18℃ 12℃
április 24. György, Fidél, Debóra

Miért szárad ki nyár közepén az uborka?

Agrofórum Online

Miért szárad ki minden nyár közepén az uborkám? A leveleken kezdetben barnuló foltosodás jelenik meg, mely egyre nagyobb mértékben terjed és a levél leszáradását okozza. Hogyan előzhetném meg ezt a problémát?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az uborkát sajnos több olyan kórokozó is fertőzheti, melyek a nyár közepére akár a teljes állomány pusztulását és száradását okozhatják. Leggyakrabban a bakteriális, vagyis a pszeudománoszos fertőzéssel, valamint a peronoszpóra megjelenésével kell számolni az uborka termesztése során. A peronoszpórás betegség tünetei elsőször az idősebb leveleken jelennek meg. Ezek 3-5 mm nagyságúak, szegletesek, sárgás színezetűek, gyakran összeolvadnak. A foltok idővel beszáradnak a levél pedig a levélnyéllel együtt elpusztul. A pszeudomonászos betegség 3 mm-es, szögletes foltok kialakulását okozza, melyek kezdetben vizenyősek, idővel pedig kifehérednek. A foltok később bebarnulnak, de ki is szakadozhatnak.

Erős fertőzésre főként csapadékos és meleg nyarak alkalmával kell felkészülni, a nagyobb problémák kialakulását, vagyis a növénypusztulást elsősorban megelőzéssel lehet kivédeni.

A fertőzés forrásai lehetnek egyrészt a lehullott, előző évről maradt beteg levelek, valamint a vetőmagok is. Érdemes vetésre vagy ültetésre olyan területet választani, melyen az előző években uborkát vagy más kabakos növényt nem termesztettünk. A magokat megbízható helyről szerezzük be, és ne fogjunk magot olyan termésből, mely nem egészséges! Készítsünk a növényeknek támrendszert, hiszen ezzel a növény leveleinek csapadék utáni gyorsabb felszáradása is biztosítható, valamint a növényvédelemi kezelések is nagyobb hatékonysággal végezhetők el! A fertőzések kialakulásához elegendő lehet akár néhány óra levélfelület-nedvesség is, ezáltal ajánlatos kerülni az öntözések alkalmával a lombozat nedvesítését, vagyis próbálni kell a növényeknek csak a tövi részére kijuttatni a vizet.

A pszeudomomászos betegség ellen a kémiai védekezéssel csak megelőző jelleggel érhetünk el eredményt, így ezt már 2-3 lombleveles korban érdemes lehet elkezdeni és legalább 10 napos vagy kéthetes időközökkel ismételni a kezelést (réztartalmú készítményekkel).

A peronoszpóra esetén már rendelkezésre állnak olyan fajták, melyek a betegségnek ellenállnak. A nem ellenálló fajtákat már palántakorban, valamint a kiültetés után egyaránt szükséges rendszeresen permetezni a károk megelőzése érdekében. A betegség kialakulásakor, valamint hidegebb időszakokban válasszunk inkább felszívódó hatóanyagot tartalmazó készítményt (pl. difenokonazol), de a bakteriális betegség ellen használható kontakt réz hatóanyag egyaránt hatásos a peronoszpóra ellen is.

Hashajtó hatású zöldségek és gyümölcsök, amelyekkel érdemes óvatosan bánni

2023. szeptember 2. 13:10

Jobb, ha óvatosan bánunk néhány zöldséggel és gyümölccsel, vagy legalábbis olyan helyen fogyasztjuk el őket, ahol van mosdó a közelben. Viccesnek tűnhet ez (vagy épp ijesztőnek), de igenis jobb, ha tisztában vagyunk azzal, hogy néhány zöldség és gyümölcs olyan szinten hat az emésztőrendszerre, hogy meglehet, futásra készteti az embert.

Biotermékeket termesztenek az ukrán frontvonal mellett

2024. június 27. 13:10

Aki teheti, elmenekül a háború sújtotta ukrán régiókból, mégis vannak gazdák, akik maradtak, és a lakosságot friss terményekkel látják el.

Hogyan hat a LED világítás a paradicsom termésmennyiségére?

2021. május 21. 05:16

A felső LED megvilágítással kombinált technológiák bevezetésével a minőség és hozam maximalizálása a cél.

29,1 ezer tonna gyorsfagyasztott zöldséget hívott vissza a Greenyard

2018. július 13. 16:32

A rendelkezésre álló adatok alátámasztják, hogy a szennyeződés a Greenyard vállalat magyarországi üzemében történt.