Házikert

Így neveljük a majoránnát – több dologra is érdemes odafigyelni

Agrofórum Online

A majoránna a konyhakert királynője. Ez a csodás növény évelőként és egynyáriként is helytáll, ráadásul nyár elején hozza bájos virágait. Konyhakertje nélkülözhetetlen lakója lehet, hiszen levelei tökéletes fűszerek húsokhoz, levesekhez és szószokhoz.

A termesztése egyszerű, de néhány alapvető gondozási szempontot érdemes betartani, hogy egészséges és bőségesen termő növényünk legyen. Noha igényes is tud lenni, ha nem megfelelően gondozzuk, azonban a kívánt körülmények biztosításával könnyen nevelhető lehet.

Először is, kifejezetten fényigényes növény, a napos, fényes helyeket kedveli.

Ügyeljünk arra, hogy olyan helyre ültessük, ahol bőségesen éri a napfény, így akár a tűző napra is ültethetjük. Talaj szempontjából a morzsalékos, jó vízelvezető földet részesíti előnyben. Amennyiben kertbe ültetjük, és a talajunk nem ilyen, egyszerűen lazítsunk rajta némi tőzeggel vagy perlittel, így segíthetjük biztosítani a megfelelő vízelvezetést és a növény optimális fejlődését.

A majoránna vízigénye mérsékelt, öntözését akkor végezzük, amikor a talaj nagyon száraz, viszont fontos, hogy ne adjunk túl sok vizet egyszerre, mert ez káros lehet számára. Sok kertész figyelmét elkerüli, hogy a talaj rendszeres ellenőrzése.

Ez azért fontos, mert sekélyen gyökerezik, így elég gyorsan kiszáradhat, azonban fontos időben pótolni a vizet, megelőzve a nedvességhiány kialakulását. Ezekkel az egyszerű lépésekkel biztosíthatjuk, hogy a majoránna szépen fejlődjön kertünkben, és bőségesen ellásson minket aromás leveleivel, amelyek számtalan ételhez kiváló fűszerként szolgálnak majd.

Nevelésére számos módszer közül választhatunk, így szerencsée mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet. Lehetőségünk van magról szaporítani, dugványozni, vagy palántát vásárolni.

Mindegyik módszernek megvannak a saját előnyei, de fontos tudni, hogy a magról való szaporítás gyakran nehéz feladat, és még a legügyesebb kertészeknek is kihívást jelenthet. Ez teljesen normális, és nem kell elkeseredni, ha elsőre nem sikerül.

Magról vetése

Ha mégis a magról való szaporítást választjuk, a legideálisabb módszer, ha cserépbe ültetjük a magokat és a lakásban helyezzük el őket. Ezt a folyamatot időben, a tél közepén, január környékén érdemes elkezdeni.

A cserépben nevelt magok rendszeres öntözést igényelnek, és körülbelül 15 fokos hőmérsékletre van szükségük a csírázáshoz. Amint a magokból kis palánták fejlődnek, és a fagyok már elmúltak, kiültethetjük őket a kertbe.

A kiültetés után két héten belül megkezdődik a csírásodás, és hamarosan erős, egészséges növényekkel gazdagodhat kertünk. A gondos előkészületek és odafigyelés meghozzák gyümölcsüket, és a majoránna hamarosan dúsan zöldellő levelekkel hálálja meg a törődést.

Hajtásdugványozás

Jó hír, hogy ha kaptunk valakitől egy levágott szárrészt, az bizony szaporítható! Fontos azonban, hogy a megfelelő szárrészt válasszuk a siker érdekében. Az ideális szárrész késő tavasszal vagy nyár elején levágott, még nem virágzott hajtás legyen, amelynek hossza minimum 10 cm.

A szaporításhoz először távolítsuk el a levelek egy negyedét a hajtás alsó részéről. Ezután mártsuk a gyökereztető hormonba. A következő lépésben helyezzük a hajtást morzsalékos, jó vízelvezetésű talajba, ügyeljünk arra, hogy a talaj nedves legyen, de ne túl vizes. A hajtás néhány héten belül megered, és új növényként kezd fejlődni.

Palántanevelés

Mint sok más növény esetében, a majoránna szaporítására is a legegyszerűbb módszer a kész palánta beszerzése. A szakkereskedések széles választékban kínálnak majoránnapalántákat, amelyekkel könnyedén és gyorsan gazdagíthatjuk konyhakertünket.

(Fotó: Markéta Klimešová/Pixabay)

Fiatal vörös juhar gondozása tavasszal: öntözés és mulcs

2025. április 10. 11:10

A frissen ültetett példányoknak rendszeres vízellátásra van szükségük, de nem mindegy, mikor, mennyit és hogyan öntözünk.

Vérsóska: dísznövény vagy ehető finomság?

2025. április 10. 05:40

A vérsóska egy különleges, díszes és ehető évelő növény, a nevét feltűnő, vörös erezetű leveleiről kapta, amelyek nemcsak esztétikai, hanem gasztronómiai szempontból is értékesek.

Így hozza ki a legtöbbet a tavaszi százszorszépből!

2025. április 9. 13:10

A százszorszép világszerte ismert, kedvelt évelő növény, amely egyszerű szépségével és strapabíró természetével gyorsan a kertbarátok szívébe lopja magát.

Schisandra: az igazi csodaerő kis bogyókban

2025. április 9. 05:40

A schisandra gyümölcse a biológiailag aktív összetevők széles skáláját tartalmazza: savakat, C- és E-vitamint, fitoszterolokat, fitoösztrogéneket, antioxidánsokat, illóolajokat is kimutattak belőle.

Fűszernövények szárítása otthon

2023. augusztus 21. 05:40

A friss fűszerek használata sokkal finomabb, élénkebb ízeket ad az ételeknek és csodás illatokkal gazdagítja az étkezéseket is. A saját magunk által termesztett és szárított fűszernövényeket pedig „leszüretelni” és kiszárítani sem nehéz. Lássuk, mire érdemes figyelnünk!

Erdő-mező ehető kincsei augusztusban

2022. augusztus 22. 05:36

Nézzük sorra, mi mit gyűjtünk augusztusban erdőn és mezőn!

Vanília: mind a mai napig kézzel termékenyítik

2024. április 20. 12:10

Kapható többféle színű, formájú kis tasakban, műanyag flakonocskában az igazit pedig üvegkapszulába zárják, hogy semmihez sem fogható aromáját megőrizze. Hogy miről beszélek? Természetesen a vaníliáról.

Pici balkon nagy terméssel

2022. június 4. 05:36

Tavasztól őszig a zöldségek és fűszerek egész garmadáját termelhetjük meg még pici balkonon is.