Hogyan hasznosíthatom a zölden maradt paradicsomot?

Agrofórum Online

Mit tudok tenni a zölden maradt paradicsommal? Válaszukat nagyon várom, és előre is köszönöm!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A saját kertben termesztett paradicsomtermés akár egészen az őszi időszakig élvezhető, viszont a fagyok közeledtével érésük lassulása és termőképességük csökkenése, leállása is bekövetkezik. A hőmérséklet és a napsütéses órák számának mérséklődése által viszont a zöld termések beérése már nem mondható biztonságosnak. Érdemes tehát a hideg időjárás közeledtével a paradicsom termését éretlenül, zölden leszüretelni, majd pedig ilyen formában tovább érlelni, esetleg felhasználni. A szüretet ajánlatos még a fagyok előtt elvégezni, hiszen a fagyok által a termések felrepedhetnek, a sérüléseken keresztül pedig, főként nyirkos időben, rajtuk kórokozók is megtelepedhetnek. A termések megfelelő helyen és körülmények között akár néhány hét alatt sikeresen be is érhetnek, fogyaszthatóvá válhatnak.

Az utóérleléshez leszedett paradicsomokat minden esetben ajánlatos még tárolás előtt kiválogatni, csak a sértetlen, egészséges bogyókat szabad tárolni. A bogyókat pl. faládákba, papírdobozokba, újságpapírral bélelt műanyag ládába helyezzük el egymás mellé, lehetőleg szellősen. Az érleléshez olyan helyet válasszunk, ahol a hőmérséklet 20 fok körüli, de ennél akár hűvösebb is lehet, hiszen olyan körülmények között is beérnek a bogyók, viszont ekkor a beéréshez kicsit hosszabb időre lesz szüksége a terméseknek. Melegebb körülmények között általában 2 hét, míg hidegebb helyiségben tárolva akár egy hónap is szükséges a bogyók beéréséhez.

A színesebb állapotban leszedett paradicsomok beérése is hamarabb várható, mint teljesen zöld színű társaik esetében. A gyorsabb érlelés nemcsak magasabb hőfokon való tárolással, hanem etilén segítségével is elérhető, vagyis banán vagy alma elhelyezésével a bogyók közvetlen közelében. A tárolás során legalább kétnaponta ajánlatos a termések állapotát ellenőrizni, a rothadókat kiválogatni. A zölden szedett paradicsomok nemcsak utóérlelés céljából szedhetők le, hanem belőlük pl. többféle módon elkészített savanyúság is előállítható.

Az ország minden pontjára eljutnak az ÖMKi tájfajta paradicsompalántái

2023. május 4. 10:27

Már elérhetőek a Lidl Magyarország üzlethálózatában az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet magyar tájfajta, öko paradicsompalántái.

Miért hullik le a paradicsom levele?

2024. augusztus 13. 04:40

A paradicsomomról egyre több alsó levél hullik le, elkezdett felkopaszodni. A leveleken barna foltok kialakulását vettem észre. Mi lehet a probléma hátterében?

ToBRFV-rezisztens fajtákat vezet be két vetőmaggyártó cég

2023. február 7. 07:34

A paradicsomtermesztési ágazatot már több éve sújtja a ToBRFV (Tomato brown rugose fruit virus), de van fény az alagút végén.

Géntechnológia: hamarosan csípős paradicsomot is fogyaszthatunk!

2019. január 20. 04:31

Az íz különleges lesz, mert a tömegesen termesztett paradicsomot és a tápanyagokban gazdag chili paprikát egyszerre érezzük majd ki belőle. A cél nem új gasztrodivat teremtése, hanem az egészségesebb táplálkozás elterjedését segítenék.