Kiültethetem az ajándékba kapott kaméliát a kertbe? Télen nem fog elfagyni?

Agrofórum Online

Kaméliát kaptam ajándékba, 2 cseréppel. Utána olvastam, de annyira mást mond mindenki, hogy 2 hete van a cserépben. Gyönyörűen virít. A kertbe szeretném ültetni, mert nem lenne hol teleltetni, ha kaspóba ültetném. Tartok tőle, hogy el fog fagyni, ha kint lesz. Hogy tudom a fagytól megvédeni?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A kamélia egy viszonylag nehezen nevelhető dísznövényünk, mely érzékenyen reagál a hőmérsékletváltozásra, valamint a rendszertelen és nem megfelelő mennyiségű öntözésre egyaránt. A gyökérlabdája mindig legyen nedves, de ne legyen túl vizes, mivel finom gyökerei nagyon gyorsan elpusztulnak. Helyének változtatását sem szereti, erre gyakran virágainak eldobásával reagál. Lazán és többnyire felfelé növekvő cserjék, melyek akár négy méter magasra is megnőnek.

A legjobban a világos, de árnyékos területeken fejlődnek, ezáltal jól érzik magukat cserépben egy napos teraszon, vagy erkélyen. Mint szinte minden örökzöld cserje, a kamélia is bírja a metszést, ez általában csak a fiatalabb növényeknél szükséges, hogy jól elágazódjanak és szép bokros növényekké fejlődjenek. A visszavágást tavasszal, az új hajtások növekedésének kezdete előtt végezzük el.

A kaméliák áttelelésekor néhány szempontot figyelembe kell venni. Egyedeit nálunk leginkább konténernövényként tartják. Az enyhe telű területeken a szabadban is tartható, de ekkor is védeni szükséges, tövénél vastag mulcsréteggel kell ellátni, a növényt pedig takarni szükséges. A jól fejlett cserepes növények -5 °C  körüli fagyot is elviselnek téli védelem nélkül, a kiültetett növények takarással kb. -15 °C-ot képesek túlélni.

Kamélia

A kerti kaméliáknál általában a késő tavaszi fagy okozza a legnagyobb problémát, mert a hőmérséklet nulla fok alá süllyedésekor a fiatal hajtások azonnal elpusztulnak. Teleltetésének ideális helye egyébként hidegházban vagy fűtetlen télikertben, legfeljebb 15 °C-os hőmérsékleten van. Alapvetően télen, ameddig csak lehetséges kint lehet hagyni egyedeit, de -5 °C alatt már nem lehet tovább halogatni a téli szállásra költöztetését.

Amennyiben a kertjébe kiültetett kaméliáját szeretné a téli fagytól megvédeni, érdemes a házhoz közel eső helyre, egy kicsit fagyvédettebb helyre ültetni. A növény tövének mulccsal való takarásáról mindenképp érdemes gondoskodni, de a legnagyobb esélye akkor van a téli fagyás elkerülésére, ha a nagyobb téli fagyok közeledtével a növények takarásáról is gondoskodik.

Mik lehetnek a fehér színű, kiemelkedő foltok a málna szárán?

2019. február 18. 14:02

U. Karolina kérdése: Málnametszés közben a szárakon apró, fehér, kicsit kiemelkedő foltokat láttam. Tavaly nem vettem észre. Mik ezek, és a málna kihajtása előtt tudok-e permetezni ellenük?

Korai nyár, majd ismét hidegfront? Így készítsük fel kertünket a stabil felmelegedésre

2024. április 19. 11:10

A változékony időjárás lehetőséget teremt számunkra a kert gondozására és előkészítésére is a következő melegebb időszakra.

Miként védekezhetünk lisztharmat ellen a termő almafánál?

2023. április 21. 04:39

Almafámon a levelek elszórva, csoportosan fehér bevonatosak. Termő fáról van szó, mivel védekezhetek?

Mi legyen a tűzelhalás tüneteit mutató hajtásokkal?

2022. május 18. 04:38

A tűzelhalás tüneteit fedeztem fel gyümölcsfáimon. Mit kell tennem a fertőzött hajtásokkal?