Házikert
Házikert

Fűszernövények a kertben: ültessük őket júliusban!

Fűszernövények a kertben: ültessük őket júliusban!

Agrofórum Online

Szeretné friss ízekkel gazdagítani az otthon elkészített ételeket? Alakítson ki saját fűszerkertet! Bár hagyományosan a tavaszi időszakot kapcsoljuk össze a kertészkedéssel, a július remek lehetőséget kínál arra, hogy fűszerkertet hozzunk létre vagy bővítsük a készleteket.

Ebben az útmutatóban bemutatjuk a júliusi fűszernövényültetés előnyeit, és értékes tippeket adunk a sikeres és bőséges „terméshez”.

A júliusi fűszernövény-ültetés előnyei:

Ha júliusban ültetjük a fűszernövényeket, kihasználhatjuk a hosszabb, őszig tartó vegetációs időszak előnyeit. Ez lehetővé teszi, hogy a fűszernövények megnőjenek és virágba boruljanak, így biztosítva a folyamatos friss fűszernövény-ellátást egészen őszig.

Bőséges napfény: A július a bőséges napsütés szinonimája, ami ideális feltételeket biztosít a növények növekedéséhez. A fűszernövények teljes napsütésben virágoznak, és a hosszabb nappali órák gyorsabb és egészségesebb növekedést tesznek lehetővé.

Gyakran szedhetők: Ha júliusban ültetjük a gyógynövényeket, akkor a fajtól függően akár már négy hét múlva elkezdhetjük a betakarítást. A rendszeres szedés elősegíti a friss hajtások növekedését, és segít abban is, hogy hamarabb élvezhesse kertje ízét és illatát.

A fűszernövények kiválasztása

Melegkedvelő fajok: Válasszon melegkedvelő fűszernövényeket, például bazsalikomot, rozmaringot, kakukkfüvet, oregánót és zsályát. Ezek elviselik a nagy nyári hőséget, és ekkor is jól fejlődnek.

Egynyári vs. évelő: Vegyük figyelembe, hogy vannak egynyári és évelő fűszernövények is. Az egynyári fűszernövények, mint a bazsalikom és a koriander, gyorsan nőnek, és az egész szezonban szedhetők. Az évelők, mint a rozmaring és a kakukkfű, évről évre biztosítják az utánpótlást.

Fűszernövény-kombinációk: Tervezze meg fűszerkertjét aszerint, hogy mit használ szívesen a konyhában. Fontolja meg az egymást kiegészítő fűszernövények egyidejű ültetését, hogy a főzés során minden a rendelkezésére álljon.

A kert előkészítése

Talaj-előkészítés: Biztosítsa, hogy az ágyás talaja jó vízelvezetésű, szerves anyagokkal, például komposzttal dúsított legyen. A fűszernövények az enyhén savas vagy semleges talajt kedvelik (pH-érték 6,0-7,0 körül).

Fényigény: Válasszon olyan helyet, amely naponta legalább hat-nyolc órányi közvetlen napfényt kap. A megfelelő mennyiségű napsütés elősegíti az egészséges növekedést és fokozza a fűszernövények ízét.

Magaságyás vagy cserepes termesztés: Ha biztosra akar menni a talajminőség terén, építsen magaságyást, ha pedig kevés a hely, vagy a mozdítható megoldást kedveli, ültesse a fűszernövényeket cserépbe.

Ültetés és gondozás

Öntözés: A fűszernövényeket alaposan, de ritkán öntözze, hogy elősegítse a mélyre hatoló gyökerek fejlődését. Hetente körülbelül 20-30 mm vizet célszerű adni, a csapadékmennyiség és a hőmérséklet függvényében.

Mulcsozás: Helyezzen egy réteg szerves mulcsot a fűszernövények köré a nedvesség megőrzése, a gyomok visszaszorítása és a talajhőmérséklet szabályozása érdekében. A talajtakarás a lebomlás során tápanyagokat is juttat a talajba.

Metszés és betakarítás: Rendszeresen csípje vagy vágja vissza a fűszernövényeket, ami bokrosabb növekedést eredményez. A legjobb íz és illat érdekében szedje a fűszernövényeket kora reggel, amikor az illóolajok mennyisége a legnagyobb.

Élvezze ki munkája fűszerét!

Használja a frissen szedett fűszernövényeket a salátáktól és mártásoktól kezdve a pácokig és teákig számos formában. Kísérletezzen az ízkombinációkkal!

Tartósítás: Ha a vegetációs időszakon túl is élvezni szeretné a fűszernövényeit, érdemes a felesleget megszárítani vagy lefagyasztani. Az olyan fűszernövények, mint a rozmaring és a kakukkfű, jól száríthatók, a bazsalikom és a koriander pedig lefagyasztható.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan lehet átültetni az idősebb fákat és cserjéket?

2024. július 4. 12:10

Van, hogy a nagyobb fákat legalábbis érdemesebb megpróbálni átültetni, mint a jelenlegi helyükön hagyni. A feladat azonban nem egyszerű.

Egy kicsi kert is lehet növényzetben gazdag és színes

2024. július 2. 05:40

Hogyan lehet játszani a terekkel és mitől lesz biodiverz egy olyan kert is, mely alig két ágyásból áll? Nézzünk egy esettanulmányt, hogy mi hogyan oldottuk meg!

Hidrovetés, a leghatékonyabb füvesítő módszer

2024. június 30. 16:10

Első blikkre úgy tűnhet, mintha egy kerti slagból zöld festékkel permeteznék be az utcafrontokon futó földterületeket, kvázi egyfajta műfüvet utánozva ezzel. Ám ez nem festék, hanem valódi fűmag, és a bepermetezett helyeken nem sokkal ezután elképesztő pázsit nő!

11 jel, ami arra utal, hogy egy fát jobb lenne kivágni

2024. június 29. 16:10

Ha beteg egy fa a kertben, a legtöbb esetben elgondolkodunk azon, hogyan meg lehet-e menteni. Vannak biztos jelei, ha már nincs esély rá.

Legyen saját fűszerkertünk - 3. rész

2019. május 21. 04:37

Cikksorozatunk harmadik részében az árvacsalánfélék családjába tartozó rozmaring, oregánó, kakukkfű és az őszirózsafélék családjába tartozó cickafark kerülnek ismertetésre.

Tavaszi készülődés a kedvenc fűszernövényekkel - II. rész

2021. február 24. 09:37

A cikk előző részét azoknak ajánlottam, akik minden évben megfogadják, hogy jövőre biztosan termesztenek valamit a kertben, a balkonládában, a teraszon, de minimum a konyhában. És ez a nap évek óta nem jött el.

Növény-folklór: a kertben élő növényekkel kapcsolatos mítoszok, legendák és babonák II.

2022. december 28. 14:34

Cikksorozatunk első részében a fákhoz köthető mítoszokat, babonákat vettük sorra, ezúttal pedig a dísz- és fűszernövények világába kalauzoljuk az olvasókat.

Fehér árvacsalánból zöld kenyér

2022. április 22. 06:35

A fehér árvacsalán friss leveleiből fűszert is készíthetünk.