Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Szélsőséges időjárás csökkenti a kínai licsitermést

Szélsőséges időjárás csökkenti a kínai licsitermést

Agrofórum Online

Az eső és jégeső miatt a felére csökken a betakarítható licsi mennyisége, ami az árak megduplázódását okozza a szezonban megszokottakhoz képest.

A kínai Kuangtung tartományban idén áprilisban rekordmennyiségű, a normálisnál csaknem háromszor több csapadék esett a meteorológiai szolgálat adatai szerint. A heves tavaszi esőzések és jégeső szokatlanul meleg telet követett, amelyek együttesen komolyan befolyásolták a tartomány licsitermését.

Úgy használják, mint mi a sárgabarackot

A licsit több ezer éve termesztik Ázsia szubtrópusi területein, és a kínai történelemben már az európai hódítók előttről vannak feljegyzések a gyümölcsről. Az örökzöld fán növő termést érdes, bibircsekkel teli héj borítja, maga a gyümölcs üvegesen fehér vagy vöröses színű, édeskés-savanykás ízű, belül kemény mag található. Hasonlóan használják, mint az európai gyümölcsöket: nyersen, aszalva, cukrosan eltéve vagy akár bornak feldolgozva. A fa minden részét használják a hagyományos gyógyászatban is.

Kína licsitermelésének mintegy felét Kuangtungban termesztik, a termés tavaly országosan elérte a 3,1 millió tonnát. Chen Houbin, a Dél-kínai Mezőgazdasági Egyetem professzora, aki közel három évtizede tanulmányozza a gyümölcsöt, a hírügynökségnek elmondta, hogy szerinte az idei termés mindössze 1,65-1,75 millió tonna lehet. A veszteség miatt az árak az egekbe szöktek.

„Az emberek minden évben várják a licsiszezont, és vannak barátaim, akik évente több mint 100 jin (50 kg) mennyiséget esznek meg – mondta Csen. – Idén nem tudnak majd ennyit fogyasztani a magasabb árak miatt.”

Megduplázódott a licsi ára

Egy pekingi gyümölcsbolt vezetője elmondta, hogy viharok következtében az árak elérik a 80 rmb (4000 Ft) kilogrammonkénti árat. A licsi általában kevesebb mint 2000 Ft/kg az évnek ebben az időszakában. A kuangtungi hatóságok az árak emelkedése miatt érkezett panaszokra válaszul több mint 200 tonna tavalyról lefagyasztott licsigyümölcsöt helyeztek forgalomba.

Kína a világ legnagyobb licsifogyasztója, és az ország termelésének nagy részét belföldön fogyasztják el. Az országnak azonban jelentős az exportkínálata is, amit valószínűleg szintén érint a terméskiesés. Kína 2022-ben több mint 10 000 tonna gyümölcsöt exportált számos piacra, többek között az Egyesült Államokba és Európába, és ennek a mennyiségnek több mint a fele Kuangtungból származott. 

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gyümölcstisztítás szódabikarbónás vízzel

2024. június 12. 07:10

Az egyik legnépszerűbb trend követői szerint nem elég csapvízzel lemosni a boltokban és a piacokon kapható zöldségeket és gyümölcsöket.

Egészségesebb a bio zöldség-gyümölcs, mint a nem bio?

2024. június 11. 07:10

Egy magyar kutatás éppen erre, a biotermékek egészséges mivoltának kérdésére kereste – és meg is adta – a választ.

Az üvegházak egyre nagyobb területet fednek le a Földön

2024. június 6. 13:10

Az üvegházi termesztés globálisan nő, mutatták ki egy tanulmányban. A trendnek számos előnye van, de a negatív hatásaira kevesebb figyelem irányul.

Berobbant a cseresznyeszezon, ilyen minőséget ígérnek a szakemberek

2024. június 1. 12:10

Az idén az átlagosnál jobb termés várható, az időjárás azonban – főként az érési időszakban lehulló csapadék – jelentős mértékben befolyásolhatja a tényleges termésmennyiséget.

1967 óta nem volt ilyen drága a narancslé – mit fogyasszunk helyette?

2023. november 26. 07:10

A narancs télen az egyik legjobb C-vitamin-forrás, amelyből egy közepes méretű 70 mg-ot tartalmaz. Azonban idén sajnos nincs jó éve a narancsnak, emiatt nagyon elszállt az ára a narancslének is. Mit válasszunk helyette?

Mikor szedhető a naspolya?

2023. október 18. 04:38

Van egy naspolyafám új házunk kertjének a végében. Azt szeretném megtudni, hogy mikor szedhető a gyümölcse?

Az ukrán gyümölcsök és diófélék exportja 2023-ban visszaeséssel küzdött

2024. február 7. 10:10

Az ukrán gyümölcsök, bogyós gyümölcsök és diófélék exportja tavaly visszaesett. Az Európai Unió továbbra is kulcsfontosságú piac marad Ukrajna számára.

Növelni kellene a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását

2018. október 18. 08:34

A NAK egy brüsszeli kezdeményezésű, uniós forrásból finanszírozott kampánnyal igyekszik elsősorban a gyerekek körében a lehető legszélesebb körben népszerűsíteni a zöldségeket és a gyümölcsöket.