Házikert

Vigyázat, mérgező lehet! Mely részeit fogyaszthatjuk a rebarbarának?

Agrofórum Online

A rebarbara sokak számára ismerős lehet, mint az édességek elengedhetetlen összetevője. Ez a zöldségként termesztett (Rheum rhabarbarum vagy Rheum x hybridum) növény fanyar ízével és friss, ropogós állagával egyedülálló ízélményt nyújt.

Legyen szó pitékről, lekvárokról vagy süteményekről, a rebarbara mindig garantálja az ízek tökéletes egyensúlyát. Bár a rebarbara fanyar íze tökéletes ellensúlyozását nyújtja az édes gyümölcsöknek, fontos megjegyezni, hogy óvatosan kell kezelni a felhasználását.

Kevesen tudják, hogy a rebarbara levelének fogyasztása nem ajánlott, mivel nagy mennyiségű oxálsavat tartalmazhat, ami potenciálisan mérgező lehet. Ezért fontos, hogy csak a növény szárát használjuk fel, és mindig megfelelően előkészítsük a fogyasztás előtt.

Nevelése kiskertben

A rebarbara számára optimális környezet napos elhelyezést és tápanyagban gazdag talajt jelent. A magokat legjobb április végén vetni, és a palántákat a májusi fagyok elmúltával átültetni végleges helyükre, ha tőosztással kívánjuk szaporítani, ezt március végén érdemes megtenni.

Általában 3 év alatt fejlődnek ki szép, nagy tövek. Bár a palánták kezdetben apróknak tűnhetnek, fontos megjegyezni, hogy ideális esetben 1 méteres távolságot kell tartani közöttük.

A növény szinte teljesen ellenálló a kártevőkkel és a betegségekkel szemben, úgyhogy különösebb növényvédelmi intézkedésekre nincs szükség, amely nagy öröm lehet kezdő kertészként, emellett csak rendkívül száraz tavaszi időszakokban van szükség öntözésre.

A rebarbara levélnyelvének fogyasztása általában biztonságos, azonban fontos tudni, hogy a levelekben enyhén mérgező anyagok halmozódhatnak fel, ezért csakis a levélnyelet fogyasszuk el.

Szára akkor a legjobb minőségű, ha lédús, friss és könnyen átszakítható, amikor a levélnyél megpirosodik, érdemes levágni, mivel a túl fiatal vagy öreg szárakban magasabb lehet az oxálsav tartalom. Leveleit nem szükséges vágni, hanem inkább csavarva le kell törni, hogy megóvjuk a rügyeit a sérülésektől.

Gyógyhatásai

Antioxidánsokban, köztük az antociánokban és proantocianidinekben gazdag, melyeknek számos egészségügyi előnye lehet. Az antociánok, amelyek a szár vöröses színéért felelősek, erős antioxidánsok, védik a sejteket a káros szabad gyökök ellen, és hozzájárulhatnak az egészséges öregedéshez és a betegségek megelőzéséhez.

Az úgynevezett proantocianidinek antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, hozzájárulhatnak a fertőzések leküzdéséhez és a gyulladásos betegségek enyhítéséhez. Ezenkívül rákellenes hatásuk is lehet, ami fontos szerepet játszhat a daganatos megbetegedések megelőzésében.

A rebarbara további értékes tápanyagokban is gazdag. A-, C-, E- és K-vitaminokban, amelyek fontosak az immunrendszer erősítésében és a sejtek egészségének megőrzésében. Emellett jelentős mennyiségű káliumot, magnéziumot, mangánt és folsavat tartalmaz, amelyek szintén fontosak szervezetünk számára.

Végül telis-tele van rostokkal, amelyek elősegítik az emésztést, csökkentik a koleszterinszintet és hozzájárulnak a telítettség érzéséhez, így segítve a testsúly kontrollját és a cukorbetegség kezelését.

Érdemes azonban vigyázni, mert az antranol-glikozidokat tartalmaz a gyökere, amelynek aglikonja hashajtó hatású.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan ültessünk helyesen mogyorót?

2024. szeptember 17. 14:40

Mogyoróbokrot ültetni hálás dolog, hiszen a növény, bár eleinte több évet is kell várnunk a termésére, később évtizedeken át gazdag terméssel örvendeztet meg minket.

Milyen növények illenek egy gyermekbarát kertbe?

2024. szeptember 16. 07:10

Minden növény biztonságos a gyerekek számára, amelyik nem mérgező. Ezek közül válogattunk olyanokat, amelyek kifejezetten szépek is.

Az őszirózsa gondozása – hogy egész ősszel pompázzon

2024. szeptember 15. 08:10

Fontos, hogy a fagyok beállta előtt folyamatosan biztosítsuk számára a megfelelő vízellátást, körülbelül 2 centiméternyit, mivel a virágzási időszakban nagyobb a nedvességigénye.

Darázspók a kertben: ha szükségét érzi, bánt, azonban hasznunkra is válhat

2024. szeptember 14. 14:10

Legfőbb táplálékai közé tartoznak a kertek legnagyobb ellenségei, így kifejezetten érdemes darázspókot tartanunk kertünkben.

Mérgezőből ehető növények

2021. szeptember 12. 06:37

Vajon lehetséges a mérgező növények ehetővé nemesítése? Valójában már most is számos olyan növényt fogyasztunk, amelyek toxikus vegyületeket tartalmaznak.

Hogyan lehet megkülönböztetni a medvehagyma és a gyöngyvirág leveleit?

2023. március 23. 04:38

Megkezdődött a medvehagyma szezonja, és elrettentő történeteket lehet olvasni arról, hogy a gyöngyvirág levelével, ami erősen mérgező, könnyen összetéveszthetők a levelei. Hogyan tudom megkülönböztetni a két növényt?

Miért nem virágzik a klívia?

2022. november 11. 05:38

A szobaliliom egy viszonylag egyszerű ápolást igénylő cserepes dísznövényünk, mégis a gyakori kérdések közé tartozik, hogy vajon miért nem virágzik?

Mérgező gyomnövények III. – további mérgező növényfajok

2021. április 2. 12:47

Ismerjük fel környezetünkben a gyengén mérgező, valamint a ritkábban előforduló gyomnövényeket, amelyekkel nemcsak mi, de gyermekeink és a ház körül élő állatok is alkalmanként találkozhatnak!