Címke: Csapadék

csapadék

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

A túlzott esőzések hatásai gyümölcstermő növényeinkre

2024. június 29.

Mindig hasznosak az esőzések? Milyen csapadékformák ideálisak, mire van szüksége a gyümölcsöseinknek? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Agrárhírek / Időjárás

40 napos csapadékot hoz Medárd, vagy már túl vagyunk rajta?

2024. június 7.

Úgy tűnik, az idén a Medárd napjához kötődő csapadékos nyár eleji időszak is hetekkel hamarabb kezdődött a szokásosnál.

Agrárhírek / Időjárás

Már a jövő évi termést is tönkre vágták az árvizek Brazíliában

2024. május 22.

A prognózis szerint mintegy 4,3 százalékkal kevesebb búza lehet idén a brazíliai Rio Grande do Sul államban.

Agrárhírek / Terményárak

Esik a szójabab ára a csapadék érkezésével

2023. december 22.

Nem volt egyértelmű iránya a piacoknak a csütörtöki kerekedési nap során. Chicagóban a búza 0,4 százalékkal, a kukorica 0,6 százalékkal, a repce pedig 0,8 százalékkal drágult, miközben a szójabab ára 0,8 százalékkal csökkent. Európában a malmi búza olcsóbb lett, a kukorica stagnált, a repce és a takarmánybúza kurzusa viszont pluszban zárt.

Agrárhírek / Terményárak

Aranyat érő esőt ígérnek a meteorológusok

2023. december 2.

A hét utolsó kereskedési napján sem volt határozott iránya a terménypiacoknak. Chicagóban a búza 0,8 százalékkal, a kukorica pedig 0,4 százalékkal drágult, miközben a szójabab 1,4 százalékkal, a repce pedig 0,3 százalékkal lett olcsóbb. Európában a malmi búza és a kukorica drágult, ám a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Agrárhírek / Időjárás

Átáztak a földek, de még két napig szakad az eső

2023. december 1.

Átmeneti szárazabb időszak után kedden ismét csapadékosabbra fordult időjárásunk, és november utolsó napjaiban az igazi tél is beköszöntött már. Az Alföld déli és keleti tájain egyre nő a belvízzel elöntött területek nagysága, ami nem tesz jót az őszi vetéseknek.

Agrárhírek / Időjárás

Reisz András meteorológus felfedte, milyen tél közeleg felénk

2023. november 20.

Néhány évtized alatt megváltoztak a teleink, ma már decembertől februárig aligha kell óriási havazásokra és dermesztő fagyokra számítani Magyarországon. Kivételes évek azonban mindig lesznek – vajon az idei közéjük tartozik majd?

Agrárhírek / Időjárás

Miért jósolnak olyan gyakran esőt a meteorológusok?

2023. november 11.

Elő-előfordul, hogy felháborodunk, amikor az „időjósok már megint nem találják el”, hogy milyen idő lesz aznap: ragyogó napsütésre készül a gazda a betakarításhoz, és leszakad az ég, vagy épp ellenkezőleg, kiszórja a gyomirtót némi bemosó csapadékra számítva, ám az végül nagy ívben elkerüli a földjét. De mit is jelent az, hogy bizonyos százalék a csapadék valószínűsége?

Agrárhírek / Időjárás

Nagy területen érkeznek a fagyok a jövő héten

2023. november 9.

Novembertől vált igazán ősziessé az idő, a lehűléssel pedig gyakori csapadékok is érkeznek. Vasárnaptól egyre sűrűbbé válnak az éjszakai-reggeli fagyok, de -5 foknál hidegebb nem valószínű.