Házikert

Mi legyen a sok leszüretelt zöldséggel?

Agrofórum Online

A nyár vége és az ősz eleje igazi bőségidőszak a kertekben: ilyenkor egyszerre érik be a paradicsom, paprika, uborka, cukkini, padlizsán, hagymafélék, bab és még sok más zöldség. Egy átlagos kertből is akár több ládányi termés kerülhet le néhány hét alatt, és hamar felmerül a kérdés: mihez kezdjünk a sok zöldséggel, mielőtt megromlana?

Szerencsére számos praktikus, ízletes és hosszú távon is fenntartható megoldás létezik, hiszen a kamrapolc sem végtelen. Nézzük is sorra!

Tartósítás – a klasszikus módszer, amit érdemes megtanulni

Befőzés, savanyítás

A nagymamák jól bevált módszere ma is aktuális: főzzön paradicsomlevet, készítsen lecsót, zakuszkát, csalamádét vagy ecetes uborkát! A házi savanyúságok nemcsak egészségesek, hanem télen is a nyár ízeit hozzák vissza. Ráadásul így saját szánk ízére tudjuk fűszerezni.

Aszalás, szárítás, amihez már gyakorlat is kell

Paprika, paradicsom, gomba és zöldfűszerek száríthatók akár levegőn, akár aszalógépben. A szárított zöldségeket később levesekhez, szószokhoz használhatjuk. Itt fontos megjegyezni, hogy a higiéniára figyeljünk oda, hogy a darazsak, legyek ne találják meg az aszalandó ételeket! Ehhez érdemes valamilyen hálót, mint a szúnyogháló, beszerezni, és ezzel letakarni a szárítókereteket.

Fagyasztás

A legtöbb zöldség (például cukkini, zöldbab, karfiol, brokkoli) blansírozva remekül fagyasztható. Így megőrizhető a frissesség és az íz is. Mindig mélyhűtéshez való nejlonzacskót használjunk, hogy az a bizonyos “hűtőíz” ne legyen érezhető majd felhasználáskor!

Kreatív konyhai felhasználás: főzzünk mindenféle gourmet ételt!

Egytálételek, levesek

A nyár végi zöldséglevesek, minestrone, ratatouille (francia lecsó), vagy egy gazdag zöldséges rizottó remek lehetőség arra, hogy nagyobb mennyiségű zöldséget is felhasználjunk egyszerre.

Sütés-főzés újragondolva

Cukkinitortát, padlizsánkrémet, zöldséges pogácsát, vagy akár zöldséges palacsintát is készíthetünk – ezek kiváló alternatívák a hagyományos ételek mellé.

A zöldségbőség nem teher, hanem lehetőség!
A zöldségbőség nem teher, hanem lehetőség! (fotó: Pixabay)

Ajándékozás, cserebere

Ha több a termés, mint amit család el tud fogyasztani, gondoljon a közösségre:

  • Ajándékozza el a felesleget rokonoknak, barátoknak vagy szomszédoknak!
  • Csatlakozzon helyi cserebere csoportokhoz, közösségi kertekhez!
  • Nézzen szét adományozási lehetőségek után: vannak alapítványok, közösségi főzések, ahol örömmel fogadják a friss termést!

Komposztálás – ha már tényleg nem használható fel

Ha mégis maradna romlásnak indult, vagy fel nem használt zöldség, ne dobja ki – inkább komposztálja! A házi komposzt gazdagítja a talajt, és visszajuttatja a tápanyagokat a természet körforgásába.

A zöldségbőség nem teher, hanem lehetőség! A jól megtervezett tartósítás, kreatív konyhai megoldások és közösségi gondolkodás révén nemcsak megmenthetjük a termést a pazarlástól, de télen is élvezhetjük munkánk gyümölcsét – vagyis inkább zöldségét.

Kiemelt kép: Pixabay

A kert „feketelistája” – fák, amiket jobb kerülni

2025. november 8. 11:10

Vannak fák, amik többet ártanak a kertben, mint használnak – mutatjuk, melyeket érdemes elkerülni jó messzire!

Királydinnye és átoktüske: bosszantó gyomnövények, melyek gyógynövények is egyben

2025. november 6. 05:40

A királydinnye és az átoktüske remek példák arra, hogy a természetben nincs éles határ gyom és gyógynövény között.

Miért hullajtja a leveleit a Ficus benjamina?

2025. november 5. 14:10

Huzat, túlöntözés, fényhiány – a fikusz érzékeny mindenre, de ha megértjük, mitől szenved, újra zöldbe borulhat.

A 4 legjobb beltéri pálma, ha trópusi hangulatot szeretnénk otthonra

2025. november 4. 14:10

A pálmák nemcsak díszei a lakásnak, hanem javítják a levegőt és nyugalmat árasztanak. Nézzük, melyik négy faj érzi legjobban magát beltérben!

DélKerTÉSZ: az olcsó élelmiszerek kora lejárt

2022. november 23. 10:34

Búcsúznak az olcsó élelmiszerek, a piacon a zöldségek és gyümölcsök esetében is egy magasabb árszintre kell felkészülni a jövőben.

Palántanevelésben használatos takaróföldek: perlit, zeolit, vermikulit

2020. február 8. 06:36

A takaróföld kiváló víztartó képességénél fogva óvja a magot, majd a csíranövényt a kiszáradástól, amíg a csíragyök nem fejleszt vízfelvételre alkalmas gyökereket.

Indítsuk az új évet méregtelenítéssel

2024. január 2. 07:10

Íme, itt a január. Gazdagabbak lettünk (jó esetben) remek ajándékokkal, meghitt családi pillanatokkal, na meg jó néhány pluszkilóval. Ez utóbbiaktól igencsak sürgősen szeretnénk megválni, de bármely gyorsan jöttek, távozni nem fognak ilyen észrevétlenül. Kezdődhet hát az újévi méregtelenítés és ezzel együtt a tudatos testmozgás is.

Milyen magas legyen a magaságyás?

2024. augusztus 16. 14:40

Sokan nincsenek tisztában vele, milyen mély talajban érzik jól magukat a zöldségnövények. Magaságyás-okosító.