Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Rekordszinten vannak az ukrán almakészletek

Rekordszinten vannak az ukrán almakészletek

NAK/IEG Vu

Ukrajnában az étkezési alma kiskereskedelmi árainak növekedése és az ebből következő fogyasztáscsökkenés miatt májusban a nemzeti készletek rekordszinten vannak. A 2018/19-es ukrán almabehozatal történelmileg eddig a legalacsonyabb, de a szezon végére lehet, hogy elérik majd a 2017/18-as értéket.

Az Ukrán Gyümölcs és Zöldség Egyesület (UHA) volt az első szervezet Ukrajnában, amely elkezdte felmérni az almakészleteket a gyümölcstárolókban.
– Ezek a becslések mutatják, hogy május elején legalább 80-85 ezer tonna alma volt még a termelői és kereskedői hűtőházakban – nyilatkozta Katerina Zvereva, az UHA fejlesztési vezetője. Az egyesület szerint ez példátlan mennyiség, ami ki fog tartani Ukrajnának a szezon végéig. A tavaly májusi készlet mindössze 40 ezer tonnás volt.

Májusban a jó minőségű étkezési alma ára növekedni kezdett a kiskereskedelemben, mialatt a nagykereskedelmi árak alacsonyak maradtak. Valójában csak az áruházláncok és a kis árukereskedők emeltek árat, mert az almák minősége kezdett romlani, amivel együtt a selejt aránya is növekedett.
– Jelenleg a jó minőségű nem exportált fajták, mint például az Idared, a Renet Simirenko és a Jonagold 3,0-5,0 UAH/kg (11-19 US cent/kg) áron megvásárolhatók a termelőktől nagykereskedelmi tételben. Egy évvel korábban az árak háromszor ilyen magasak voltak – nyilatkozott Andríj Jarmal, a FAO befektetési osztályának közgazdásza.

Az áprilisi almabehozatalra vonatkozó információk azt mutatták, hogy az import mértéke nőtt Ukrajnában, amit többen érdekesnek találtak az országosan rekordalacsony árak miatt. Néhány szakértő úgy gondolta, hogy a lengyel alma behozatala tartja alacsonyan a helyi árakat. Az EastFruit szakértői azonban rámutattak, hogy a tavalyi azonos időszakkal összevetve az almaimport valójában nagyon alacsonyan maradt, az áprilisi kis növekedés ellenére.
– A 2018/19. évi ukrán almabehozatal történelmileg eddig a legalacsonyabb, de a szezon végére lehet, hogy elérik majd a 2017/18-as értéket, mert jelenleg Lengyelországnak rekordmennyiségű feleslege van. A 2019. május 1-i becsléseink szerint több mint félmillió tonna étkezési alma volt a lengyel tárolókban, ez közel ugyanakkora a mennyiség, mint a tavalyi teljes ukrán betárolás – következtetett Zvereva.

Kevesebb dinnyét ehetünk idén nyáron

2019. június 26. 14:02

A görögdinnye árának alakulását meghatározza, hogy a magyar termelők milyen áron és mikortól tudnak szállítani az exportpiacokra, amelyeket július közepéig a spanyol termés ural.

Van élet a Germersdorfin túl is

2019. június 26. 06:37

Cikkünkből megismerheti a kedves Olvasó a Germersdorfi, a Heldelfingeni óriás, a Szomolyai fekete és a Katalin cseresznyefajtákat.

Új terméket mutattak be a Nagybani Piacon

2019. június 25. 11:33

Fekete fokhagymát kóstoltak a Piac Éjszakája vendégei a Nagybani Piacon, az új termék a rendezvényen mutatkozott be.

Még várni kell a nagyobb mennyiségű hazai dinnyére

2019. június 24. 11:33

Kár lenne temetni a dinnyeszezont, mert a másodvirágzásból augusztusban még nagyobb termés is jöhet a földekről.

Kétszeresére nőtt a vöröshagyma ára, 3450 forint egy kilogramm dióbél - Zöldségpiaci jelentés

2018. november 16. 11:25

A hazai termesztésű kanadai/orange típusú sütőtök mellett a 45. héten a nagydobosi sütőtök is bekerült a felhozatalba 155 forint/kilogramm áron.

Problémás évkezdet a mezőgazdaságban: reped a cseresznye, alig lesz meggy

2019. június 7. 09:28

A rendkívül hideg május és a hosszú szárazság után megérkező hektikus csapadék sajnos nem tett jót sem a szántóföldi, sem a kertészeti kultúráknak. Általános megfigyelés, hogy a tavalyihoz képest 2-3 héttel, az átlaghoz képest 1-2 héttel van lemaradva a természet.

13 forintos alma – ebből demonstráció lehet almalé helyett

2018. augusztus 21. 07:45

A Magosz elnöke szerint csak az „őrült profitéhség” indokolja a léalma indokolatlanul alacsony felvásárlási árát.

Szabolcsi alma – rövidesen márkanév lehet

2018. március 13. 07:58

Összefogtak a gazdák és minden szabolcsi termelői értékesítő szervezet, és egy emberként állnak a „Szabolcsi alma” márkanév kiépítésének ügye mellé.