Milyen poloskák másznak a házfalon, az ablaküvegen? Károsak lehetnek?

Milyen poloskák másznak a házfalon, az ablaküvegen? Károsak lehetnek?

Agrofórum Online

Újra előjöttek olyan poloskák, amikkel a korábbi években nem találkoztam. Az elmúlt hónapokban időnként a ház körül előfordultak a falon, az ablakok üvegén. Milyen poloskáról van szó, károsak egyáltalán? Egyébként kifejezetten szép rovarról van szó.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Nem véletlen, hogy nem ismeri még ezt a poloskát, hazánkban is egy újonnan elterjedt, a karimás poloskák csoportjába tartozó fajról van szó, neve nyugati levéllábú poloska (Leptoglossus occidentalis). Invazív és kozmopolita rovarfaj, melyet az emberi tevékenység segített világkörüli hódító útjára. Eredetileg Észak-Amerikában őshonos poloska, de már Dél-Amerikában és Európában is megtalálta új hazáját.

A nyugati levéllábú poloska elsősorban fenyőféléket károsít, fekete- és erdeifenyő, simafenyő, duglászfenyő, valamint cédrus, boróka, Picea, Abies fajokon él, táplálkozik. Megtalálták japán kecskerágón, mediterrán országokban citromféléken és pisztáciafákon is. Előfordul erdőben élő fenyőkön, de gyakori parkokban, kertekbe ültetett fenyőféléken is. A magokat, azok nedvét szívogatja, ezzel csírázó- és életképességüket károsítja. Magfogásra nevelt fenyőknél okoz komoly gazdasági kárt. A fenyők egyéb részein jelentős károsítását nem észlelték.

Nyugati levéllábú poloska napozik az ablakon

A kifejlett poloskák 15-20 mm hosszúak, testük keskeny, hosszúkás, nagyok, méretük miatt könnyen észrevehetők. Barnás színűek, hosszú lábaikat sárga gyűrű színesíti. Hátsó pár lábukon található kiszélesedésről nyerték a levéllábú elnevezést. Jó repülők, repülés közben erős zümmögő hangot bocsátanak ki, ezzel felhívják magukra a figyelmet.

Levéllábú poloska jellegzetes kiszélesedő lábszárral (fotó: Wikipedia)

Évente egy nemzedékük fejlődik, a kifejlett bogarak telelnek, ehhez keresnek védett helyet télire, kéreg alatti réseket, madárfészkeket, zugokat, ház körüli raktárakat. Hasonlón a barna márványospoloska és a zöld vándorpoloska fajokhoz, a hideg idő beálltakor meleg helyre húzódnak, megtalálják a lakóházakat, azok falán csoportosulnak, és ahol rést találnak, bemásznak a melegebb helyekre. Kellemetlenséget, visszatetszést váltanak ki az emberekben. A telelésre házba, lakásba bekerülő poloskák az emberre nem károsak, nem harapnak, nem csípnek, viszont kellemetlen szagot bocsátanak ki.

Levállábú poloska lárvája

Védekezni ellenük a lakásba kerülés megelőzésével lehet: a nyílászárók legyenek jól, hézagmentesen záródók, hogy ne tudjanak bejutni a lakásba. Jól záródó rovarháló is hasznos lehet távoltartásukban. Azok az egyedek, melyek ennek ellenére bemásztak a lakásba, rendszeres ellenőrzéssel, egyedileg összegyűjthetők, gumikesztyű használatával. A háztartási rovarölő szerek, kontakt mérgek, azokat az egyedeket irtják, melyek teste közvetlen kapcsolatba kerül velük, ezért nem kellően hatékonyak. A lakás légterébe került, spray formában kijuttatott rovarölő szerek folyamatos belélegzése emberre is káros, erre való tekintettel alkalmazásuk nem ajánlott.

A vízi madarakról tettek nagy felfedezést magyar kutatók

2024. május 21. 08:10

Az egymástól elszigetelt víztereken megjelenő halak terjedésében a vízi madaraknak nagy szerepe van, a halak ikrái a madarak emésztőrendszerében túlélve képesek terjedni.

Lehet jó oldala is az inváziós fajok megtelepedésének

2018. október 30. 09:45

Az Egyesült Államokban található Smithsonian Környezetkutató Központban már három évtizede folynak klímaváltozással kapcsolatos vizsgálatok.

Inváziós kártevők: Földközi-tengeri gyümölcslégy

2019. szeptember 12. 13:26

A földközi-tengeri gyümölcslégy 1928 óta kisebb-nagyobb szünetekkel került be ismételten Magyarországra elsősorban citrusfélék szállítmányaival. 2010 decemberében először budapesti lakás ablakán tűnt fel egy nőstény példánya.

Invazív kártevő, az őszi sereghernyó veszélyezteti Dél-Afrikát

2018. január 1. 13:43

A bagolylepkékhez tartozó őszi sereghernyó, Spodoptera frugiperda természetes élőhelye Amerikában van.