Hogyan hasznosíthatom a zölden maradt paradicsomot?

Agrofórum Online

Mit tudok tenni a zölden maradt paradicsommal? Válaszukat nagyon várom, és előre is köszönöm!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A saját kertben termesztett paradicsomtermés akár egészen az őszi időszakig élvezhető, viszont a fagyok közeledtével érésük lassulása és termőképességük csökkenése, leállása is bekövetkezik. A hőmérséklet és a napsütéses órák számának mérséklődése által viszont a zöld termések beérése már nem mondható biztonságosnak. Érdemes tehát a hideg időjárás közeledtével a paradicsom termését éretlenül, zölden leszüretelni, majd pedig ilyen formában tovább érlelni, esetleg felhasználni. A szüretet ajánlatos még a fagyok előtt elvégezni, hiszen a fagyok által a termések felrepedhetnek, a sérüléseken keresztül pedig, főként nyirkos időben, rajtuk kórokozók is megtelepedhetnek. A termések megfelelő helyen és körülmények között akár néhány hét alatt sikeresen be is érhetnek, fogyaszthatóvá válhatnak.

Az utóérleléshez leszedett paradicsomokat minden esetben ajánlatos még tárolás előtt kiválogatni, csak a sértetlen, egészséges bogyókat szabad tárolni. A bogyókat pl. faládákba, papírdobozokba, újságpapírral bélelt műanyag ládába helyezzük el egymás mellé, lehetőleg szellősen. Az érleléshez olyan helyet válasszunk, ahol a hőmérséklet 20 fok körüli, de ennél akár hűvösebb is lehet, hiszen olyan körülmények között is beérnek a bogyók, viszont ekkor a beéréshez kicsit hosszabb időre lesz szüksége a terméseknek. Melegebb körülmények között általában 2 hét, míg hidegebb helyiségben tárolva akár egy hónap is szükséges a bogyók beéréséhez.

A színesebb állapotban leszedett paradicsomok beérése is hamarabb várható, mint teljesen zöld színű társaik esetében. A gyorsabb érlelés nemcsak magasabb hőfokon való tárolással, hanem etilén segítségével is elérhető, vagyis banán vagy alma elhelyezésével a bogyók közvetlen közelében. A tárolás során legalább kétnaponta ajánlatos a termések állapotát ellenőrizni, a rothadókat kiválogatni. A zölden szedett paradicsomok nemcsak utóérlelés céljából szedhetők le, hanem belőlük pl. többféle módon elkészített savanyúság is előállítható.

Már a paradicsomot is drónok porozzák be

2024. április 15. 12:40

A Two Wellsben található Perfection Fresh farm drónokat integrál a paradicsomtermesztési folyamatokba ellenőrzött üvegházi körülmények között. A kísérlet célja az, hogy megoldást találjanak a paradicsomtermesztés kritikus szempontjának számító beporzás kihívásaira.

UV kezelés a paradicsom barna termésráncosodás vírus ellen

2021. május 22. 10:22

A kísérlet során nagy mennyiségű vírust tartalmazó növényi nedvvel dúsított drénvizet kezeltek UV fény segítségével. A kutatók öt különböző sugárterhelési szintet használtak.

Így lesz ízletes a paradicsom – szakértők tippjei kezdőknek

2025. július 31. 11:10

Ne hagyja, hogy a paradicsom ízetlen és puha legyen! Íme a szakértők szerinti legfontosabb hibák, amelyeket jobb elkerülni!

Betelepített méhek és ragadozó rovarok segítségével termelik a magyar paradicsomot

2019. március 11. 07:36

A technológia alapja a talaj nélküli, hidropónikus termesztés, a tápanyag-ellátást a öntözőrendszerrel oldják meg, a fűtést pedig termálvízzel.

Zöldség Videó