18℃ 12℃
október 10. Gedeon, Ferenc, Bendegúz

Mi az oka, hogy hiányosan kelnek a kertbe elvetett zöldségmagok?

Agrofórum Online

Kérem szépen válaszukat: vajon miért kelnek hiányosan a kertbe elvetett zöldségmagok?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A zöldségnövények hiányos kelésének oka általában nehezen határozható meg, hiszen ezt akár egyszerre több tényezőre is vissza lehet vezetni. A hosszabb ideje otthon lévő és tárolt magok lejáratát érdemes a vetés előtt ellenőrizni, hiszen ezek életképessége idővel jelentősen lecsökkenhet. Minden zöldségfaj magja csak bizonyos ideig őrzi meg csíraképességét, így ezen időtartam lejárta után magjait már nem érdemes elvetni.

A tökfélék őrzik meg leghosszabb ideig, akár 6-8 évig a csíraképességüket, míg a petrezselyem pl. 2-3, a sárgarépa, borsó és a bab pedig 3-4 évig. A magok életképessége a tárolás függvényében is változhat, hiszen korai benedvesedésük beindíthatja azok csírázását, de penészedését és a kórokozók felszaporodását is elősegítheti. A magok tárolására a papírzacskó a legalkalmasabb, melyet hűvös és száraz helyre teszünk azok felhasználásáig.  

A vetésre való talaj-előkészítés, illetve a vetés folyamata is hatással lehet a magok csírázására. A nagyon kicsi magok számára különösen fontos, hogy a vetőágy ülepedett, aprómorzsás szerkezetű, rögmentes legyen. A meghúzott barázda mélysége, melybe a magok kerülnek, legyen egyenletes, hiszen a túl mély, illetve a túl sekély vetés is egyenetlen csírázáshoz vezethet. Az apró magvakat, 1-2 cm, a közepeseket 2-4 cm, míg a nagyobb magvakat 4-6 cm mélyen kell elvetni. Kötöttebb talajon sekélyebb, míg lazább talajokon mélyebb vetést alkalmazunk.

A túl mélyre került magok el is feküdhetnek, míg a sekélyen elhelyezkedők hamar kiszáradhatnak. A magoknak szánt barázda mellett a talajjal való takarás vastagsága is lehetőség szerint legyen egyenletes. A csírázás időtartama a zöldségfajok esetében genetikailag meghatározott, de a hőmérséklet, illetve a víz mennyisége azt egyaránt befolyásolja. A vetés utáni rendszeres öntözésnek nagy jelentősége van, hiszen száraz talajban a csírázás el sem kezdődik, valamint az átmeneti talajszáradás a megkezdődött csírázást akár meg is állíthatja.

Kiemelt kép: Pixabay

Tartósítás konzervek és hűtőberendezések nélkül

2021. március 27. 13:13

Az élelmiszer tartósításának a kialakulása egyidősnek tekinthető az emberiség történetével. Hagyományos értelemben véve az „ősi” tartósító eljárások közé sorolhatjuk a szárítást, az aszalást, a besűrítést, a füstölést, a sózást, a savanyítást, az erjesztést vagy akár a természetes hűtést is.

3 zöldség, amit ősszel is vethetünk

2021. szeptember 25. 15:38

Ki mondta, hogy ősszel nem lehet vetni zöldséget? Vannak bizony olyan zöldségfélék, amit kifejezetten ajánlott ősszel vetni, nemcsak télállósága miatt, hanem azért is, mert akkor a késő őszi időszakban is hozzájuthatunk általuk a friss zöldségekhez.

Az íz legyen az első

2021. július 1. 08:37

Az amerikai Pairwise cég új gyümölcs- és zöldségfajták kialakításán dolgozik a CRISPR génszerkesztő technológia alkalmazásával.

Hogyan készítsük fel a palántákat a kiültetésre?

2023. április 28. 10:36

Szeretném megtudni, hogy hogyan készítsük fel a palántákat a kiültetésre?