Házikert

Mi legyen a vágott fenyővel karácsony után?

Agrofórum Online

A vágott fenyő a legtöbbek szemében csak hulladék, kidobásra kerül, és majd egyszer összegyűjtik a közterületekről. Házikertben is többnyire a komposztdomb mellé kerül, mert rá nem tesszük, de kerülgetjük hetekig, hónapokig. Hozok pár gondolatot, hogy mit tehetünk a vágott fenyővel ünnepek után!

A vágott fenyő, bár sokak szemében hulladék az ünnepek után, azért mégiscsak szerves anyag, amely többféle módon felhasználható.

Egy tavalyi cikkben már összegyűjtöttem néhány általános felhasználási tippet. Most továbbgondoltam a dolgot: kreatív kerti elemekhez, talajtakaráshoz, talajsavanyításhoz és akár még rovarhotelhez is alkalmazható. A jelenleg divatos új irányzatról, mint gasztronómiai érték, szintén szó lehet a hasznosítása során.

Kreatív kerti elemként is felhasználhatjuk

Mint faanyag készíthetünk belőle sokféle kerti elemet. Miután a tűlevelek lepotyogtak róla, onnantól faanyagként felhasználható. A gallyakat lehet ráfűzhető napelemes lámpa állványaként használni, beáshatjuk a talajba növényfuttatóként is akár, de ledarálva ágdarálóval kiváló mulcsanyag lesz a díszkertben.

Rovarhotelnek jók a vastagabb törzsek

A vastagabb törzsekből korongokat is vághatunk és fúróval kis járatokat tehetünk bele, amibe majd a rovarok télire beköltözhetnek. Rovarhotel alapanyagként a vékonyabb gallyak is jók lesznek, mert összekötegelve egy-egy fakkba betéve szintén jó búvóhelyet adhatnak.

Mivel a fenyőknek magas a gyantatartalma, így egy tartós építmény elemei lesznek.

A vágott fenyő olyan szerves anyag, ami többféle módon felhasználható az ünnepek után (fotó: Pixabay)

Őrült gasztronómiai ötlet vagy tényleg gourmet-ság?

Az utóbbi napokban kapott nagy hírverést az, hogy buzdítják az embereket a tűlevélből való chutney-k, keverékek készítésére. Ez nagy aggodalmat válthat ki szerintem a toxikológusokban, hiszen étkezésre kizárólag vegyszermentes és teljesen tiszta alapanyagokat használhatnánk csak fel, de ez egy vágott fenyőnél messzemenőkig nem garantált.

A fenyőrügyszirup vagy fenyőrügylekvár már ősidők óta értékes népgyógyászati kincs, viszont abból az alapanyagból, amit az erdőben, frissen, tiszta helyről gyűjtenek be és dolgoznak fel. Kiváló immunerősítők és hurutoldók készíthetők belőle, ha megfelelően van feldolgozva. De ez a fenyőrügy nem egyenlő a vágott fenyő már száradó tűleveleivel!

Alapesetben, ha tiszta fenyőtűvel van dolgunk, akkor fanyar, gyantás ízvilágú alapanyagként a szakácsok használják már egy ideje, de csak mint plusz fűszer vagy mint plusz íz. Ha már mindenképp a fenyővel kacérkodunk étkezési oldalon, akkor inkább a fenyőmaggal dolgozzunk, mint különlegesség.

A még szép gallyakat használjuk dekorálásra!

Ha még szépnek, életerősnek tűnik a fenyő, akkor a gallyakat feldarabolva felhasználhatjuk dekorációk készítésére is. A nagyon üres virágágyásokba is lefektethetjük, mint örökzöldeket, és tavaszig az is plusz védelem lesz az ágyásban lakó növényeknek. Ugyanígy koszorúba, asztaldíszbe, kopogtatóba is alkalmasak lehetnek a még el nem száradt hajtások, így bátran lehetünk kreatívak a zero waste jegyében.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 érv, hogy ne vágjuk vissza télre az évelőket!

2024. december 18. 05:40

Nézzük meg az érveket a "mindent hagyunk úgy, ahogy van télen, hiszen a természet sem kaszál és vagdos" kertészeti elképzelés mellett!

Így tartsuk tisztán a szobanövényeink leveleit!

2024. december 17. 11:10

A szobanövények leveleinek tisztítása azért fontos, mert a rajtuk felhalmozódó por, zsír, vízkő vagy egyéb szennyeződés gátolhatja a növények létfontosságú folyamatait.

A legjobb talajtakaró mixek, és amit tudni érdemes róluk

2024. december 17. 05:40

A legjobb talajtakaró mixek témáját hoztam most, melyekről már saját tapasztalatok alapján tudom elmondani a legfontosabb információkat.

Így ne vásároljon növényt, ha jót akar magának és a kertnek!

2024. december 16. 13:40

A megfelelő növény kiválasztása nemcsak esztétikai kérdés, hanem a sikeres kertészkedés alapja is. Nézzünk 8 hasznos tippet a választáshoz!

A magyar gasztronómia kincseit meg kell őriznünk

2021. augusztus 23. 08:39

A tésztafogyasztás hazánk gasztrokultúrájában is meghatározó. A világban Olaszországban a legmagasabb az egy főre jutó száraztészta fogyasztás, Magyarország a 15. helyen van 7,1 kg/fővel.

Bikák és csillagok

2021. szeptember 25. 08:35

Gál Tiborral, a Gál Tibor Pincészet vezetőjével beszélgettünk.

Hogyan kell helyesen főtt kukoricát készíteni?

2024. július 30. 09:10

Az egészséges kukoricaszemek harsogó sárgák, feszesek, kerekek, az őket beborító levelek élénk zöldek, véletlenül sem szárazak!

Díjátadó ünnepséggel vette kezdetét a 20. Gyulai Pálinkafesztivál

2019. április 13. 09:54

A pálinkafesztivál nyitónapján bemutatták a Kárpát-medencei Nemzeti Összetartozás Pálinkáját is, amely magyarországi pálinkákból és határon túli párlatokból készült. A közönséget a pálinkák és a gasztronómiai bemutatók mellett számos koncerttel várják.