Mi okozhatja a betárolt vöröshagymán látható fekete bevonatot?

Agrofórum Online

Saját kertünkben termesztett, már betárolt vöröshagymánk romlásnak indult. Több hagymának száraz levelei alatt fekete bevonatot láttunk. Mi okozhatja ezt?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A vöröshagymán tárolása során sajnos számos betegség megjelenhet. A kérdésében leírt betegség meglehetősen gyakran okoz problémát, hiszen ez nemcsak a házikertekben termesztett vöröshagymát érinti, hanem az üzemi körülmények között megtermelt, vagyis vásárolt termékek esetében ugyancsak előfordulhat. A tünetek leírása alapján ugyanis az aszpergilluszos betegségre lehet következtetni, mely betegséggel a hagymák már a felszedéskor is fertőzöttek lehettek, de leggyakrabban a tárolás közben alakul ki a hagymafejek megbetegedése.

A tünetekre jellemző, hogy a gomba képletei, vagyis spórái, a hagyma külső száraz buroklevelei alatt találhatók meg, ezek leggyakrabban a hagymatest nyaki részén helyezkednek el. A spórák színe fekete, sorokba rendeződve (erek mentén), de akár elszórtan is állhatnak, a levelekről pedig könnyen letörölhetők. A betegség hatására a buroklevelek először vizenyősödnek, majd pedig összeszáradásuk tapasztalható meg. Nem ritka az sem, hogy a beteg fejek továbbfertőződnek, más kórokozók, baktériumok telepednek meg rajtuk, így akár a beteg fejek rothadása is bekövetkezhet. 

A betegség  főként csapadékszegény évjáratokban szokott jelentős problémát okozni. A kórokozó nagyon sokáig, akár évekig is képes fennmaradni, sőt, akár tovább is szaporodni a növényi maradványokon. A betegség legtöbb esetben a felszedéskor kerül a hagymára, így a tárolás során képes nagyobb mértékben felszaporodni. Fertőzésének és szaporodásának kedvez, ha tárolás közben magas a hőmérséklet és a hagymák felülete is nyirkos. Nagy jelentősége van tehát a megelőzésnek, melyet egyrészt úgy érhetünk el, hogy az érett hagymák felszedésére száraz időjárást választunk, majd pedig betárolás előtt a hagymafejeket szikkasztjuk. A szikkasztás során mindenképp óvjuk a hagymákat az újranedvesedéstől! Kerüljük a kórokozó számára optimális körülményeket, vagyis válasszunk alacsonyabb hőmérsékletű és páratartalmú tárolóhelyet! A tárolás alatt legalább kéthetente érdemes ellenőrizni a termények épségét, a rothadó hagymák kidobásával ugyanis a betegségek nagyobb mértékű elterjedése is megakadályozható. 

Kétszeresére nőtt a vöröshagyma ára, 3450 forint egy kilogramm dióbél - Zöldségpiaci jelentés

2018. november 16. 11:25

A hazai termesztésű kanadai/orange típusú sütőtök mellett a 45. héten a nagydobosi sütőtök is bekerült a felhozatalba 155 forint/kilogramm áron.

Rusztikus vöröshagyma leves

2019. augusztus 15. 11:52

A vöröshagyma véleményem szerint még nem rontott el semmilyen ételt. Én szinte minden főzést hagymapirítással kezdek. Az utóbbi időben rengeteg vöröshagyma termett a kertünkben, ezért is alkottam meg ezt a krémes, lélekmelengető levest.

Kezdődik a növényvédelmi szezon a szántókon, gyümölcsösökben

2018. március 23. 07:13

Kell még jó néhány nap, hogy bármiféle talajmunkát lehessen végezni a határban.

Hagymavágás sírás nélkül – bevált trükkök és tudomány

2025. augusztus 7. 08:10

A hagymapucolás és -vágás gyakran könnyfakasztó élmény. Lássuk, milyen trükkökkel kerülhetjük el a könnyezést – tudományos magyarázattal.