Növénytermesztés
Növénytermesztés

A szántás rohamléptekkel szorul vissza, de vannak olyan térségek, ahol az eke kiszoríthatatlannak tűnik

A szántás rohamléptekkel szorul vissza, de vannak olyan térségek, ahol az eke kiszoríthatatlannak tűnik

Agrofórum Online

Óriási különbségek vannak ekehasználat terén az egyes német államok között, a bajorok például rendíthetetlenül kitartanak a szántás mellett.

Miközben őseink számára évszázadokon keresztül az eke volt az egyik legfontosabb talajművelő eszköz, mára a szántás egyfajta „szitokszó” lett. Tény, hogy az előnyei mellett (létezik olyan talajtípus, talajminőség, ahol lehetetlen végleg elhagyni az ekét) számos hátrányát is fel tudjuk sorolni ennek a munkaműveletnek.

A szántás elhagyása ugyanakkor segít megőrizni a talajban lévő nedvességet, ráadásul a bolygatás minimalizálásával a talajszerkezet javulása is elérhető. Nő a talaj szénmegkötő képessége, a humusztartalom és a szerves szén mennyiségének emelkedésével pedig javul a talaj nitrogénszolgáltató képessége, így hosszabb távon kevesebb műtrágyára van szükség.

Ennek előnyeit már egyre több magyar gazda ismeri fel, de kétségtelen, hogy a nyugati társadalmak ezen a téren jóval előrébb tartanak. Az Agrarheute című német mezőgazdasági lap a közelmúltban például arról írt cikket, hogy évről évre egyre kevesebb német gazdálkodó alkalmaz szántást a földjein.

Jelenleg a szántóföldek 40 százalékán használnak ekét, miközben 2015-ben ez az arány még 53 százalék volt. 1,7 millió hektáron hagytak fel tehát a szántással 7 esztendő alatt, ami elképesztő trendet mutat.

A no-till technológia, illetve a direktvetés ezzel párhuzamosan csak lassan nyer teret, a vizsgált hétéves időszakban például nem is változtak érdemlegesen az arányok, a német szántóföldek mindössze 1 százalékán alkalmazzák a forgatás nélküli művelést.

Érdekes két szomszédos állam, Türingia és Bajorország összehasonlítása is. Előbbinél a talajkímélő művelés, a direktvetés és a forgatás nélküli művelés a földek 82 százalékát érinti (az országos átlag 60 százalék), miközben a bajoroknál a területek 56 százalékánál továbbra is az ekét tartják az egyik legfontosabb munkagépnek, rendszeresen használva azt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Keresőkutyák találhatják meg az invazív, mérgező növényeket

2024. június 7. 09:10

Izgalmas kísérletben vizsgálják, hogy a kutyák megtalálják-e a termés minőségét veszélyeztető, mérgező gyomnövényeket a szántóföldi kultúrákban.

Sikeresen termesztik a felére csökkentett tenyészidejű rizst

2024. június 6. 14:40

Bár a rizs tenyészideje 120-150 nap, egy új fajta esetében ez az időszak alig a felére zsugorodott – amit üvegházban már termesztenek is.

8 tipp szilázsbálák fóliacsomagolására

2024. június 6. 07:10

A szilázsbálákat védő vékony fólia a kiváló minőségű takarmány hosszú távú megőrzésének biztosítéka. Mire figyeljünk a használatakor?

Évi 58 ezer euró támogatásról mond le egy biogazdálkodó

2024. június 5. 11:10

Egy bajor gazda úgy döntött, hogy 2023-ban nem nyújt be agrárpályázatot. Évente 58 000 euró támogatásról mond le, mégis elégedett a döntésével.

A Kverneland cég kibővíti intelligens ekeparkját

2019. szeptember 2. 14:25

A most bemutatott 2300 S, 3300 S és 3400 S típusokkal, amelyek a 2500 i-Plow típussal megegyező műszaki paraméterekkel rendelkeznek, teljessé válik a Kverneland intelligens ekesorozat.

A Kverneland kibővítette sekélyszántó ekeválasztékát

2022. július 30. 06:36

Kverneland Ecomat, egy könnyű, sekélyszántó, váltvaforgató eke-szántáselmunkáló kombináció, amely különösen hatékonyan műveli a talajt (sekély művelés, 10-18 cm).

Szántson vagy váltson?

2022. július 22. 15:24

Kutatók és gazdálkodók rámutatnak arra, hogy a szántás felgyorsítja az egyébként is jelentősen csökkenő, a talajban lévő szerves anyagok bomlását és mineralizációját.

Őszi szántások fontossága

2022. november 26. 05:36

A szántás a földnek ekével való megművelése, mely az összes talajművelési munkák közül a legfontosabb, ugyanis a talaj szövetében a leglényegesebb változásokat hozza létre, és olyan porhanyósságot idéz elő, amit más eszközökkel nem lehet elérni.