Címke: Precíziós gazdálkodás

precíziós gazdálkodás

A precíziós gazdálkodás egy olyan gazdálkodási forma, amely mérhető információkon alapul, ahol a hagyományos termesztési eljárásokat térbeli információkkal kapcsolják össze. Egy rendszer, amely figyelembe veszi a területen belüli változékonyságot, helyspecifikus beavatkozásokat eszközöl és célja a hatékonyság növelésével egyidejűleg a környezet védelme is. Folyamatos technikai fejlődést feltételez, ami nem azt jelenti, hogy az emberi tényező teljesen kiiktathatóvá válik, hanem azt, hogy a magas színvonalú szakismeretek informatikai tudással egészülnek ki. A precíziós gazdálkodás témakörében számos érdekes információt talál az Agrofórum Online Szakcikkei között és a Precíziós gazda blog rovatunkban.

Kapcsolódó címkék

növénytermesztésprecíziós növénytermesztésszántóföldi növénytermesztésdísznövénytermesztésfehérjenövénytermesztésinnovációagrár innovációs csoportMagyar Innovációs SzövetségInnovációs és Technológiai Minisztériumagrárinnovációs operatív csoportAgrárinnovációs CentrumNemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs HivatalNemzeti Agrárkutatási és Innovációs KözpontagrárinnovációGazdasági és Innovációs Operatív ProgramFajtakísérleti Innovációs Tanácsmezőgazdasági géphasznált mezőgazdasági gépMezőkövesdi Mezőgazdasági Gépmúzeummezőgazdasági gépgyártóeladó mezőgazdasági gépRobix Hungary Mezőgazdasági Gépgyártó Kft.Hantech Mezőgazdasági Gépgyártó Zrt.mezőgazdasági gépkezelőMezőgazdasági Gépésztechnikus Országos Szakmai Tanulmányi Versenymezőgazdasági gépjavítómezőgazdasági gépésztechnikusIntelligens mezőgazdasági gépMezőgazdasági Gépesítési Intézetmezőgazdasági gépbemutatótraktorhúzó versenytraktorveterán traktorÖreg Traktorok TalálkozójaBodoglári Traktoros FesztiváltraktorfesztiválÉv Traktoratraktorkerékelektromos traktorültetvény traktorkertészeti traktortraktorgyártástraktorgumitraktortesztlopott traktortraktorbalesettraktorlopástraktorpiackistraktorhasznált traktoreladó traktorSolymári Traktor TalálkozóhibridtraktortraktorversenyCsólyospálosi TraktorversenyZákányszéki TraktorSHOWtraktorárveréstraktorpullingönjáró traktorvezető nélküli traktorEurópai Traktorvezető BajnokságVálickameti Traktor és Géptalálkozóe-traktorAz év traktoratraktorfülketraktorhűtésönvezető traktortraktorgyárTraktorhúzó Európa Kupamagyar traktorrobot traktorrobottraktor
Szakcikkek / Gépészet

Egy kétéves traktort eladni őrültség, de a FENDT 1050-esért megérte

2019. október 21.

A klasszikus családi gazdaságban már 20 éve csak FENDT traktorok dolgoznak, néhány hete pedig megérkezett a legújabb erőgépük is, egy 1050-es típus.

Agrárhírek / Agrárközélet

Precíziós agrárgazdálkodási-szakmérnöknek is lehet tanulni Szegeden

2019. augusztus 1.

A precíziós agrárgazdálkodási szakmérnök képzésben a fő hangsúlyt a drónos monitoringra helyezik, ami várhatóan a precíziós mezőgazdaság leggyorsabb fejlődés előtt álló területe.

Agrárhírek / Növénytermesztés

Küszöbön a robotok hatalomátvétele a növénytermesztésben

2019. július 31.

Ausztráliában és Kanadában több start-up vállalkozás is mezőgazdasági robotok készítésére szakosodott és munkájuk olyannyira sikeres, hogy néhány farmer már használja is az általuk gyártott gépeket.

Agrárhírek / Agrárközélet

Európai Precíziós Gazdálkodási Konferencia Budapesten

2019. július 19.

A precíziós gazdálkodás kiemelten fontos nemzetgazdasági szempontból is, mert a digitális technológiák kulcsszerepet játszanak abban, hogy a gazdálkodók megfeleljenek a klímaváltozás, a fenntarthatóság és a versenyképesség kihívásainak.

Agrárhírek / Agrárközélet

Innovatív mezőgazdaság - Dr. habil Milics Gábor

2019. július 5.

Az agráriumban dolgozó személy felfogása kell, hogy elmozduljon a precíziós/helyspecifikus irányba.

Szakcikkek / Gépészet

LAFORGE DynaTrac univerzális munkagép kapcsoló berendezés

2019. június 11.

A DynaTrac interfész a traktor hátsó függesztőművén helyezkedik el, és GPS vagy kamera által szabályozva mozog keresztirányban biztosítva azt, hogy munkagép 2,5 cm pontossággal kövesse a traktort.

Agrárhírek / Agrárközélet

Mérsékelni lehet az aszálykárokat

2019. június 4.

Az aszály elleni védekezés leghatékonyabb technikai eszköze a precíziós gazdálkodás.

Agrárhírek / Agrárközélet

Növelhető az agrárium kibocsátása a precíziós technológiák alkalmazásával

2019. május 29.

Nem a precíziós gazdálkodásra történő átállás költsége a komoly tétel, hanem az a deficit, amelyet annak hiánya évről évre okoz az ágazatban.

Agrárhírek / Gépinfo

KITE Zrt. bemutatók a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-n

2019. május 29.

A több, mint 30 gépet felvonultató állógép-kiállítás jól szemléltette, hogy a KITE Zrt. az utóbbi években a műszaki hátteret is magába foglaló precíziós technológia fejlesztése mellett igyekszik a kis- és közepes birtokmérettel rendelkező gazdaságok gépesítési igényeit is kiszolgálni.

Szakcikkek / Szőlő-Bor

Földközeli és drónos távérzékelési mérések a szőlészetben

2019. május 25.

A földközeli és drónos távérzékelési mérések felhasználják a térinformatika, a távérzékelési technika, valamint az új információs technológiai eszközök alkalmazását egyaránt.