Hogyan előzhető meg a birs terméseinek moníliás rothadása?

Hogyan előzhető meg a birs terméseinek moníliás rothadása?

Agrofórum Online

Kérem segítségüket birssel kapcsolatos problémám megoldásában! Hogyan előzhető meg a birs terméseinek moníliás rothadása?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A birs termését sajnos több moníliafaj is fertőzheti, melyek által okozott tünetek el is térnek egymástól. Gyakran okoz problémát a birs termesztése során a birsmonília, a Monilia linhartiana, mely az egyik legjelentősebb kórokozója is. Nemcsak a terméseken, hanem leveleken, a hajtásokon egyaránt megjelenhetnek a betegség által kiváltott elváltozások. A leveleken a levélnyéltől kiindulóan ék alakú barnulást okoz, a színi oldalon pedig a vastagabb levélerek mentén szürkésfehér bevonat megjelenése is tapasztalható. A kórokozó a hajtásba is képes bejutni, mely által a hajtáson található levelek fertőződnek, lankadnak, barnulnak, elhalnak. A fertőzött termések növekedésükben visszamaradnak, elveszítik nedvességtartalmukat, elfeketednek, elpusztulnak, majd mumifikálódva hullnak le a fákról. A birsmoníliával fertőzött gyümölcsök felületén szaporítóképletek megjelenése a vegetációs időszak során nem tapasztalható.

A védekezés alapját a fertőzési források eltávolítása, vagyis a gyümölcsmúmiák összegyűjtése és a fertőzött vesszők mihamarabbi levágása jelenti. A tavaszi levélfertőzés megakadályozása érdekében már kihajtáskor érdemes megelőző jelleggel permetezni, majd pedig ezt a hajtásnövekedés kezdetekor, rózsaszínbimbós állapotban, sziromhullás után és gyümölcsnövekedés kezdetén is érdemes megismételni (réz, ciprodinil, penkonazol).

Az érett vagy érőfélben lévő birsgyümölcsök rothadásáért más moníliafajok tehetők felelőssé. A terméseken megjelenő apró, majd növekvő rothadó foltokat leggyakrabban a M. fructigena fertőzése okozza. Jellemző, hogy a rothadások kialakulását valamely sérülés kialakulása előzi meg a termések felületén. A gyümölcsök sérüléseinek képződése kártevők által, pl. az almamoly vagy almailonca hernyóinak táplálkozása miatt is létrejöhet, de jégverés, esetleg erős szél hatására is sérülhet a termések héjának felülete. Ennek a moníliafajnak a fertőzését úgy tudjuk kivédeni, ha a termés sebzéseinek kialakulását előzzük meg, vagyis a molyok károsítása ellen védekezünk. Jégverés következtében érdemes azonnal gombaölő szeres kezelést végezni, így a betegség kialakulását megelőzni. A fertőzött terméseket mindenképp gyűjtsük össze vagy forgassuk a talajba a továbbfertőzés megakadályozása érdekében!

Megjelent és ingyenesen letölthető a Nufarmer Magazin őszi száma (pdf)

2019. szeptember 10. 16:34

A tarlókezeléstől a csávázáson, majd a vetésen át egészen a téli nyugalmi állapotig lépésről lépésre foglalkozunk az aktuális teendőkkel, kollégáinkon kívül gyakorló szakemberek is megosztják tapasztalataikat, javaslataikat.

Mi rágja a muskátli bimbóit?

2019. szeptember 13. 06:38

M. Gizella kérdése: Muskátli virágaim bimbóit valami megrágta, befúrta magát a virágba, tönkretette. Mi okozhatta, tudok-e ellene védekezni?

Növényvédő szer természetes összetevőkből

2024. június 30. 10:10

Nem kell feltétlenül vegyszerekhez nyúlnunk, amikor a levéltetvek vagy más kártevők megtámadják a növényeinket. Íme, egy organikus megoldás.

Bio növényvédő szerek helye a hagyományos termesztésben

2020. december 30. 12:02

Nufarm hibrid technológiával egy növényvédelmi programon belül okszerűen használhatunk hagyományos és biológiai készítményeket a nagyobb élelmiszer-biztonság és a kisebb környezeti terhelés érdekében.