A cseresznyefát lehet ősz végén metszeni?

A cseresznyefát lehet ősz végén metszeni?

Agrofórum Online

Cseresznyefát lehet most metszeni? Vagy várjam meg a tavaszt ezzel a munkával? Két termő fám van.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Kérdésére a választ valószínű megadja a bekövetkezett időjárás. Először azt sorolom fel, hogy milyen időjárási viszonyok mellett szokták a téli metszési munkákat elvégezni. Arra alkalmas a fagymentes, száraz idő, amikor a sebfelületek hamar megszáradnak és a sebvédelem biztonsággal elvégezhető. Tehát esős, csepegős időben semmiképpen nem ajánlott.

Téli metszési munkákat házikertben, ahol néhány fa metszése a feladat, nem hetekig tartó megerőltető munka, a tél végén, tavasz elején célszerű elvégezni. Ilyen fenológiai állapotban már értékelhető a rügyek életképessége, arra lehet alapozni. Érdemes megvárni a téli fagy okozta esetleges sérüléseket, amiket már észlelni lehet, és az alakító, ritkító metszéssel együtt a fagykárosodott részek is eltávolíthatók. Fagyos téli napokon elsősorban az almatermésű gyümölcsfákat (alma, körte) szokták metszeni, ha munkaszervezési okokból arra szükség van.

Baktériumos (Pseudomonas) fertőzésnél mézgásodás képződik

A csonthéjas gyümölcsfélék – cseresznye, meggy, kajszi, őszibarack stb. – metszését azok rügypattanás és virágbimbós állapotában javasolják a szakemberek, sajnos ez a gyakorlat még nem honosodott meg. A javasolt idő oka, hogy a csonthéjasoknak van egy igen elterjedt súlyos betegsége, a pszeudomonászos baktériumos elhalás, kórokozója a Pseudomonas syringae nevű baktérium. A betegség a kajszi gutaütés betegségéről közismert, viszont valamennyi csonthéjast fertőzi, és a fákon gyors lefolyású részleges vagy teljes koronaelhalást okoz.

Téli permetezés

A baktérium a fákon telel kérgen, lehulló levélnyél hegein, rákos sebekben, fertőzött rügyekben. Nedves nyár végén szaporodik fel a fák háncsrészében, lecsökkenti annak cukortartalmát, azaz fagyállóságát, ily módon fokozza fagyérzékenységét. Novembertől márciusig fertőzi a felsorolt gyümölcsfákat természetes sebzéseken, valamint többek között a metszések okozta sebfelületeken is. Tehát ajánlott megvárni a tavaszi felmelegedést, amikor a csonthéjasok rügypattanása elérkezik, ebben az időben ajánlott a metszésük. Csonthéjasoknál ősszel levélhullás kezdetén és teljes lombvesztés idején bármelyik réz hatóanyagú gombaölő szeres permetezés csökkenti a kórokozó áttelelését. Ismételt permetezés a tavaszi metszés után is indokolt még virágnyílás előtt. Az elhalt, beteg levágott ágakat ne hagyja a földön, összegyűjtve meg kell semmisíteni azokat!

Csonthéjasoknál újabban egyre terjed a letermés utáni nyári hónapokban folytatott metszés, ami zöld metszés néven ismert, érdemes arra rátérni. Akármikor is történik a metszés, a metszéshez használt vágóeszközöket (metszőolló, fűrész), annak vágórészét folyamatosan ajánlott fertőtleníteni, tekintettel arra, hogy felületükön a kórokozók hatékonyan szétterjeszthetők. Metszést mindig több napig tartó száraz időjárás mellett tanácsos elvégezni, majd az okozott sebeket légmentesen lefedni a gyors sebzáródás érdekében.

Kiemelt kép: Pixabay

Védekezzünk! Felgyorsult a parlagfű fejlődése

2022. május 17. 09:17

A május első hetében beköszöntő nyáriasan meleg idő hatására a parlagfű fejlődése felgyorsult.

Elég a talajnedvesség a nyári növények fejlődéséhez?

2023. május 16. 15:15

A következő napok esői biztosíthatják a nyári növények fejlődéséhez szükséges nedvességet a talaj felső rétegében.

Jön az eső - bajban lesznek, akik aratnak

2018. június 26. 06:42

A hétvége hűvös, de a legtöbb helyen száraz időjárása után a hét közepén csak kis mértékben melegszik az idő, és egy mediterrán ciklon hatására szerdán sokfelé kell esőre, majd csütörtökön és pénteken az eső mellett záporokra, zivatarokra is számítani.

Gomolyfelhős és napos időszakok váltják egymást vasárnap

2022. május 8. 04:05

Vasárnap gomolyfelhős és napos időjárás egyaránt előfordulhat, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 27 fok között alakul.