Mit tehetek a fiatal gyümölcsfáknál fellépő ágelhalások ellen?

Agrofórum Online

Fiatal, tavaly ültetett gyümölcsfáimnál hasonló ágelhalásokat észleltem. Mit tegyek, meg szeretném menteni őket?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Az alma- és kajszifákon észlelhető fekete színű elhalások nagyon hasonló tüneteket mutatnak. Nagy valószínűséggel azonos ok idézte elő, ami viszont a fertőzött metszőollótól származik.

A facsemeték telepítése után a vesszőit alaposan vissza kell metszeni, hogy a korona kinevelését a szerény gyökérzet el tudja látni. Tehát egy megfelelő egyensúlyt kell kialakítani a gyökér és a lomb között.

A képen látható elhalásokból arra lehet következtetni, hogy ez meg is történt, de nem kellő gondossággal. Nehezen eldönthető, hogy ezeket a metszéseket még a faiskolában, az eladásnál, vagy Önök tették-e meg, de a következmény jól látható.

Elhalt vessző, fertőződés (fotó: a kérdező felvétele)

A metszés előtt és után, növényenként az ollót, kést, a vágásra használt fémeszközt fertőtleníteni kell. Ellenkező esetben a pengére tapadt növényi nedvvel együtt az abban élő kórokozókat is átterjesztik a következő megvágott növényre. A vágással megsebzett sejtekbe jutnak be a kórokozók (gombák, baktériumok, gyakran vírusok is), amit szabad szemmel nem érzékelünk, de megállíthatatlan folyamat indul meg.

Az eszközök mindenféle kórokozó elleni fertőtlenítésére a nátrium-hipoklorid hatóanyagú Hypó az egyik legolcsóbb és könnyen beszerezhető anyag, melynek hígítása is, mivel folyékony, könnyen, mérleg nélkül kivitelezhető. A háztartási Hypóból, ami jelenleg 18%-os töménységű, 1 liter vízbe 150-200 ml-t (1,5-2 dl) kell bemérni, összekeverés után a fémeszközöket 3-5 percig áztatni benne. A lúgos folyadékot a fémről ezután langyos vízben áztatással le kell mosni.

Alma ágfertőzése (fotó: a kérdező felvétele)

A metszéssel sebbe került kórokozók sejtről sejtre haladnak, felszaporodnak, a faszöveten láthatóvá válik a romlás: a szövet színe, állaga megváltozik. Ilyen elváltozást kémiai anyaggal nem lehet meggyógyítani, mentesíteni. A megbetegedett fás résztől a fát csak annak ki- vagy levágásával lehetséges mentesíteni. A beteg részt mindig egészséges fás résszel együtt kell eltávolítani, annak mérete nehezen határozható meg. Legalább 10, de inkább 15 cm-es egészséges fás résszel ajánlott levágni. Fontosa a metszési felület belső szövetének színét, esetleges rajzolatát megfigyelni: ha már oda is belenőtt a kórokozó, azt enyhe sárgás-barna elszíneződés szokta jelezni. A metszést kövesse a seb légmentes befedése bármelyik kapható fasebkezelővel, annak használatával meg lehet előzni a vágási felület alatti vesszőszáradást.

A beküldött képeken látható elhalásokat, amik már elfeketedtek, a leírtak alapján vágja vissza, legyen következetes és szigorú, ne sajnálja a megfelelő méretű egészséges résszel együtt levágni a beteget. Az se riassza vissza, ha netán a törzset kell erősen visszametszenie, a fa 1 év alatt új koronát képes növeszteni. A fiatal fa gyorsan fejleszt új hajtásokat, regenerálódik, a beteg részek levágásánál a biztosra törekedjen. Ha netán fertőzött részek ott maradnak a fás vesszőkben, gyorsan terjednek tovább, később sokkal nagyobb fás részeket kell majd kivágnia, ami a fát erősebben megviseli.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Mitől fekete foltos és pöttyös az alma?

2023. január 21. 04:36

Meg tudják mondani, hogy mitől fekete foltos és pöttyös a sárga almánk? Már a fán kezdődött. Elég csúnya ránézésre, de a belseje egészséges. Most a pincében vannak lerakva.

Tűzelhalás elleni megelőző védekezés - Amiért érdemes az ERWIPHAGE PLUS-t választani

2018. április 16. 06:38

Hatásos és célirányos védekezés az almafélék tűzelhalása ellen - magyar világújdonsággal.

Az alma tápanyag-utánpótlása

2018. május 20. 13:00

Legkedveltebb gyümölcsünk tápanyag-utánpótlása nemcsak a növény egészsége miatt fontos, így érhetünk el megfelelő fizikai tulajdonságokat a gyümölcsnél, jó ízt és eltarthatóságot is.

Tűzelhalás: most maximális a fertőzési veszély

2018. június 7. 04:34

A gyümölcsösökben szinte minden kultúrában folyamatosan kell védekezni, a szőlőbogyók a legérzékenyebb fenológiai stádiumban vannak.