Mennyi vizet igényel a kertbe ültetett paprika?

Mennyi vizet igényel a kertbe ültetett paprika?

Agrofórum Online

Kérem szíves tájékoztatásukat, hogy a házikertbe ültetett paprika mennyi vizet igényel? Segítségüket köszönöm!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Köztudott, hogy a paprika nemcsak fény- és hőigényes zöldségfaj, hanem víz szempontjából egyaránt többet kíván megfelelő fejlődéséhez és termései kineveléséhez. Azt, hogy pontosan mennyi vízre is van szüksége azonban nem egyszerű meghatározni, hiszen a környezeti körülmények (hőmérséklet) mellett az optimális mennyiséget más tényezők egyaránt befolyásolják. A vízigényt nemcsak a faj, hanem a fajta is meghatározhatja, míg pl. a TV paprikák nagyobb, addig a fűszerpaprikák mérsékeltebb mennyiségű vízzel is beérik. Az sem mindegy, milyen fenológiai fázisban van növényünk, hiszen minden faj esetében vannak kritikus időszakok, amikor a víz hiánya, vagy akár többlete jelentős mértékű károkat tud okozni. A paprika esetében a kritikus időszak a virágzás, terméskötődés időszakára tehető, amikor is a víznek a hiánya, de többlete egyaránt hátrányosnak mondható.

A vízhiány tünete paprikán a többi növényhez hasonlóan lankadásban, hervadásban mutatkozik meg legelőször. A túlöntözés hatása pedig laza szerkezetű, világos lombozatú, buja növekedést eredményez. Általánosságban elmondható, hogy egy tenyészidőszakban 650-700 mm vízmennyiség elegendő a paprika számára, mely ha az adott év folyamán akár le is hullik, annak eloszlása nem egyenletes, így nem elegendő a paprika számára. Az éves csapadékmennyiségnek jó esetben kb. a fele, 300-350 mm hullik le csapadék formájában, melyet a paprika is hasznosítani tud, így a másik felét mindenképpen öntözés formájában kell pótolnunk a növények számára.

Az 1 mm víz egy liter víz kijuttatását jelenti négyzetméterenként, mely maximum 2 cm mélységben jut be a talajba. A legtöbb termésre paprikánál akkor lehet számítani, ha a talaj vízkapacitása 60-70%-os telítettségben van, valamint a levegő páratartalma is meglehetősen magas, 70-80% körüli. Az öntözés mennyisége mérsékelhető is, amennyiben a talajt valamely takaróanyaggal borítjuk. A takaróanyag milyenségétől, a takarás idejétől függően akár 20%-kal kevesebb víz is elegendő lehet, hiszen ezzel a módszerrel a talajpárolgásból adódó vízveszteség csökkenthető le.

Készüljön már most a júliusi munkákra!

2019. június 21. 11:35

Július hónapban rendszerint igen magas hőmérséklet uralkodik hazánkban, ezért az öntözésre kiemelt figyelmet kell fordítani, legyen szó zöldségről, vagy éppen gyümölcsről.

A 10 legfinomabb befőzésre és tartósításra alkalmas zöldségféle

2022. augusztus 20. 08:24

Fedezze fel a befőzésre és tartósításra leginkább alkalmas zöldségeket, hogy a szezonon kívül is bármikor élvezhesse az ízüket!

Hogyan lesz egy régészből FerMentor?

2021. június 27. 10:38

A fermentálást konyhatechnológiailag úgy határozhatjuk meg, mint szerves anyagok mikroorganizmusok segítségével, kontrollált körülmények között történő bontása/erjesztése.

Télen veszélyesen magas, nyáron károsan alacsony, I. – Zöldségtermesztőknek a páratartalomról

2023. október 19. 15:10

Zöldségtermesztők – úgy a szabadföldön gazdálkodók, mint a hajtató kertészek – a klimatikus környezeti tényezők említése kapcsán többnyire a fényviszonyokra és a hőmérsékletre gondolnak, a páratartalomnak nem tulajdonítanak kellő jelentőséget. Pedig a fóliák alatt a kritikusan magas, szabadföldi gazdálkodás esetén a károsan alacsony légnedvesség jelentős mértékben közrejátszik a termesztés eredményességében.