európai régióvezetőjével.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A világ legnagyobb kombájnja Magyarországon

2021. október 7. 17:43

Minden eddiginél nagyobb teljesítmény. Minimális szemveszteség. Első osztályú vezetőfülke. Hihetetlenül széles vágóasztal. Magyarországon is bemutatkozott a John Deere új, X9-es kombájnszériája, ami új távlatokat nyit a betakarítás terén. Óránként több mint 100 tonna termény mindezt 1 százalék szemveszteséggel.

A folyékony tápanyag-utánpótlásé a jövő?

2021. szeptember 28. 09:31

Több mint 20 munkatárs, több mint 40 termék, komoly üzemi kapacitás, és magasfokú szakmaiság. A Vulcan Agro 2017 óta segíti a magyar termelők munkáját olyan egyedi, gyakorlati, komplex megoldásokkal, amelyek túlmutatnak egy-egy jó minőségű terméken. Így van ez a tápanyag-utánpótlás és talajjavítás kapcsán is.

A hívószó 2023-ban: a takarékosság

5:04

A hívószó 2023-ban: a takarékosság

2023. augusztus 23. 12:40

A Karintia Kft. a szója-, illetve gabonavetőmag-piac megkerülhetetlen szereplőjévé vált. A szója hazai vetésterülete, illetve a 2023-as kilátások kedvező színben tüntetik fel a kultúrát. A klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási események, a gazdasági környezet hektikussága azonban a gabonafajta-választást jelentősen befolyásolják.

Drónos permetezés a gyakorlatban

2021. október 25. 10:49

A drónok szerepe a mezőgazdaságban ma már teljesen elismert, azonban a permetezésre való alkalmazásuk nem eléggé kiforrott és jogszabály sincs még mögötte. Ennek ellenére kísérleti célra több cég is használja a drónos permetezést. Az egyik ilyen nagy cég, a PlantaDrone ügyvezetőjét kérdeztük az eddigi tapasztalatairól.

Mi kell egy jó no-till vetőgéphez?

2021. május 12. 08:34

Guminyomás-szabályozás, megfelelő súly, sortisztítás - csak néhány szempont, amire oda kell vigyelni egy dierktvetésre alkalmazható vetőgép esetében. Reto Stocker Svájcból költözött Magyarországra, néhány éve a feleségével művelt területein folytat kísérleteket, hogy tökéletesítse a not-ill, vagyis a talajmávelést elhagyó technológiáját. Több mint 10 éves tapasztalatinak köszönhetően mára számos gazdálkodó bízza meg azzal, hogy végezze el nála a direktvetést, és a technológiához kapcsolódó egyéb munkaműveleteket. Ehhez pedig megfelelő géppark szükséges, ami a svájci származású szakembernek rendelkezésére is áll - például egy 24 éves, ám felújított, átalakított vetőgép.

Még mindig csak beszélünk a precíziós gazdálkodásról

2020. március 30. 10:31

Nincs más választás, csak az előre menekülés, a fejlesztés, a precíziós gazdálkodás gyakorlati bevezetése a gazdaságokba.

KWS új generációs kukoricahibridek 2019-ben! (Kapeller Zoltán, Mezőszilas)

2018. október 8. 06:00

A KWS Magyarország Kft. a 2019-es szezonra három új kukorica-, és egy napraforgóhibridet mutat be a magyar gazdálkodóknak.