Mit tehetünk a csonthéjasok monília okozta fertőzése ellen?

Mit tehetünk a csonthéjasok monília okozta fertőzése ellen?

Agrofórum Online

Csonthéjas gyümölcsfáink egyik meghatározó kórokozója a monília. Hogyha virágzásban nem védekezünk a gomba ellen megfelelően, akkor később már nehezen korrigálhatjuk kémiai úton a hibánkat. Az Agrofórum nézői Hertelendi Péter növényorvos tanácsait hallhatják, a megkésett gazdálkodók pedig készíthetik a metszőollót!

Monília által ,,feforrázott” fák a kertben – mit tehetünk?

Sokan találkozhatnak száradó hajtásvégeket mutató csonthéjas gyümölcsfákkal országszerte. Különösen a meggyen, cseresznyén, kajszibarackon stb. találkozhatunk súlyos tünetekkel. Mit tehetünk, hogyha megkéstünk a monília gomba fertőzése elleni védekezéssel?

Ilyen esetben növényvédő szerrel már nem siethetünk fánk segítségére. A csonthéjasok moníliája virágzáskor fertőz. Ahogy Hertelendy Péter növényorvos mondta nagyapáink szavait idézve:

Megette a köd a meggyet.

Ha virágzáskor ködös, párás az idő, hosszú a felületi vízborítás időtartama a virágokon, a bibén, a fertőzés elharapódzhat. Amenyniben száraz az időjárás, légköri aszály áll fenn, elhanyagolható a moníliás fertőzés kialakulásának valószínűsége…

További részletek a videóban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

ARBOS MMX Elektro trágyaszóró Adonyban - Pontos, precíz, mérleges tápanyag-utánpótlás

01:31

ARBOS MMX Elektro trágyaszóró Adonyban - Pontos, precíz, mérleges tápanyag-utánpótlás

2019. május 15. 14:55

A DM-Ker Kft. által forgalmazott ARBOS MMX Elektro műtrágyaszóró 3600 kilogramm kapacitással rendelkezik,18 és 36 méter közötti szórástávolságot érhetünk el vele. Mérleggel szerelt, így előre meghatározhatjuk a műtrágya mennyiségét a megadott szórásszélességhez. Az automata funkcióval a gép sebességarányosan annyi tápanyagot juttat ki, amennyit a monitorban előre betápláltunk.

A regeneratív mezőgazdaság élvonalában

11:53

A regeneratív mezőgazdaság élvonalában

2024. január 20. 11:10

A regeneratív, vagy talajmegújító mezőgazdaság alapköveit hazánkban a kilencvenes években fektették le, és azóta egyre bővül a gyakorló gazdálkodók köre is, köszönhetően első sorban a Talajmegújító Gazdák Egyesületének, amely 2015 óta csapattá szerveződve, az információmegosztás és támogatás útján küzd azért, hogy a talaj védelmét előtérbe helyező gazdálkodási forma egyre nagyobb teret nyerhessen hazánkban is.

"Óriási rizikó a gabonatermesztés" - Így aratták le az őszi búzát Tolnában

06:27

"Óriási rizikó a gabonatermesztés" - Így aratták le az őszi búzát Tolnában

2019. augusztus 21. 07:37

Július elején felzúgtak a kombájnok a Duna árterében is. Tallós Attila Fadd, Gerjen, Dombori és Tolna térségében 1993 óta foglalkozik növénytermesztéssel. A 350 hektár saját, bérelt és szolgáltatott területen néhány nap alatt végeztek a kalászosok aratásával, amit nehezített, hogy az időben szinte teljesen összecsúszott a repce betakarításával. Az eredmények ebben az évben nem a legjobbak, bár az idei szezonhoz képest az őszi búza 7 tonna feletti termésátlaga komoly szakértelemről tesz tanúbizonyságot.

Facéliatermesztés vadvédelmi szegéllyel, méhekkel, biodiverzitással

2021. július 14. 09:42

„Én mezőgazdasági vállalkozó vagyok és mellette vadász is. A Kesző és környéke Vadásztársaság tagjaként fontosnak tartom a környezetünk védelmét. Ezért is foglalkozok az apróvad megóvásával, a biodiverzitás növelésével. Én magam is tapasztalom, hogy egyre kevesebb a bogár, egyre kevesebb a méh, a facélia azonban vonzza a rovarokat, amivel így táplálékot tudok biztosítani az apróvad számára. A fácán, a mezei nyúl, de az őz védelmét is szolgálja, ha van elég táplálék és búvóhely a területen, ezért ezt a szempontot is figyelembe veszem a gazdálkodás során”

Ekkora kárt tud okozni a kukoricamoly első nemzedéke

2020. október 21. 09:54

Kukoricamoly ellen már az első nemzedéknél kiemelten fontos a védekezés. Ez derült ki az FMC-Agro kardoskúti üzemi kezeléséből, melynek során az első rajzáscsúcs idején egy táblán teljesen elmaradt a rovarölő szeres kezelés, a második nemzedék ellen pedig csak a terület felét kezelték le.

A talajlakó kártevők felmérése Sipos gazdával

A tavaszi hónapokban a vetések előtt fontos tisztában lenni a talajlakó kártevők jelenlétével. Kikkel állunk szemben és hogyan szemlézhető a jelenlétük a területeinken?

BOBCAT Bemutatónapok

2020. január 15. 09:44

A 2019-es Bobcat Bemutatónapokon több mint 700 ügyfél és kereskedő vett részt az EMEA-régió minden részéből, ahol a már meglévő termékpaletta az új fejlesztésekkel együtt került bemutatásra. Ez a meghívotti létszám az eddigi legtöbb a rendezvény történetében, akik azért jöttek, hogy megragadják a lehetőséget, hogy munkakörülmények között próbálhassák ki a Bobcat rakodók, minikotrógépek, teleszkópos rakodók és szerelékek teljes választékát.