A tél végén virágzó amarillisz hatalmas piros, rózsaszín vagy fehér virágaival csodálatos dísznövényünk. Hogyan programozzuk az időben történő virágzását?
Az amarillisz egy hálás növény, mert szép virágzással örvendeztet meg minket, ha biztosítjuk az ehhez szükséges feltételeket. Ráadásul a Hippeastrum hagymája akár 100 évig is élhet. Ha ajándékba szánjuk, és az átadáskor nagy virágtölcséreket is akarunk látni rajta, akkor könnyen programozható a virágzása.
Az amarillisz igényei
A nagyméretű és fejlett gyökerű virághagyma lesz az ideális a hajtatásra. Ha nem ültetjük el azonnal, tároljuk jól szellőző, sötét, 9 °C-os helyen, hogy megelőzzük a gombásodást. Ehhez kiváló lehet nedves forgács között a hűtőszekrénybe tenni. Így a hideghatást is megkapja majd a hagyma.
Az ültetés előtt egy jó órával vegyük ki a hűtőből a hagymákat és a gyökereket áztassuk kézmeleg vízbe, hogy fokozatosan elinduljon a hagymánál a nedvkeringés.
A hagymát egy, a hagyma méreténél kétszer nagyobb cserépbe, jó vízáteresztő (tőzeges, kókuszrosttal kevert) talajkeverékbe ültessük úgy, hogy a talajfelszín felett legyen a hagyma egyharmada.
Az ültetés után nyomkodjuk le a talajt a hagyma körül és öntözzük be, de ne iszapoljuk be nagyon a talajt, mert az nem tesz jót a kórokozók szempontjából.
Az ültetés után tegyük napfényes (ablakpárkány) és meleg helyre (a talphideget kerüljük!). Ha nagyon hűvös és huzatos az ablakpárkányunk, akkor hungarocellt érdemes a cserép alá tenni, hogy ne legyen talphidegben a cserép.
Az amarillisz foszforigényes!
A virágzáshoz intenzíven öntözni kell, nem beiszapolni, de ne hagyjuk kiszáradni teljesen a talajt és heti egyszer öntözzük tápoldatos vízzel. A Hippeastrum kifejezetten foszforigényes.
Fontos viszont, hogy az első beöntözés után amíg a bimbó nem jelenik meg, ne öntözzük a növényt, különben a bimbó ülve marad, és virág helyett csak levelek fejlődnek. A bimbó 3-4 centiméteres állapotában már könnyen felismerhető.
A virágzás alatt bőséges az öntözés és rendszeres a tápanyagozás, utána vegyük ezt vissza, hogy pihenhessen a hagyma.
A fenntartó öntözést csak júliusig folytassuk, aztán kezdjük csökkenteni fokozatosan. Amikor a levelek teljesen leszáradtak a hagymáról, akkor hagyjuk pihenni a hagymát és kezdődhet a hajtatás elölről.
Amikor a hagymáról visszahúzódtak a levelek, leszáradtak és látványosan megállt körülötte az élet, akkor a hagyma a cserépből kivehető és pár hét pihentetés következik.