Hogyan termékenyülnek a gyümölcsfák? Mit jelent az öntermékenyülés és az önmeddőség?

Agrofórum Online

A gyümölcsfák fajától, alanyától, termőhelyétől, az agrotechnikai beavatkozásoktól stb. függően 2–6 éves korban válnak termékennyé. A gyümölcsfajok fajtái termékenyülési viszonyuk alapján két csoportba sorolhatók, az egyik az öntermékenyülő, a másik pedig az önmeddő fajtáké.

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az önmeddő fajták esetében csak két különböző fajta virágai között végbemenő megporzás eredménye a terméskötődés. E fajtáknál van nagy jelentősége a fajták virágzási idejének és azok sorrendjének ismeretére. A jó terméshozamok alapfeltétele a megfelelő virágzás mellett tehát az akadálytalan megtermékenyülés is. Ez úgy érhető el, ha a megporzandó és a megporzó fajta egy időben virágzik. A fajták virágzási sorrendje alapján általában korán, közepesen és későn virágzó fajtákat szokás megkülönböztetni. Azt is nagyon fontos tudni, hogy az önmeddő fajtákat milyen más fajták termékenyítik meg hatékonyan, ugyanis a telepítendő fajták kiválasztásakor ezt figyelembe kell venni. Az öntermékeny fajtáknál erre természetesen szükség nincsen.

Az almafajták egy része rendelkezik bizonyos öntermékenyülési hajlammal, de ezeket gyakorlati szempontból önmeddőnek tekintjük a megfelelő termésmennyiség elérése érdekében. A körte szintén idegen megporzást igénylő gyümölcsfajunk. A cseresznye ma már azon gyümölcsfajok közé sorolható, amelynek fajtái között tipikusan önmeddő és jól öntermékenyülő típusok is léteznek pl. ‘Alex’, ‘Stella’, ‘Petrus’, ‘Sándor’. A meggyfajták közül a ʻPándy meggy’ és az ʻÉrdi nagygyümölcsű’ önmeddő, a többi fajta öntermékenyülő. A szilvafajták termékenyülési viszonyai változatosak, a teljesen önmeddő és öntermékenyülő fajtái is előfordulnak. A termesztésben lévő fajták nagy része önmeddő, viszonylag jól öntermékenyülő fajták pl. a ‘Bluefre’ és a ‘Stanley’, melyeknél az idegen pollen tovább fokozhatja a kötődést. A termesztett kajszi- és őszibarackfajták többsége önter­mékeny.

A héjas gyümölcsök (dió, mogyoró, gesztenye) idegen beporzót igényelnek, ezeknél ugyanis gyakori a dichogámia, vagyis az, amikor a nővirágok és a hímvirágzatok nem egyszerre érik el az ivarérettséget. A bogyósok közül a szamóca, málna és a bodza általában öntermékenyülők. A ribiszkefajták között már idegen beporzást igénylő fajták is vannak.

Mitől száradnak össze a bogyók a szőlőfürtökben?

2018. június 30. 07:01

M. László kérdése: A szőlőm fürtjein egy-egy szem megbarnult, aztán fekete lett, összeszáradt. Mi okozhatja ezt, és mivel kell védekezni ellene?

Miért szaporodott el hazánkban a betyárkóró, mit lehet tenni ellene?

2019. július 25. 05:36

Gy. Adrienn kérdése: Az elmúlt időszakban nagymértékben elszaporodott a betyárkóró az ültetvényeinkben. Miért tört előre ennyire ez a gyomnövény? Mit tehetünk ellene?

Mi okozza gubancos, rojtos gubacsok kialakulását a vadrózsán?

2020. január 17. 05:37

J. Anikó kérdése: Csipkebogyó gyűjtése közben a vadrózsa bokrokon érdekes gubancos, rojtos gömb alakú képleteket láttunk. Mik azok, mik okozzák?

Mi okozza a paradicsom barnulással, száradással járó elváltozásait?

2023. június 20. 04:37

Kérem szakvéleményüket! Mi okozza a képeken látható elváltozásokat a paradicsomon?