Házikert

Hogyan érdemes borsmentát termeszteni otthon?

Agrofórum Online

A borsmenta, vagy más néven menta nemcsak könnyen termeszthető növény, de rendkívül sokoldalú is. Termesztése otthon, akár konyhakertben vagy szimplán cserépben, sokoldalú hasznosíthatósága révén számos előnnyel járhat.

Miért jó, ha van otthon borsmenta?

A borsmenta rendkívül sokoldalúan felhasználható növény, amelynek friss levelei ízletes kulináris élményt nyújtanak, frissítő illata pedig kellemessé teszi az otthont, emellett pedig számos egyéb területen is hasznosítható, így mindenki számára kiváló választás lehet.

Alább összeszedtem néhány pontot, miért is érdemes otthon nevelgetnünk ezt az abszolút sokoldalúan felhasználható gyógy- és fűszernövényt.

Konyhai felhasználás: A borsmenta friss, intenzív ízével és illatával kiváló fűszernövény. Felhasználhatjuk alapanyagként salátákban, italokban (például limonádéban), desszertekben és még sok másban, vagy akár még friss mentateát is készíthetünk belőle. Amellett, hogy nagyszerű kiegészítője konyhánknak, fogyasztása számos jótékony hatása is ismert, többek között emésztést javító és görcsoldó is.

Természetes rovarriasztó: Illata elűzi a rovarokat, így segíthet megakadályozni a kártevők jelenlétét más növények körül. Tökéletesen alkalmazható biológiai fegyver a többi növényünk között kis kertünkben, anélkül, hogy vegyszerhez kelljen nyúlnunk, így praktikussága talán nem is vitatható.

Egészségügyi előnyök: A borsmenta számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, például segíthet a gyomorproblémák enyhítésében, frissítheti a lélegzetet és csökkentheti a stresszt. Fogyasztása mellett számos más módon alkalmazható, például inhalálva, vagy egyéb természetes készítmények, például krémek előállítása során lehet kedvező alapanyag.

Dekoratív növény: A borsmenta szép, zöld levelei díszíthetik kertjét vagy akár otthonát is cserépben nevelve.

Így nevelje otthon

Mára már igen könnyen hozzájuthatunk ehhez a csodanövényhez, hiszen szinte bármelyik nagyobb élelmiszerlánc polcain megtalálható. Amennyiben megfelelően gondozzuk, nem okozhat nagyobb gondot a tartása, sőt kezdő kertészeknek is bátran ajánlott.

Érdemes cserépbe ültetni, erre a célra pedig minél nagyobbat válasszunk. Ennek oka, hogy egész mélyen, erősen gyökerezik, aminek hála igen gyorsan terjedhet. Legjobb választás, ha átültetéskor egy nagyobb balkonládát választunk, amely alul vízelvezető nyílásokkal rendelkezik, majd a tőmentát csak ültessük át és helyezzük olyan helyre, ahol elegendő napfény éri.

Lakásban tartása esetén ideális a konyhaablak a számára, így akár mi is könnyedén elérjük főzés közben. A túlnövés elkerülése érdekében nagyjából 15 cm-es magasságnál érdemes visszavágnunk.

Nagyon fontos, hogy visszavágás esetén a bimbós végeket is vágjuk le, mert ezzel tudjuk visszaszorítani a növény túlzott növekedését. Arra azonban figyeljünk, hogy a levelek egyharmadánál többet soha ne vágjunk le belőle.

Amennyiben nem fejlődik megfelelően, győződjön meg róla, hogy a növény legalább néhány órát kap közvetlen napfényt naponta. Szereti a nedves talajt, de vigyázzon, nehogy túlöntözze, mert a túlzott nedvesség rothadáshoz vezethet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mángold: salátaként, főzelékbe, élelmiszerként és gyógynövényként is alkalmazható

2024. szeptember 19. 14:40

A mángold tele van tápanyagokkal, így egész évben friss vitaminforrást biztosíthat. Legyen szó salátáról, főzelékről vagy köretként való felhasználásról, a mángold kiváló alapanyag.

A zöldtrágya nem kamu, próbálja ki a kertben is!

2024. szeptember 19. 09:40

A zöldtrágyanövények jótékony hatását érdemes próbára tenni a házikertekben. Bemutatjuk, hogyan és milyen növényekkel érhetünk el eredményt.

Indulhat a kétnyári virágaink ültetése, hogy a következő évben pompázzanak

2024. szeptember 18. 16:10

Az ősz ideális időszak a vetésre, így a növényeknek elegendő idejük van megerősödni a tél előtt, és tavaszra színes, illatos virágokkal díszíthetik a kertet.

Hogyan ültessünk helyesen mogyorót?

2024. szeptember 17. 14:40

Mogyoróbokrot ültetni hálás dolog, hiszen a növény, bár eleinte több évet is kell várnunk a termésére, később évtizedeken át gazdag terméssel örvendeztet meg minket.

5 gyógytea, ami nem hiányozhat otthonról

2023. október 8. 06:40

Nézzük most sorra, melyek az alapgyógyteák, amik nem hiányozhatnak otthonról!

Borsmenta: a természetben elő sem fordul

2024. február 24. 16:10

A mentafajokat több mint kétezer éve használja az emberiség. A borsmentát viszont csak 250 éve. Mégis napjainkban e fajnak van a legnagyobb gazdasági és gyógyászati jelentősége.

Hogyan termesszünk fejfájás-csillapító növényeket, és miként használjuk őket?

2022. szeptember 29. 14:34

Érdemes utánanézni, milyen természetes módszerek és gyógynövények állnak a rendelkezésünkre ahhoz, hogy javítsunk a közérzetünkön és megszüntessük a panaszainkat.

Fodormenta: a gyógynövény, amelynek illatát csukott szemmel is felismerjük

2022. április 17. 14:00

Vajon miért érdemes cserépbe ültetni a fodormentát, ha a kertben is lenne helye?