Miért sárgulnak az uborka friss hajtásai és kis termései?

Agrofórum Online

Uborkám új hajtásai, valamint a kis uborkák zöme besárgul, majd elszárad. Hiánybetegségre nem gondolok, mert 10 naponta Ferticale beöntözést, 10 naponta kalciumpermetezést, 10 naponta Wuxal super permetezést kapnak. Mi lehet a probléma forrása?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A küldött képen sajnos csak a sárguló fiatal uborka látható a levelek sárgulása nem. A tünetek leírása alapján biztosnak mondható, hogy kialakulásáért nem kártevő vagy kórokozó okolható, hanem valamilyen élettani, abiotikus betegség. Feltételezem, hogy uborkáit rendszeres öntözésben is részesíti, ha a hajtásvégek sokkal világosabbak, mint a növény többi része, akkor a túlöntözésre is gyanakodhatunk. Emellett, a hajtásvég sárgulása a növénynek szükséges egyes tápanyagok hiányát is mutathatja. Az Ön esetében, annak ellenére, hogy a tápelemeket rendszeresen pótolja, mégiscsak hiánytünetre gyanakodnék, mely a rendszeres öntözéssel van összefüggésben.

A vashiány gyakran megfigyelhető probléma a zöldségféléken. A talajaink általában elegendő mennyiségű vasat tartalmaznak ahhoz, hogy a növények fejlődni tudjanak, ennek ellenére azonban gyakran találkozhatunk a vashiány okozta tünetekkel. Ez azzal magyarázható, hogy a felvehető vas mennyisége kevés a talajoldatban. A vas okozta hiánytünetekre a zöldségféléken jellemző, hogy először a fiatal növényi részeken, hajtásvégeken jelennek meg, úgynevezett klorózis formájában. A levélerek közötti szövetrészek kezdetben elhalványodnak, majd az újonnan fejlődő hajtásaik is egyre világosabbak, sárgábbak vagy fehérebbek lesznek.

A zöldségnövényeken kialakuló vashiány leggyakrabban a talajok magas mésztartalmára (ionantagonizmus miatt), valamint a talaj levegőtlenségére vezethető vissza. A talaj levegőtlen állapota a túlöntözésből, helytelen talajművelésből, tömörödöttségből, de rossz talajtakarásból is származhat. A talaj levegőtlensége miatt kialakuló vashiány megszüntetésének hatékony módja a talajlazítás, mely által a növény gyökere több levegőhöz tud jutni. A vastrágyázás ugyanis ebben az esetben nem vezet kellő eredményhez.

Miért üreges az uborka?

2021. augusztus 31. 06:17

Gyakori kérdés a hobbikertészektől, de még a nagyobb uborkatermesztőknél is előforduló probléma időszakosan, hogy kívülről szép a termés, belül viszont üreges, netántán még keserű is. Ilyenkor meg lehet ezt előzni? Mit lehet kezdeni az uborkával, hogy ne legyen üreges?

Paradicsom- és uborkatermesztés okostelefonnal?

2018. december 25. 20:21

Az Izlandon értékesített paradicsom és uborka legalább felét helyben termesztik

Mivel kezeljem a paprikát és az uborkát a fólia alatt, ha sárgulnak, száradnak a leveleik?

2023. július 16. 14:36

Mivel kezeljem a paprikát és uborkát, melyek most fólia alatt vannak? Sárgulnak, száradnak. Mi lehet a bajuk?

Honnan tudhatom, hogy peronoszpóra támadta meg az uborkámat?

2023. július 17. 04:36

Kérem szépen segítségüket: honnan tudhatom biztosan, hogy a peronoszpóra támadta meg az uborkámat?