Házikert

Neveljünk fátyolvirágot!

Agrofórum Online

Termesztési útmutatónkból megtudhat mindent, amit a fátyolvirág termesztéséről tudnia kell.

                                   
A fátyolvirág olyan egynyári vagy évelő / alpesi növény, amelyet nyáron apró, gombszerű, fehér vagy halvány rózsaszín árnyalatú virágaiért termesztenek.

 JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecember
Vetés               
Kiültetés          
Virágzás          
Metszés           
Legjobb formájában          

A fátyolvirág a szegfűfélék (Caryophyllaceae) családjába tartozik. A virágkötők nagyon szeretik a fátyolvirágokat, mert szinte bármilyen virággal jól kombinálhatóak – a menyasszonyi csokrok egyik közkedvelt eleme. Ugyanilyen jól mutatnak a virágágyásokban is, ahol vékony, drótszerű száruk és felhőszerű virágaik miatt kiváló „töltőanyagnak” számítanak, amely áthidalja a különböző növények közötti rést, és látványával légies hangulatot kölcsönöz az egész kertnek.

A fátyolvirágok ideálisak kiskertekbe, fehér kertekbe, kavicsos kertekbe és természetesen vágott virágot termő kertekbe – csak adjunk nekik sok napsütést és teret, hogy terjeszkedhessenek. Körülbelül öt szár tökéletes egy csokorba vagy vázába téve, a virágok pedig legalább hét napig eltarthatók vízben. A virágok nagyon könnyen megszáradnak, ezért könnyen használhatóak díszítőelemek készítéséhez is.

A fátyolvirág alpesi és miniatűr formái alacsony növésűek, és jól érzik magukat a sziklakertekben, kőedényekben és a kerítések szegélyeként.

Hogyan neveljük?

A legjobb eredmény érdekében a fátyolvirágot nedves, de nagyon jó vízelvezetésű, enyhén lúgos vagy semleges talajban neveljük. Az elnyílt virágokat rendszeresen távolítsa el, hogy elősegítse az újbóli virágzást. A már megtelepedett évelő növényeket ne bolygassa, mivel a növény érzékeny gyökerei nem viselik jól, ha háborgatják.

A fátyolvirágot napos helyre és jó vízelvezetésű talajba ültesse – ha ez nem áll rendelkezésére, akkor ültetéskor adjon hozzá rengeteg szemcsés anyagot (perlitet, homokot). A fátyolvirág a kissé lúgos talajt („meszes” vagy „mésztartalmút) kedveli, de a legtöbb semleges talajon is megterem. Kerülje a savanyú talajok használatát.

Hogyan ültessünk fátyolvirágot?

Ásson a növény edényével azonos mélységű gödröt, és ha a talaj kemény, adjon hozzá némi komposztot és homokot. Jól öntözze be.

A fátyolvirág gondozása

A magasabb növényeket szeles helyeken a növény növekedése során támassza meg – a természetesebb megjelenés érdekében használjon nádpálcát vagy karót. Néhány hetente táplálja általános folyékony műtrágyával. Virágzás után vágja le a virágok szárát – ezáltal késő ősszel egy második virágzási hullám is létrejöhet.

Hogyan kell szaporítani?

Az egynyári fátyolvirág magjait közvetlenül áprilisban vagy szeptemberben kell elvetni. Ha vágásra termeszti, április és június között néhány hetente egymás után vetheti el. Az évelő fátyolvirág-fajták dugványozással szaporíthatók. Az alpesi fajtákat márciusban lehet osztani.

A fátyolvirág termesztése: problémamegoldás

A fátyolvirágot általában nem támadja meg a kártevők és betegségek többsége. A legnagyobb gond, amivel valószínűleg találkozhat, a téli nedvesség okozta problémák – a fátyolvirág nem szeret hideg, nedves talajban lenni. Ültetéskor adjon hozzá bőven homokot, hogy elkerülje a gyökér- és szárrothadást.

Tanácsok a fátyolvirág vásárlásához

Biztosítsa a megfelelő körülményeket a fátyolvirág termesztéséhez – lúgos vagy semleges, jó vízelvezetésű, teljes napsütésben lévő talajra van szükségük.

Ellenőrizze, hogy a megvásárolni kívánt fajta egynyári (amelyik egy év alatt virágzik és elpusztul) vagy évelő, amelyik évről évre visszatér.

A fátyolvirágot megvásárolhatja a kertészeti áruházakban, de a legjobb választékért látogasson el valamelyik erre szakosodott kertészetbe, vagy vásároljon online.

Termeszthető fátyolvirágfajták

  • Gypsophila paniculata „Snowflake” – hófehér virágok tömege virágzik erős szárakon, kora nyáron. Évelő fajta, amely tökéletes csokrokba, szárított virágdíszekbe és a szegélyek hézagainak kitöltésére.
    Magasság x szélesség: 90cm x 40cm
  • Gypsophila paniculata „Bristol Fairy” – évelő fajta dupla fehér virágokkal, amely szintén jól használható a szegélyek hézagainak kitöltésére, vágott és szárított virágként.
    Magasság x szélesség: 1,2m x 1,2m
  • Gypsophila „Rosenscheier” – tömör, évelő fajta. A fehér virágok érésük során rózsaszínűre fakulnak.
    Magasság x szélesség: 50cm x 40cm
  • Gypsophila elegans „Covent Garden” – szép fehér egynyári fajta, amely kiválóan alkalmas vágott virágnak.
    Magasság x szélesség: 45cm x 45cm
  • Gypsophila cerastiodes – alacsony termetű, félig örökzöld, kúszó alpesi fajta. A zöldesszürke, hajas levelek kontrasztját tavasszal és nyáron a beporzók által kedvelt, apró, fehér, trombita alakú virágok tömegei alkotják.
    Magasság x szélesség: 5cm x 15cm
  • Gypsohila repens „Rosea” – szép, kúszó rózsaszínű fajta, ideális sziklakertekbe vagy kőfalak mellé ültetve.
    Magasság x szélesség: 10cm x 45cm

Forrás: https://www.gardenersworld.com/how-to/grow-plants/how-to-grow-gypsophila-babys-breath/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mángold: salátaként, főzelékbe, élelmiszerként és gyógynövényként is alkalmazható

2024. szeptember 19. 14:40

A mángold tele van tápanyagokkal, így egész évben friss vitaminforrást biztosíthat. Legyen szó salátáról, főzelékről vagy köretként való felhasználásról, a mángold kiváló alapanyag.

A zöldtrágya nem kamu, próbálja ki a kertben is!

2024. szeptember 19. 09:40

A zöldtrágyanövények jótékony hatását érdemes próbára tenni a házikertekben. Bemutatjuk, hogyan és milyen növényekkel érhetünk el eredményt.

Indulhat a kétnyári virágaink ültetése, hogy a következő évben pompázzanak

2024. szeptember 18. 16:10

Az ősz ideális időszak a vetésre, így a növényeknek elegendő idejük van megerősödni a tél előtt, és tavaszra színes, illatos virágokkal díszíthetik a kertet.

Hogyan ültessünk helyesen mogyorót?

2024. szeptember 17. 14:40

Mogyoróbokrot ültetni hálás dolog, hiszen a növény, bár eleinte több évet is kell várnunk a termésére, később évtizedeken át gazdag terméssel örvendeztet meg minket.

Sütőtök termesztése a kiskertben

2022. június 28. 13:26

Sokáig eláll, a termesztése pedig nem igényel komolyabb szaktudást.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: készítsük elő a növényeket a téli tárolásra!

2022. november 2. 09:24

A lakásból nyárra kihelyezett mediterrán növényeinket fel kell készíteni a téli „üzemmódra”.

Hogyan készítsünk házi komposztot? A siker 4 egyszerű titka!

2022. október 2. 08:34

Szeretne Ön is kitűnő minőségű komposztot készíteni a kertje, virágágyásai és a többi növénye számára?

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: gyakori a terméshullás és a napégés okozta sérülés

2022. július 6. 14:36

Egyre gyakoribb jelenség a lombozat lankadása - ami éjszakánként sem múlik el - és a terméshullás.