Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Rekordszinten vannak az ukrán almakészletek

Rekordszinten vannak az ukrán almakészletek

NAK/IEG Vu

Ukrajnában az étkezési alma kiskereskedelmi árainak növekedése és az ebből következő fogyasztáscsökkenés miatt májusban a nemzeti készletek rekordszinten vannak. A 2018/19-es ukrán almabehozatal történelmileg eddig a legalacsonyabb, de a szezon végére lehet, hogy elérik majd a 2017/18-as értéket.

Az Ukrán Gyümölcs és Zöldség Egyesület (UHA) volt az első szervezet Ukrajnában, amely elkezdte felmérni az almakészleteket a gyümölcstárolókban.
– Ezek a becslések mutatják, hogy május elején legalább 80-85 ezer tonna alma volt még a termelői és kereskedői hűtőházakban – nyilatkozta Katerina Zvereva, az UHA fejlesztési vezetője. Az egyesület szerint ez példátlan mennyiség, ami ki fog tartani Ukrajnának a szezon végéig. A tavaly májusi készlet mindössze 40 ezer tonnás volt.

Májusban a jó minőségű étkezési alma ára növekedni kezdett a kiskereskedelemben, mialatt a nagykereskedelmi árak alacsonyak maradtak. Valójában csak az áruházláncok és a kis árukereskedők emeltek árat, mert az almák minősége kezdett romlani, amivel együtt a selejt aránya is növekedett.
– Jelenleg a jó minőségű nem exportált fajták, mint például az Idared, a Renet Simirenko és a Jonagold 3,0-5,0 UAH/kg (11-19 US cent/kg) áron megvásárolhatók a termelőktől nagykereskedelmi tételben. Egy évvel korábban az árak háromszor ilyen magasak voltak – nyilatkozott Andríj Jarmal, a FAO befektetési osztályának közgazdásza.

Az áprilisi almabehozatalra vonatkozó információk azt mutatták, hogy az import mértéke nőtt Ukrajnában, amit többen érdekesnek találtak az országosan rekordalacsony árak miatt. Néhány szakértő úgy gondolta, hogy a lengyel alma behozatala tartja alacsonyan a helyi árakat. Az EastFruit szakértői azonban rámutattak, hogy a tavalyi azonos időszakkal összevetve az almaimport valójában nagyon alacsonyan maradt, az áprilisi kis növekedés ellenére.
– A 2018/19. évi ukrán almabehozatal történelmileg eddig a legalacsonyabb, de a szezon végére lehet, hogy elérik majd a 2017/18-as értéket, mert jelenleg Lengyelországnak rekordmennyiségű feleslege van. A 2019. május 1-i becsléseink szerint több mint félmillió tonna étkezési alma volt a lengyel tárolókban, ez közel ugyanakkora a mennyiség, mint a tavalyi teljes ukrán betárolás – következtetett Zvereva.

Korszerű palántanevelő ház működik Derecskén

2019. szeptember 7. 08:03

A beruházással ki tudják elégíteni a piaci szereplők tápkockás palántagyártás tekintetében felmerülő igényeit, és a határ menti, Romániában tevékenykedő zöldségtermesztőket is meg tudják célozni.

Korlátozza mától az unió a kanadai cseresznye importját

2019. szeptember 1. 09:12

A korlátozások a következőkre is vonatkoznak: alma, körte, vörös- és kék áfonya, valamint paprika, burgonya és paradicsom.

Jó paradicsomszezon elé néz Portugália

2019. augusztus 31. 09:33

Portugáliában jó ipariparadicsom-termést várnak, 10%-kal magasabb hozamokkal.

Terméskiesést okoz a hőség az olasz almatermelésben

2019. augusztus 30. 13:02

A Prognosfruit legfrissebb adatai szerint Olaszország az EU második legnagyobb almatermelője.

Alma-ügy: már 20 forintot kínálnak a léalmáért

2018. augusztus 28. 10:24

Elsöprő erejű tüntetéssel folytatódott az almatermelők demonstrációja az osztrák multi méltatlan áraival szemben - fogalmaz a MAGOSZ közleménye.

Az alma tápanyag-utánpótlása

2018. május 20. 13:00

Legkedveltebb gyümölcsünk tápanyag-utánpótlása nemcsak a növény egészsége miatt fontos, így érhetünk el megfelelő fizikai tulajdonságokat a gyümölcsnél, jó ízt és eltarthatóságot is.

Biotermesztés: Nincs más út!

2018. október 29. 10:03

Az általunk fogyasztott élelmiszerek úgynevezett E-anyagokkal, tartósítószerekkel vannak tele, azaz egészségtelenül táplálkozunk, amelyet megtetézünk az agyon cukrozott üdítőitalok fogyasztásával is. A biotermesztés, illetve a bioélelmiszerek fogyasztása egyenlő az egészséges táplálkozással.