Kevesen tudják, de sok pótolhatatlan előnye van a fenyőtűlevélből, hajtásból vagy rügyből készült termékeknek, legyen szó konyhai vagy fürdőszobai felhasználásról. Ebben a cikkben a konyhában készített és elfogyasztható termékekről lesz szó.
Számtalan módon fel lehet használni a tűlevelűek növényi részeit (hajtást, tűlevelet, rügyeket) gyógyhatású vagy egészségmegőrző készítmények elkészítésére. Ebben a cikkben a konyhában használatos különböző folyékony, aranyat érő „fenyőtermékekre” összpontosítunk, de rajtuk kívül még több termékkel is megismerkedhetünk – csak hogy párat említsünk, készíthető a fenyőfák részeiből:
- fenyőtea,
- fenyőméz,
- propolisz fenyőágyon,
- ágyas pálinka,
- fenyőlikőr,
- fenyőolaj.
A következő cikk majd főként a fürdőszobában használatos, vagy friss test- és lélekápolásra alkalmas termékeket mutat be. Most nézzük, miféle vitaminbombákat kotyvaszthatunk a konyhában!
Fenyőtea
A legegyszerűbben elkészíthető fenyőtermék a tűlevelekből készült tea, amely erősíti az immunrendszert, emellett köhögéscsillapító hatású, sőt a szakemberek szerint az influenza szezonban az egyik leghatásosabb gyógytea a vírus elkerülésére és a szervezet feltöltésére. Rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és vesebetegségek kialakulásának esélyét, és csökkenti az izomfájdalmakat is.
Elkészítése rendkívül egyszerű: egy maroknyi vagy kisebb bögrényi fenyőtűlevelet alaposan mossunk meg, vágjuk apróbb darabokra, forrázzuk le 1 liter vízzel, és lefedve hagyjuk állni 15-20 percig. Érdemes mindig frissen szedni és elkészíteni, hiszen így marad a teában a legtöbb C-vitamin és antioxidáns.
Fenyőméz
Ha beleszerettünk a fenyőteába, akkor akár fenyőmézet is készíthetünk. A neve kicsit becsapós, hiszen nem a fenyőket látogatták a méhek, hogy elkészítsék ezt a fajta mézet, hanem akác- vagy hársméz segítségével készíthetjük el az alábbi módon ezt a fenyőterméket.
A friss fenyőhajtásokat vágjuk kisebbre, jól mossuk meg őket, majd töltsünk meg háromnegyedig egy dunsztosüveget, ezután a folyékony mézzel öntsük fel és zárjuk le! Napos helyen 3-4 hétig érleljük, közben az üveget többször állítsuk fejtetőre, majd vissza! Ha már a méz nyúlóssá és fenyőillatúvá válik, szűrjük le és töltsük ki kisebb üvegekbe! Megfázásra, köhögésre és hörghurutra napi 3-5 alkalommal vegyünk be belőle egy evőkanállal, vagy ízesítsük vele a teánkat!
Ágyazzunk meg vele!
Bár a fenyőtea és a fenyőméz is igazi kincs, azt sem szabad elfelejteni, hogy a friss hajtásokkal kiválóan ágyazhatunk nemcsak a méz vagy a propolisz, de a pálinka alá is.
A legalább kéthónapos áztatást követően a tinktúrát vagy mézet kortyolgatva és kanalazva is fogyaszthatjuk. A főzetbe érdemes friss tűleveleket is tenni, amelyek magas C-vitamin- és antioxidáns-tartalmúak, így igen nagy szolgálatot tehet nekünk köhögés, megfázás vagy torokgyulladás esetén.
Fenyőlikőr
A fenyőlikőrt az eddig említett egészségügyi problémákon túl alvási zavar, stressz és szívpanaszok csökkentése esetén is ajánlják fogyasztásra. Elkészítéséhez 100 g friss fenyőtűlevélre, 100 g kandiscukorra és kb. 750 ml alkoholra (kb. 40% alkoholtartalom) lesz szükségünk.
Elsőként vágjuk apróra a tűleveleket, majd a kandiscukorral együtt egy 1 literes edényben keverjük össze! Fedjük le és 1 órát hagyjuk állni! Ezután hozzáöntjük az alkoholt, majd üvegbe borítjuk. 6 hétig pihentessük hideg és sötét helyen, időnként rázzuk fel! 6 hét után átszűrjük egy tiszta üvegbe, és hűtőszekrényben tároljuk. Ilyen módon akár több hónapig is eltárolhatjuk. Esténként egy likőrös pohárkával ihatunk az egészségünkre.
Gyerekeknek!
Nagyon fontos, hogy gyerekek részére is megoldható, hogy jusson nekik ebből a szuper, tápanyagban gazdag alapanyagból. A friss fenyőhajtásokból és a rügyekből készíthető a gyermekek számára nyákoldó és köptető hatású szirup, ami könnyebben bevehető lágyabb íze miatt.
Emellett vitaminban gazdag frissítő is készíthető belőlük a tavaszi-nyári időszakban a kicsiknek.
Kapcsolódó cikkek: