Házikert
Házikert

Mire jó a facélia?

Mire jó a facélia?

Agrofórum Online - Címlapfotó: Gribek Tímea

Járva az országot tájegységenként változó arányban, de mindenfelé egybefüggő facéliatáblák vannak. Amellett, hogy lenyűgöző a kék színével, vajon mire is jó a facélia? Mai cikkem erről fog szólni.

A méhecskebarát kertek nagy rajongójaként mi is gyakran ültetünk facéliát, facéliafoltokat a kertbe, mert beporzó rovarból nem szabad, hogy hiány legyen. A méhek egyik legkedveltebb mézelője a facélia, mely élénk kékes-lila virágaival hívja fel magára a figyelmet, táblaszám az ország számos pontján.

Talajgazdagító kincsünk

A méhek csalogatásáról már írtam fentebb pár szóban, nem véletlen hát, hogy a facélia másik ismert neve a mézontófű. Észak-Amerikából származó lágyszárú egynyári növény, ráadásul rövid tenyészidejű is, ami miatt házikerti szinten akár kétszer is vethető, ha ki akarjuk használni a facéliában rejlő plusz “tudást”. Egyrészt hazánkban vetőmagjáért termesztik, másfelől gazdagítja a talajt és megfelel a zöldtrágyanövényként vethető kritériumoknak, így másodvetésben is egyre nagyobb területeket hódít meg.

De miért jó zöldtrágyanövény? Mivel finomszálú, vékony, de mélyre hatoló gyökérzettel rendelkezik, így átlazítja a talajt, nagy lombtömegével visszaforgatva pedig táplálja is azt.

Kiváló a tápanyagmegkötő és -feltáró képessége a mézontófűnek.

Nincs közös betegség más kultúrnövénnyel

Egy nagy előnye ráadásul, hogy a klasszikusan vetett kultúrnövényekkel nincsen közös betegsége, kártevője, így vetésforgóba is jól beilleszthető.

Növényvédelmi szempontból azért lesz jelentős, mert a fonálférgeket is riasztja, így erősen fertőzött talajra is vethető.

Így lesz jó előveteménye a burgonyának és cukorrépának is.

Hazánkban vetőmagjáért is termesztik (Fotó: Gribek Tímea – Agrofórum Online)

Hamar bevirágzik

Lefelé kunkorodó virágait már a 6-8. héten hozza, egészen a 8-9. hétig virágzik. Többágú virágzata igen jellegzetes és szép látványt nyújt.

TIPP: Házikertben akkor is érdemes vetni foltszerűen, ha színfoltokat szeretnénk létrehozni vele. Jól mutat sárga virágzókkal, mint a kokárdavirág, napszemvirág, díszcsicsóka, dísznapraforgó.

Még takarmánynövénynek is jó!

Állattartóknak lesz jó hír, hogy takarmánynövénynek is alkalmas a facélia. Mivel nincs semmilyen mérgező hatása, aminosav-összetétele és fehréjetartalma is kedvező, beltartalmi értékei meg majdnem elérik a lucernáét. Takarmányértéke a virágzáskor a legnagyobb, elvirágzás után a beltartalom folyamatosan csökken.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egynyári virágok, amelyek már ősszel elvethetők

2024. szeptember 7. 10:10

A virágmag lényegesen olcsóbb, mint a palánta, és vannak olyan fajok, amelyek télállók, így már ősszel vethetők. Melyek ezek és hogyan vessük?

Így távolíthatja el a mohát egyszerűen, természetes módon

2024. szeptember 6. 16:10

Számos természetes módszer létezik, amelyekkel hatékonyan eltávolíthatjuk a mohát anélkül, hogy vegyszerekhez kellene folyamodnunk.

Pénztárcakímélő ötletek az őszi kertészkedéshez

2024. szeptember 6. 09:40

Nem kell újat vásárolni, ha növényeket szaporítunk, illetve fagymentesen teleltetünk. De egyéb megoldásokkal is sokat takaríthatunk meg.

Őszi gyepápolás: mit tegyünk és mit ne tegyünk?

2024. szeptember 4. 09:40

Mind a hagyományos, mind a fajgazdag természetes gyep kora ősszel extra törődést és odafigyelést igényel. De mire is van szüksége?

Növényi eredetű takarmányadalékot fejlesztettek ki

2023. május 16. 13:46

Az ellenőrzött, természetes anyagokra alapozott állati eredetű élelmiszerek iránt egyre nő a fogyasztói igény.

Megerősítette idei bevételi céljait a német BayWa Group

2019. november 15. 06:33

Az agrárüzletág első három negyedéves 8,19 milliárd eurós árbevétele 1,3 százalékkal kevesebb az egy évvel ezelőttinél, de az üzleti eredmény 18,1 százalékkal 65,8 millió euróra emelkedett.

Év elejéhez képest nőtt a sertés ára

2018. október 1. 13:18

Az utóbbi időben Románia az ottani, a házisertés-állományban is terjedő afrikai sertéspestis miatt jelentősen növelte élősertés-behozatalát Magyarországról.

Szójababot halmoznak fel a takarmánygyártók

2020. december 24. 14:02

A csökkenő kínálat több muníciót szolgáltatott a közelmúltbeli árnövekedéshez, és arra ösztönözheti a gazdákat, hogy 2021-ben nagyobb területen ültessenek szójababot a növekvő kereslet kielégítése érdekében.