Milyen méhkímélő megoldás létezik puszpángmoly ellen?

Milyen méhkímélő megoldás létezik puszpángmoly ellen?

Agrofórum Online

F. Anna kérdése: Virágzik a puszpángbokrom, és szeretném lepermetezni puszpángmoly ellen. Mivel kezelhetem, hogy a bokor virágait látogató méheket ne pusztítsam el?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus 

Kedves Kérdező!

Nagyon megörültem kérdésének, végre valaki előre tekint, előre gondolkodik a puszpángmoly elleni csatában, nem elkésve cselekszik, és mellette a méhek védelmét is figyelembe veszi.

A selyemfényű puszpángmolynak hazánkban 3 nemzedéke fejlődik, az áttelelő alak, mely lehet gubóban alvó lárva, vagy a levelekre rögzített állapotú báb. A felsoroltak közül csak a lárva alakja ellen tud védekezni, hiszen az táplálkozik a levelekkel, amikor téli álmából felébred. Amennyiben megfigyelt a bokron friss rágásnyomokat, olyanokat, melyeknek a széle nincs beszáradva, nem parás, akkor már aktívak a korai lárvák. Az idei tél rendkívül enyhe volt, a rovarokat a nem létező téli fagy nem ritkította meg, valószínű erős fertőzést fognak okozni az áttelelt lárvák. Ha a tavaszi felmelegedés gyors lesz, robbanásszerű károsításuk várható.

Szövedékét elhagyó áttelelt lárva

A lárvák ellen több féle III. és II. forgalmi kategóriába tartozó rovarölő szer használható. A többségük a kontakt, érintő hatású szerek csoportjába tartozik. Ezek csak akkor tudják kifejteni hatásukat, ha a szert a levelek felületére egyenletesen juttatjuk ki, és a viaszos felületre rá is tapad. Ezért tapadásfokozó szer nélkül nem érdemes permetezést végezni. Felszívódó hatású rovarölő hatóanyag csak egy – acetamiprid – van forgalomban, több féle növényvédő szer néven kapható.

A növényvédő szerek méhekre gyakorolt veszélyességét engedélyezésük előtt bevizsgálják, és három kategóriába sorolják:

  1. méhekre nem jelölésköteles, ezek használatánál nincs szabályozás,
  2. méhekre mérsékelten veszélyes, ezeket csak alkonyat után és legfeljebb este 22 óráig szabad kijuttatni, hogy a méhek reggeli kirepüléséig elteljen 8 óra,
  3. méhekre kifejezetten veszélyes, ezeket virágzó növényekre tilos használni.

Házi kertekben is használható szerek közül a deltametrin hatóanyag (pl. Decis, Disha stb.), a lambda-cihalotrin hatóanyagú Karate zeon és Kaiso garden a 2. kategóriába tartoznak, virágzó bokornál csak alkonyat után szabad velük permetezni. A cipermetrin hatóanyagú (Cyperkill, Sherpa) és bizonyos lambda-cihalotrin hatóanyagú (Full, Kaiso) szerek a 3. kategória tagjai, ezeket virágzó növényekre permetezni TILOS.

A báb szövedékkel rögzíti magát

A metoxifenozid hatóanyagú Runner, a Bacillus thuringiensis hatóanyagú Dipel, a diflubenzuron hatóanyagú Dimilin és az acetamiprid hatóanyagú Mospilan a méhekre nem jelölésköteles 1. csoportba tartoznak. Felhasználásukra nincs korlátozás. Ennek ellenére alkalmazásukat elsősorban alkonyati órákban javasoljuk. A Runner és Steward tojásölő hatással is rendelkezik, a Dimilin és Dipel pedig elsősorban a frissen kikelt, kisméretű fiatal lárvák ellen ajánlott.

Sikeres permetezés ellenére is számítani kell/lehet később is a puszpángmoly megjelenésére, mivel a lepkék jó repülők, betelepülnek kertünkbe. Rajzásuk szexferomon-csapdákkal vagy kihelyezett lámpával (fénycsapdával) nyomon követhető.

 

Mik lehetnek a gömb alakú képletek a mogyoró vesszőin?

2019. október 20. 04:37

P. Róbertné kérdése: Mogyoró bokrokon már kevés levél van, érdekes képződményeket vettem észre a vesszőkön: a rügyek helyén gömb formájú képletek láthatók. Mik ezek, és lehet-e ellenük tenni valamit?

Permetezni kell: kedvez az időjárás a tafrina kialakulásának

2020. március 3. 15:15

2020 első két hónapja nem kényeztette el a gazdálkodókat csapadék tekintetében. Január-február hónapokban csupán egy havi mennyiség hullott le, mindehhez pedig több évtizede nem látott, magas téli hőmérséklet társult. Szerencsére az elmúlt esztendő utolsó két hónapja csapadékban bővelkedett, mindkét hónapban többhavi csapadék hullott, eső formájában.

A nyugati dióburok-fúróléggyel kapcsolatos 2019. évi tapasztalatok

2019. október 23. 04:38

A 2019-es évben a késő tavaszi fagyok, az elhúzódó hűvös időjárás és a nyár végi/ősz eleji relatív vízhiány mellett a diósgazdáknak és házikert tulajdonosoknak egy másik problémával is meg kellett küzdenie, mégpedig a dió egy hazánkban néhány éve felbukkant károsítójával, a nyugati dióburok-fúróléggyel.

Megkapta az AEF tanúsítványt a Weed-It ISOBUS alkalmazása

2021. március 20. 05:37

Az évek során a gyomfelismerés és megszüntetés technológiáját folyamatosan fejlesztették, de a Weed-It filozófiája nem változott: precíz, egyszerű környezetkímélő gyomirtás.