Milyen poloskák másznak a házfalon, az ablaküvegen? Károsak lehetnek?

Milyen poloskák másznak a házfalon, az ablaküvegen? Károsak lehetnek?

Agrofórum Online

Újra előjöttek olyan poloskák, amikkel a korábbi években nem találkoztam. Az elmúlt hónapokban időnként a ház körül előfordultak a falon, az ablakok üvegén. Milyen poloskáról van szó, károsak egyáltalán? Egyébként kifejezetten szép rovarról van szó.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Nem véletlen, hogy nem ismeri még ezt a poloskát, hazánkban is egy újonnan elterjedt, a karimás poloskák csoportjába tartozó fajról van szó, neve nyugati levéllábú poloska (Leptoglossus occidentalis). Invazív és kozmopolita rovarfaj, melyet az emberi tevékenység segített világkörüli hódító útjára. Eredetileg Észak-Amerikában őshonos poloska, de már Dél-Amerikában és Európában is megtalálta új hazáját.

A nyugati levéllábú poloska elsősorban fenyőféléket károsít, fekete- és erdeifenyő, simafenyő, duglászfenyő, valamint cédrus, boróka, Picea, Abies fajokon él, táplálkozik. Megtalálták japán kecskerágón, mediterrán országokban citromféléken és pisztáciafákon is. Előfordul erdőben élő fenyőkön, de gyakori parkokban, kertekbe ültetett fenyőféléken is. A magokat, azok nedvét szívogatja, ezzel csírázó- és életképességüket károsítja. Magfogásra nevelt fenyőknél okoz komoly gazdasági kárt. A fenyők egyéb részein jelentős károsítását nem észlelték.

Nyugati levéllábú poloska napozik az ablakon

A kifejlett poloskák 15-20 mm hosszúak, testük keskeny, hosszúkás, nagyok, méretük miatt könnyen észrevehetők. Barnás színűek, hosszú lábaikat sárga gyűrű színesíti. Hátsó pár lábukon található kiszélesedésről nyerték a levéllábú elnevezést. Jó repülők, repülés közben erős zümmögő hangot bocsátanak ki, ezzel felhívják magukra a figyelmet.

Levéllábú poloska jellegzetes kiszélesedő lábszárral (fotó: Wikipedia)

Évente egy nemzedékük fejlődik, a kifejlett bogarak telelnek, ehhez keresnek védett helyet télire, kéreg alatti réseket, madárfészkeket, zugokat, ház körüli raktárakat. Hasonlón a barna márványospoloska és a zöld vándorpoloska fajokhoz, a hideg idő beálltakor meleg helyre húzódnak, megtalálják a lakóházakat, azok falán csoportosulnak, és ahol rést találnak, bemásznak a melegebb helyekre. Kellemetlenséget, visszatetszést váltanak ki az emberekben. A telelésre házba, lakásba bekerülő poloskák az emberre nem károsak, nem harapnak, nem csípnek, viszont kellemetlen szagot bocsátanak ki.

Levállábú poloska lárvája

Védekezni ellenük a lakásba kerülés megelőzésével lehet: a nyílászárók legyenek jól, hézagmentesen záródók, hogy ne tudjanak bejutni a lakásba. Jól záródó rovarháló is hasznos lehet távoltartásukban. Azok az egyedek, melyek ennek ellenére bemásztak a lakásba, rendszeres ellenőrzéssel, egyedileg összegyűjthetők, gumikesztyű használatával. A háztartási rovarölő szerek, kontakt mérgek, azokat az egyedeket irtják, melyek teste közvetlen kapcsolatba kerül velük, ezért nem kellően hatékonyak. A lakás légterébe került, spray formában kijuttatott rovarölő szerek folyamatos belélegzése emberre is káros, erre való tekintettel alkalmazásuk nem ajánlott.

Lehet jó oldala is az inváziós fajok megtelepedésének

2018. október 30. 09:45

Az Egyesült Államokban található Smithsonian Környezetkutató Központban már három évtizede folynak klímaváltozással kapcsolatos vizsgálatok.

A vízi madarakról tettek nagy felfedezést magyar kutatók

2024. május 21. 08:10

Az egymástól elszigetelt víztereken megjelenő halak terjedésében a vízi madaraknak nagy szerepe van, a halak ikrái a madarak emésztőrendszerében túlélve képesek terjedni.

Inváziós kártevők: Földközi-tengeri gyümölcslégy

2019. szeptember 12. 13:26

A földközi-tengeri gyümölcslégy 1928 óta kisebb-nagyobb szünetekkel került be ismételten Magyarországra elsősorban citrusfélék szállítmányaival. 2010 decemberében először budapesti lakás ablakán tűnt fel egy nőstény példánya.

Invazív kártevő, az őszi sereghernyó veszélyezteti Dél-Afrikát

2018. január 1. 13:43

A bagolylepkékhez tartozó őszi sereghernyó, Spodoptera frugiperda természetes élőhelye Amerikában van.