Zöldítő

Ültethetek fát a nyáron?

Agrofórum Online

Mi a különbség a szabadgyökerű, a földlabdás és a konténeres fák ültetése között? Sokkal nagyobb, mint elsőre gondolná!

Tartósan sikerült megfordítani a negatív erdőtelepítési trendet az Országfásítási Program 2019-es meghirdetésével: az elmúlt öt évben 184 millió darab új fát ültettünk el – adta hírül idén májusban az Agrárminisztérium.

A feladat látszólag egyszerűnek tűnik, ám mégsem az, hiszen az eredményes faültetésnek is megvan a maga megfelelő időszaka. A 10 millió fa nevű oldal precízen összegyűjtötte, hogy melyik növényt mikor érdemes a földbe helyezni.

Konténeres

A legkönnyebb dolgunk a konténeres fákkal van, hiszen azokat egész évben ültethetjük. Ezeknek általában kisebb a gyökérlabdájuk, mint a földlabdásoké, vagyis könnyebben szállíthatók, és mivel konténerben nevelték őket, ezért kiültetéskor a gyökérzetük nem sérül, vagyis „kezdőknek” is bátran ajánlott.

A korlátozás nélküli ültetés természetesen enyhe túlzás, hiszen a konténeres örökzöld és lombhullató fákat a fagyott talajos és mínusz Celsius-fokos téli időszakokban nem érdemes kiültetni. Ügyeljünk arra, hogy az ültetőlyuk kiterjedése minden irányban legalább 10 cm-el haladja meg a földlabda méretét.

A gyökerek esetében érdemes megszüntetni a körbenövést a konténer fala miatt. A 10 millió fa oldal tanácsa szerint

ezt könnyedén úgy tehetjük meg, hogy alulról felfelé a földlabdán körben 5 centiméterenként a metszőolló éles pengéjével vagy egy késsel elvágjuk, felborzoljuk a körbenőtt gyökereket. Ugyanezt meg kell tennünk a gyökérlabda alján is. A lényeg, hogy a gyökerek minden irányba növekedni tudjanak.

Földlabdás

Földlabdás fát már csak a tavaszi vagy őszi (de inkább az őszi) időszakban érdemes ültetni. Ezekben az időszakokban az eredésük 80-90 százalékos. Olyan növényekről van szó, amelyek gyökérzete földlabdában, védve található. Szállításkor nem száradnak ki, és kevésbé sérülékenyek.

Vásárlás előtt vizsgáljuk meg, hogy a földlabda kellően tömör-e: mozgassuk meg a növényt, és ha a földlabda is vele mozdul, akkor a gyökerek megfelelően rögzülnek benne.

A földlabdás fát az ültetés előtt alaposan öntözzük meg. Az ültetőlyuk mérete kapcsán elegendő, ha minden irányban legalább 10 cm-el haladja meg a földlabda méretét.

Helyezzük a növényt az ültetőlyukba, és távolítsuk el a zsákot a földlabdáról, vigyázva a gyökerekre, és arra, hogy a földlabda ne essen szét. Amennyiben a földlabda felszínén körbefutó gyökereket látunk, teregessük szét a lyukban, így megfelelően fogják támasztani a fát. A lyuk feltöltése morzsalékos talajjal történjen, amit utána tömöríteni, beöntözni kell, és célszerű egy időre kikötözni a törzset.

Szabadgyökerű

A szabadgyökerű fák a legkényesebbek, hiszen igen sérülékenyek, ráadásul csak nyugalmi állapotban, lombhullástól rügyfakadásig szabad őket ültetni. Az ültetőlyuk akkora legyen, hogy a gyökérzet kényelmesen elférjen benne, ezért célszerű minden irányban legalább 20 cm-el nagyobb lyukat ásni, mint az ültetendő növény gyökérzetének kiterjedése.

Előző este az ültetőlyukat alaposan öntözzük be, ha lehetőségünk van rá, töltsük fel vízzel. A szabadgyökerű növényeket az ültetés előtt legalább 3 órán át vízzel telt edénybe mártva kell tartani, a víznek a gyökérnyakig kell érnie. Célszerű a lyuk aljára komposztréteget, vagy érett istállótrágyát rakni.

Ültetéskor a magasságot be kell állítani, méghozzá úgy, hogy a gyökérnyak (a gyökérnyak a szár alapi része, ahonnan a gyökerek erednek) helye a felszín felett legyen egy-két centiméterrel.

A megfelelő magasságba állított fácskára óvatosan kezdjük el rászórni a porhanyós, rögöktől mentesített földet, egyenletesen minden oldalra, miközben a fát az egyik kezünkkel egyenesen tartjuk. Amikor visszaszórtunk 10-15 centiméter földet, óvatosan tömörítsük egy vastagabb fakaróval, vagy a lábunkkal. Nagyon figyeljünk rá, hogy eközben ne sértsük meg a gyökérzetet.

Tömörítés után alaposan öntözzük be, lehetőleg erősebb vízsugárral, vagy vegyük le az öntözőkanna fejét és úgy öntözzünk. Ilyenkor történik az iszapolás, amikor a víz hatására a pépes föld megfelelően körbeveszi a gyökereket. Ezt addig ismételjük, ameddig el nem érjük a földfelszínt.

Az ültetést követően készítsünk talajból egy tányért a növény köré, amely utógondozáskor megtartja az öntözővizet. Szükség lehet a fa rögzítésére is, mivel a szél a fácska mozgatása által elszakíthatja a talajban képződő új aprócska gyökereket.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mikor és miért színesednek szépen a levelek ősszel?

2024. október 14. 14:40

A lombhullató növények levelei ősszel a legszínesebbek. Az őszi színei azonban évről évre, illetve fajon belül egyedről egyedre is változhat.

Hihetetlen: a hangyák saját gazdasággal rendelkeznek

2024. október 9. 14:40

A hangyák 66 millió évvel ezelőtt kezdtek el gombát termeszteni, a dinoszauruszokat elpusztító aszteroida nyomán.

Az őszi zöldtrágyázás: mit, miért és hogyan?

2024. szeptember 7. 16:10

Az őszi zöldtrágyázás azért kiemelkedően fontos, mert számos hosszú távú előnyt biztosít a talajnak és a terméshozamnak.

Mit csinálhatunk az eddig nem hasznosított zöldtakarmánnyal?

2024. augusztus 26. 15:10

Technológiai és üzleti megoldásokat dolgoztak ki fenntartható, alulhasznosított gyepterületeken alapuló termékek, például papír, állati alom, szerves fehérje, biogáz és bioszén előállítására.

Ne dobjuk ki a banánhéjat, jót tehetünk vele a növényeinknek

2023. július 26. 09:10

A magyar emberek az Európai Unió átlagánál kevesebb gyümölcsöt fogyasztanak. Az alma töretlenül a legnépszerűbb nálunk, amelyet a citrusfélék követnek a sorban, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokán a banán található – fejenként 8 kilót eszünk belőle évente.

Amit az enoki gomba (téli fülőke) termesztésről tudni érdemes

2023. július 26. 15:10

Az enoki gomba egy jellegzetes küllemű, finom ízű gombafajta, amely hosszú, vékony, fehér tönkjéről és apró kalapjáról ismert. A csoportosan növő enoki gomba sokoldalúan felhasználható számos ételhez, a levesektől és a wokos frissensültektől kezdve a forró gombapaprikásokon át a salátákig.

Homoktövis a konyhában

2023. november 16. 09:10

A homoktövis sokak számára ismerős lehet – nem csak a kertből, hanem a különféle étrend-kiegészítők és szépségápolószerek összetevőjeként. Kevesen tudják, de a homoktövis bogyóit mi is felhasználhatjuk otthon, a konyhában is.

Az őszi kerti hulladék megfelelő kezelése

2023. október 26. 07:10

A legtöbb növényi hulladék ősszel keletkezik a kertben, aminek megfelelő és környezettudatos feldolgozása sok fejtörést okozhat a kerttulajdonosok körében. Néhány egyszerű tippet betartva azonban sok időt spórolhatunk, sőt, az ökológiai lábnyomunk sem fog növekedni.