13℃ 6℃
március 11. Szilárd, Tímea, Konstantin

Milyen növény a mángold? Mit érdemes tudni róla?

Agrofórum Online

Azt hallottam, hogy nagyon egészséges és sokféleképpen elkészíthető a mángold. Milyen növény a mángold? Mit lehet tudni a termesztéséről?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A mángold egy lágyszárú, kétéves növényfaj, mely első évben fás karógyökeret és levélrozettát, második évben pedig magszárat fejleszt és magot érlel. Gyökere általában elágazó és húsos, kevés cukrot tartalmaz. Az első évben megjelenő leveleinek színe és mérete, levélnyelének hossza és vastagsága fajtatulajdonság. Magszárán található levelei pedig nagyon hasonlítanak a cékláéhoz, valamint virágzata és termései is ehhez a fajhoz hasonló megjelenésűek. Hazánkban a mángold termesztése szinte csak a kiskertekre korlátozódik, ahol egyéves növényfajként termesztik. Nagyon értékes tulajdonságokkal rendelkezik, hiszen savakban gazdag, valamint vitaminokat, sok nyerscukrot és pektint is tartalmaznak levelei. Felhasználása sokrétű, hiszen a spenóthoz hasonlító főzelék, de saláta, leves, valamint rakott étel is készíthető belőle.

A mángold hőigényét tekintve közepesnek mondható, magja már 10 fokon képes kicsírázni. A lombozat fejlődéséhez viszont már 20-30 fok az ideális. A kifejlett növény kifejezetten hidegtűrő, ami azt jelenti, hogy hó- vagy egyéb takaró alatt szabadföldön károsodás nélkül képes áttelelni. Az árnyékos körülményeket nem tűri, vízigénye is nagy és a levegő páratartalmával szemben is igényes, csak párás környezet megléte esetében fejleszt szép lombozatot.

A mángold felhasználása sokrétű, hiszen főzelék, saláta, leves, valamint rakott étel is készíthető belőle (fotó: Pixabay)

Tápanyagigény szempontjából káliumból van szüksége a legtöbbre, melyből a foszfor- és nitrogénmennyiséghez képest akár három vagy négyszeres mennyiségre van szüksége. Talajból a tápanyagban gazdag, mély termőrétegű, jó vízgazdálkodású és középkötött, közömbös, esetleg kissé lúgos talajokat kedveli. 

Vetése hazánkban április első dekádjától általában a hónap végéig végezhető el. A kisebb levéllel rendelkező fajtákat kb. 20 cm sortávolságra, míg a nagyobb levéllel rendelkezőket legalább 25 cm-re vessük. A tőtávolság a leveléért termesztett mángold estében 15-20 cm között alakul, míg a levélnyeléért termesztettnél 30-35 cm. A vetés után kb. 2-2,5 hónap szükséges ahhoz, hogy a leveléért termesztett metélő mángold szedhető legyen, míg a levélnyeléért termesztett esetében 3-4 hónap kell a szedésre érett állapot eléréséig. A szedési időszak letelte után megmaradt gyökere akár takarmányozás céljából is felhasználható.

Támrendszeres konzervuborka termesztése II. - Kémiai talajtulajdonságok

2020. május 16. 04:36

Gyakran szokott a talaj sótartalmával gond lenni, amire az uborka különösen érzékeny. Bár a zöldségféléket sóérzékeny növények kategóriájába soroljuk, de az uborka ezen belül is a különösen érzékenyek csoportjába tartozik.

Palántanevelés otthon? Mikor és hogyan? Mire figyeljünk?

2020. március 7. 09:17

Még sosem voltak palántáim. Érdemes laikusként is belevágni a palántanevelésbe? Mire kell figyelnem?

Zöldség- és fűszernövények termesztése kis helyen, virágtartóban – az alapok

2021. február 12. 10:25

Ha a lehetőségeinkhez mérten kertészkedni szeretnénk, és amit csak lehet, megtermelnénk a családunk számára, ne szegje a kedvünket, ha csupán egy kis erkély vagy ablakpárkány áll a rendelkezésünkre! De hogyan oldjuk meg zöldségnövényeink és kedvenc fűszernövényeink nevelését cserépben, virágládában, függőkosárban vagy termesztőzsákokban?

Töretlen a hazai ipari paradicsom termesztés sikere

2018. április 30. 08:17

A termelés szigorúan szerződésekhez kötött, amely nemcsak azt határozza meg, hogy mekkora területről milyen mennyiséget vár a gyár, hanem a termesztéstechnológiára is fontos kitételek vonatkoznak.