Mik lehetnek a kiemelkedő telepek a gyümölcsfák törzsén?

Agrofórum Online

Több gyümölcsfám törzsén drapp színű, molyhos, kissé kiemelkedő telepeket találtam. Még nem láttam ilyet. Lekaparva belül kissé morzsás állományú. Képet csatolok a kérdésemhez. Mik lehetnek ezek?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A megküldött képen a gyapjaslepke (Lymantria dispar) téli petecsomói láthatók, az abban lévő petékkel telel át a lepkekártevő.

A lepke Európában és hazánkban is elterjedt, veszélyes kártevő, a lombhullató fákat és a fenyőket egyaránt károsíthatják lárvái. Elsősorban erdők faállományát veszélyeztetik. Felszaporodásuk esetén súlyos tarrágást tudnak okozni hernyóik, amikor a fákat szinte teljesen megfosztják levélzetüktől. Erdeink egyik legveszélyesebb kártevője. Gyümölcsösökben is előfordul, elsősorban erdős területek közelében, a fertőzés onnan szokott elindulni. Lárváik szél segítségével több km távolságra is elsodródhatnak.

Évente egy nemzedéket nevelnek, áprilisban kelnek ki a lárvák, kezdetben csoportosan élnek, később szétszélednek. Teljes kifejlődésükkor méretük elérheti az 5-6 cm-es nagyságot. A lárvák erősen szőrözöttek, színesek. A kifejlett lepkék nyáron jelennek meg, a nőstények fedett, sárga színű petecsomóikat a fák kérgére ősszel helyezik el.

Gyapjaslepke tojáscsomói a gyümölcsfán (fotó: a kérdező felvétele)

Közterületeken, házikertekben, parkokban a védekezés alapja a petecsomók megsemmisítése és eltávolítása a fakéregről. Erre alkalmasak a kemény, spaklihoz hasonló műanyag vagy fa kaparóeszközök, melyekkel határozott mozdulattal a telepek letolhatók. Fém eszköz alkalmazása nem ajánlott, annak éles, kemény felülete a fakérget megsebzi. A gyökérkefés kéregtisztítás is eredményes. Ha sikerül a petecsomókat megtalálni és hatástalanítani, később a kémiai beavatkozás elkerülhető.

A kikelő lárvák ellen, a korai fejlődési stádiumukban ajánlott a rovarölő szeres permetezés. Nem szabad megvárni, hogy szétmásszanak, mert ebben az esetben már nagy lombfelületet kell kezelni. A Bacillus thuringiensis hatóanyagú biológiai rovarölő szerek felhasználását javaslom, többféle készítmény is van forgalomban. Az újabb bevezetésű NeemAzal természetes növényi alapanyagú rovarölő szer is hatékony ellenük. A lepke jelenlétének jelzésére, egyedszámának gyérítésére érdemes beszerezni és alkalmazni gyümölcsfáinál a gyapjaslepke szexferomon csapdát (www.csalomoncsapdak.hu).

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Apró világos foltok terjednek a palántákon. Mik szívogatnak a növényeken?

2022. május 20. 04:36

Erkélyemen tartott fiatal növényeken a csatolt képeken látható apró világos foltok terjednek. Némelyiken apró fekete pontok is láthatók. Meg lehet állapítani, hogy mik szaporodnak a növényeimen, veszélyesek-e rájuk?

Valóban elegendő egy bioaktív készítmény használata gombaölőnek?

2019. június 30. 05:38

Sz. Tamás kérdése: Tisztelt Németh Zoltán Úr! Egyik kertész ismerősöm kizárólag egy bioaktív készítményt használ a gyümölcsfáira, de szinte valamennyi növényére a kertben (gyümölcsfák, palánták, eper, málna, tuja, buxus stb.). A kérdésem az volna, hogy ez igaz lehet? Valóban elegendő lenne a kertben e készítmény gombaölőnek, és az a technika, amit leírtam?

A repcefénybogár piretroid rezisztenciája

2019. november 19. 06:47

A repce-fénybogár Európában széles körben elterjedt kártevő. Az ellene engedélyezett készítmények nagy része ugyanabból a kémiai csoportból – piretroidok – származik, vagyis azonos hatásmóddal rendelkeznek. Folyamatos használatuk Európa több országában súlyos rezisztencia kialakulásához vezetett. Az utóbbi tíz évben hazánkban is megjelent és gyorsan terjed a piretroid rezisztens fénybogár.

Zamir és Mavrik

2018. december 20. 09:32

Biztos lehet a hatékonyságukban: közös erővel a repce – és a méhek – védelmében.