Ház, táj

Intenzív illatú növények a kertben I.

Agrofórum Online

Nemcsak a slágerlista élén álló, illatos rózsa- és levendulafajok képesek elvarázsolni az intenzív illatok kedvelőit - számos más dísznövényfaj közül választhatunk! Ismerjük meg a vaníliavirágot, a citromillatú muskátlit és a japán loncot!

A teljesség igénye nélkül szerepelnek a következő két cikkben a különleges megjelenésű és erőteljes illatot árasztó, kertben is nevelhető dísznövények. A vaníliavirág, a citromillatú muskátli és a japán lonc után a nyári violával, a kék golgotavirággal és az orvosi szappanfűvel ismerkedünk meg.

Vaníliavirág

A kissé kényes, bár annál illatosabb vaníliavirág (Heliotropium arborescens) nemcsak az illatozó kertre vágyóknál, hanem a lepkebarátoknál sem hiányozhat a kertből. Ez a Peruból származó évelő félcserje élénk liláskék, vöröseslila, mélykék vagy szolidabb fehéres virágaival átható vaníliaillattal borítja be az egész kertet.

Vaníliavirág

Ültessük napos, szélvédett helyre, így hosszan fog virágozni, nyár elejétől egészen ősz végéig. Legkorábban májusban, az éjszakai fagyok elmúltával telepítsünk új növényt a kertünkbe, mert igencsak melegigényes. Az erős tűző naptól és a heves zivataroktól is védeni kell, mert az apró sziromlevelek lepereghetnek egy erőteljes záport követően. Rendkívül vízigényes, aszályos időszakban akár naponta kétszer is öntöznünk kell. Metszéssel formája alakítható, az elnyílt virágzatok folyamatos eltávolításával pedig erőteljes, folyton megújuló virágzásra késztetjük. Megfelelő gondozás mellett a vaníliavirág pár év alatt terebélyes fácskává is nőhet.

Citromillatú muskátli

A balkonnövények szerelmeseinek mindenképpen érdemes kipróbálni, hogy a citromillatú muskátli (Pelargonium crispum) jól érzi-e magát a teraszunkon. Árvácskára emlékeztető virágai jellemzően kisebbek a futómuskátlikénál, de fodros, dúsan növő levelei és azok intenzív citrusillata mellett is csodás látványt nyújt.

Cserépbe vagy nagyméretű balkonládába, függőkosárba ültetve napos helyre tegyük ki. Folyamatos öntözést igényel a virágzás ideje alatt, de két locsolás között hagyjuk a földjét kiszáradni. A rendszeres (heti, 10 naponkénti) tápoldatozást meghálálja. Mivel fagyérzékeny, a fagyok közeledtével vigyük hűvös, világos helyre.

Citromillatú muskátli

Érdekesség, hogy ennek a Dél-Afrikából származó muskátlifajnak a virágos levelű hajtásából nyerik a geránium illóolajat.

Japán lonc

A Kelet-Ázsiából származó japán lonc (Lonicera japonica) joggal nyerte el a május királynője megtisztelő címet édes illatú, sárga-fehér virágaiért. Virágaiban egész nyáron, lombozatában pedig egész évben gyönyörködhetünk, mivel levelei csak a legkeményebb hazai teleken hullanak le. Az eddigi fajoktól eltérően egy gyors növekedésű futónövényről van szó, amely képes kerítésekre, házfalakra, pergolára, drótfonatra, rácsos támrendszerre felkapaszkodni. Egy-egy hajtása akár 4-5 méterre is képes felfutni! A meténg-fajokhoz hasonlóan talajtakaró növényként is nevelhetjük, ha nem szeretnénk felfuttatni. Porzós virágai fehérek, de elvirágzás előtt sárgává színeződnek. Levelei élénkzöldek, mindkét oldalukon szőrösek. A téli hónapokra fejlődik ki kékesfekete, erősen mérgező bogyós termése.

Japán lonc

A japán lonc kevés gondozást igényel. Kedveli a félárnyékot, így kevésbé terebélyes lombhullató fák alá is tökéletes választás. Megbirkózik a napfénynek erősen kitett helyekkel és az aszályos időszakokkal is, ha jól meggyökeresedett. Humuszban gazdag talajban fejlődik a legszebben, de bármilyen talajban képes megélni. Metszését kora tavaszra ütemezzük, évközben csak a növekedését „jó irányba terelő” hajtásválogatást végezzük el. Sajnos a levéltetvek és a lisztharmat is megtámadhatja.

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mit kell tudni a hazánkban élő társas darazsakról? - II. rész

2024. szeptember 18. 05:40

Az ismertebb kecskedarázsról, a német darázsról és a padlásdarázsról az előző cikkben volt szó, most a nagyobb méretű társas darázsfajt, a lódarazsat és a hozzá rendkívül hasonló, bár magányos életmódú óriás tőrösdarazsat mutatjuk be. Fontos ugyanis, hogy ne keverjük őket össze!

Mit kell tudni a hazánkban élő társas darázsfajokról? - I. rész

2024. augusztus 30. 05:40

Magyarországon a leggyakrabban a társas darázsfajok képviselőivel találkozhatunk. Közülük a leggyakoribbak a kecskedarázs, a német darázs és a padlásdarázs.

Mit kell tudni a hazánkban élő magányos darázsfajokról?

2024. augusztus 27. 05:40

Életmódjukat tekintve a darázsfajokat két nagy csoportba oszthatjuk, így megkülönböztetünk magányos és társas darázsfajokat. Ismerkedjünk meg a magányos darazsak szokásaival és legfőbb fajaival!

Mit kell tudni a hazánkban élő darázsfajokról?

2024. augusztus 16. 05:40

A minap találtunk egy tenyérnyi darázsfészket, amely kecskedarazsak otthona volt. Gondoltam, utánajárok az allergiás cikksorozat kapcsán a darazsak világának, és a darázsfészkek biztonságos eltávolításának.

Termesztett növényeink népi elnevezései

2023. március 21. 05:38

Mi fán terem a majombarack? Melyik gyümölcsünk a Boldogasszony csipkéje? Melyik fűszernövényre gondol az, aki Szent Antal füvéről beszél? A földialmának melyik részét fogyasztjuk, és kell-e a lestyános tyúkhúslevesbe löböstököt tenni?

Őszi terméshatározó I. rész – galagonya, csipkerózsa és húsos som

2019. szeptember 26. 04:36

Ilyen tiszta, gyönyörű őszi időben érdemes beiktatni egy-egy kirándulást a varázslatos hazai erdőkben. Lépten-nyomon színpompás növényekre bukkanhatunk, amik ezekben a hetekben nemcsak tarka leveleikkel tűnnek fel. Értékes beltartalmú, nem ehető vagy éppen mérgező terméseket hozó növényekre bukkanhatunk. Tekintsük át a cikksorozatban, vajon milyen növényfajokat keresztezhet az utunk az őszi kirándulások alkalmával!

Figyeljünk a betárolt terményeinkre!

2018. december 5. 09:46

Az IKR Agrár Kft. Terménykereskedelmi üzletágának vezetője Otrok György üzletág igazgató 2018. november 28-án egy kerekasztal beszélgetést hívott össze Bábolnára, amelynek célja a terményraktározás során fellépő károsodások okainak feltárása és a védekezés lehetőségeinek áttekintése.

Őszi terméshatározó IV. rész – nadragulya, közönséges fagyal, fekete bodza, berkenye

2019. október 11. 04:39

Nem is gondolnánk, mennyire vonzza a szemünket kinn a természetben a fekete szín. Ősszel számtalanszor találkozhatunk a kirándulásaink alkalmával ébenfekete termést nevelő növényekkel. Mit kell tudnunk a nadragulya, a közönséges fagyal és a fekete bodza terméséről?